Με διευρυμένη ατζέντα η επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα

Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, λίγες μέρες πριν την άφιξη Ομπάμα

Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2016

Associated Press

Από παλιότερη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας - Ρωσίας
Εναν ακόμα κρίκο στην προσπάθεια ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων να υπογραμμίσουν την παρουσία τους στην περιοχή και της ελληνικής κυβέρνησης να εμφανιστεί ως «ενδιάμεσος» κρίκος στην αντιπαράθεση ΝΑΤΟ - Ρωσίας που κλιμακώνεται, συνιστά η επίσκεψη στην Αθήνα του ΥΠΕΞ της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ, την Τετάρτη 2/11.

Σημειώνεται ότι ο Λαβρόφ θα βρεθεί στην Αθήνα λίγες μόνο μέρες πριν την επίσκεψη Ομπάμα, στις 15 και 16 Νοέμβρη, πριν μεταβεί στη Γερμανία, δείχνοντας το αυξημένο ενδιαφέρον των ιμπεριαλιστών κέντρων για την ευρύτερη περιοχή, που συνοδεύεται και από την ενίσχυση της στρατιωτικής τους παρουσίας.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, ο Σ. Λαβρόφ θα υπογράψει με τον Ελληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων μεταξύ των δυο υπουργείων για την τριετία 2017 - 2019. Παρά το γεγονός ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είναι φειδωλό στις ανακοινώσεις του σχετικά με την επίσκεψη Λαβρόφ, στην ατζέντα ξεχωρίζει η εξέταση της πορείας των διμερών σχέσεων «στους τομείς της πολιτικής συνεργασίας, της οικονομίας, της Ενέργειας και των επενδύσεων».

Οι δυο πλευρές θα αναφερθούν επίσης «σε περιφερειακά ζητήματα, με επίκεντρο την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή», ζώνη όπου κλιμακώνεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση με αιχμή τη Συρία, με τη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας να αυξάνουν τους κινδύνους γενικευμένης ανάφλεξης. Επίσης, θα συζητηθεί το Κυπριακό.

Κάτω απ' αυτές τις συνθήκες, το ΥΠΕΞ διαρρέει επίσης ότι «ένα από τα μηνύματα που η ελληνική πλευρά επιθυμεί να εκπέμψει, με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα, είναι η αναγκαιότητα να διατηρούνται ανοικτά τα κανάλια επικοινωνίας με τη Ρωσία», κρίνοντας ότι «θα ήταν αντιπαραγωγικό σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία για τις διεθνείς πολιτικές ισορροπίες να παγιωθεί μία νέα, ψυχροπολεμικού τύπου, αντιπαράθεση Δύσης - Ρωσίας».

Σημειωτέον, μετά από το υπουργείο Εξωτερικών, ο Λαβρόφ θα απευθύνει χαιρετισμό στο 4ο Ελληνορωσικό Κοινωνικό Forum στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου θα συμμετέχουν επίσης οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς. Στη συνέχεια, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο ο Ρώσος ΥΠΕΞ θα παραστεί στα εγκαίνια της έκθεσης «Ερμιτάζ. Πύλη στην Ιστορία». Η επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα θα ολοκληρωθεί με την αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τηλεφώνημα σε Μόσχα με ευρωατλαντική ατζέντα (2022-01-13 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η ένταση στις ελληνορωσικές σχέσεις (2018-07-21 00:00:00.0)
«Τρέχουν» διεργασίες υλοποίησης της ευρωΝΑΤΟικής συμφωνίας (2018-07-20 00:00:00.0)
Περιοδεία του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών (2014-04-30 00:00:00.0)
Διπλωματικό «πόκερ» εν εξελίξει (2014-03-06 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι οδομαχίες στο Κίεβο (2014-01-22 00:00:00.0)