ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Επικίνδυνο για το λαό το περιεχόμενο της ατζέντας

Δίκαια η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την αναγνώριση της αντιλαϊκής της πολιτικής και της συμβολής της στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2016

Από παλιότερη συνάντηση Ομπάμα - Τσίπρα
Ως αναγνώριση της «επιτυχημένης ενεργητικής και πολυδιάστατης πολιτικής» της παρουσιάζει η κυβέρνηση την επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα στα μέσα Νοέμβρη, για να συσκοτίσει τη συγκυρία, το πλαίσιο και το πραγματικό περιεχόμενο της ατζέντας με την οποία ο Αμερικανός Πρόεδρος θα βρεθεί στην Αθήνα και από εκεί στο Βερολίνο.

Η επίσκεψη Ομπάμα γίνεται σε μια περίοδο που στην ευρύτερη περιοχή κλιμακώνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί με αιχμή τη Συρία και το Ιράκ, ενώ σε έξαρση βρίσκεται και η αντιπαράθεση στο εσωτερικό της Ευρωζώνης για τα όρια της δημοσιονομικής προσαρμογής στα κράτη - μέλη.

Απ' αυτήν τη σκοπιά, τίποτα καλό δεν προοιωνίζεται για το λαό η επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ, οι οποίες «ποντάρουν» στη γεωστρατηγική θέση της χώρας για την ευόδωση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων του ΝΑΤΟ και αξιοποιούν το ελληνικό ζήτημα για να ασκούν πίεση σε οικονομικούς τους ανταγωνιστές, κυρίως τη Γερμανία.

Από την πλευρά της, μέσα από αυτό το κουβάρι των αντιθέσεων, η κυβέρνηση θέτει ως πρώτο στόχο να αποσπάσει δεσμεύσεις από την ΕΕ για μια καλύτερη διαχείριση του κρατικού χρέους, προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται ή θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει το τελευταίο του ταξίδι στην Ευρώπη με αυτή την ιδιότητα και θα επισκεφτεί την Αθήνα (15 - 16 Νοέμβρη), πριν πάει στο Βερολίνο.

«Η επιλογή του Αμερικανού Προέδρου να επισκεφθεί τις δύο αυτές πρωτεύουσες στο τέλος της θητείας του, και μάλιστα την Αθήνα πριν το Βερολίνο, προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη. Αυτή μάλιστα έρχεται σε συνέχεια του μηνύματος του υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου ότι βούληση των ΗΠΑ είναι η διευθέτηση του ελληνικού χρέους πριν το τέλος της θητείας Ομπάμα», αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ αναγγέλλεται επίσης ότι «στο επίκεντρο θα βρεθεί ο ρόλος της Ελλάδας για την σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή...».

Ο Μπ. Ομπάμα θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, και τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, ενώ αναμένεται να συνοδεύεται από πλήθος επιχειρηματιών καθώς στην ατζέντα του θα βρίσκονται και οι επενδύσεις αμερικανικών μονοπωλίων στην Ελλάδα.