ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εμπρηστικές κινήσεις από πλευράς Ισραήλ
Τρίτη 14 Αυγούστου 2001

Associated Press

Η κηδεία της 7χρονης που δολοφονήθηκε από ισραηλινά πυρά την Κυριακή, προκάλεσε έκρηξη οργής χτες, στα κατεχόμενα
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ, ΝΑΜΠΛΟΥΣ, ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ, ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Εντείνοντας την αντίστασή τους στη συνεχιζόμενη κατάληψη του Οίκου της Ανατολής, του ανεπίσημου αρχηγείου της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), οι Παλαιστίνιοι προχώρησαν χτες στο κλείσιμο όλων των εμπορικών καταστημάτων, κηρύσσοντας γενική απεργία στη Δυτική Οχθη και τη Γάζα. Ακόμη, χιλιάδες Παλαιστίνιοι πραγματοποίησαν διαδηλώσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου βρίσκεται το επίμαχο κτίριο που έχει καταλάβει ο ισραηλινός στρατός (μαζί με αρκετά άλλα κομβικής σημασίας αρχηγεία υπηρεσιών της Παλαιστινιακής Αρχής).

Οι διαδηλώσεις αντιμετωπίστηκαν με απροκάλυπτη βία από τον ισραηλινό στρατό, που συγκρούστηκε με τους διαδηλωτές και συνέλαβε δεκάδες εξ αυτών. Στρατιώτες μάλιστα άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών τραυματίζοντας τρεις απ' αυτούς - ένας βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με ιατρικές πηγές. Η Χανάν Ασράουι δήλωσε ότι το κέντρο της αντιπαράθεσης μεταφέρεται πλέον στην Ιερουσαλήμ: «Θα γίνουν μαζικές διαδηλώσεις... έως ότου το Ισραήλ να πάρει το μήνυμά μας», δήλωσε στο Ασοσιέιτεντ Πρες η Παλαιστίνια βουλευτής.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στη Δυτική Οχθη, ειδικά στη Ναμπλούς και στην Πόλη της Γάζας, όπου χιλιάδες Παλαιστίνιοι φώναζαν συνθήματα όπως «Η Ιερουσαλήμ είναι δική μας».

Η ισραηλινή πλευρά απάντησε προκλητικά για το παλαιστινιακό κοινό αίσθημα: ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ούζι Λαντάου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η κατοχή του Οίκου της Ανατολής θα συνεχιστεί «για πάντα» - δήλωση που μερικές ώρες αργότερα επιχείρησε να ανασκευάσει ο αρχηγός της αστυνομίας της Ιερουσαλήμ Μίκι Λέβι λέγοντας πως η κατοχή θα συνεχιστεί «για έξι μήνες».

Η «βολική» βία

Το θερμόμετρο της έντασης συνέχιζε να βρίσκεται στο κόκκινο, καθώς η επίθεση αυτοκτονίας μέλους της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ σε εστιατόριο της πόλης Κιριάτ Μοτζγκίν του βορείου Ισραήλ την Κυριακή, στην οποία ο ζωσμένος με εκρηκτικά Παλαιστίνιος βρήκε το θάνατο και 15 Ισραηλινοί πελάτες του καταστήματος τραυματίστηκαν, έδωσε την αφορμή στην κυβέρνηση του Ισραήλ υπό τον Αριέλ Σαρόν να κλιμακώσει ακόμη περισσότερο τα «αντίποινά» της, παρ' όλη τη (στα λόγια, τουλάχιστον) αντίδραση των ΗΠΑ σε αυτά αλλά και τα έντονα διαβήματα του αραβικού κόσμου. Ετσι, ο ισραηλινός στρατός προχώρησε νωρίς χτες σε ολοκλήρωση του αποκλεισμού των «αυτόνομων/κατεχόμενων», κλείνοντας ταυτόχρονα το μεθοριακό πέρασμα της Δυτικής Οχθης με την Αίγυπτο στη Ράφα, και απαγορεύοντας στο 1 εκατ. Παλαιστινίων που ζουν στην περιοχή να εισέρχονται ή να βγαίνουν από την περιοχή.

Στη Χεβρώνα, η ταυτόχρονη κηδεία μιας 7χρονης που σκοτώθηκε από Ισραηλινά πυρά την Κυριακή και της γιαγιάς της που πέθανε από καρδιακή προσβολή στο άκουσμα της είδησης, χτες ενέτεινε τα πάθη - οι χιλιάδες Παλαιστίνιοι που είχαν συγκεντρωθεί στην τελετή φώναζαν «εκδίκηση, εκδίκηση!».

«Αδεια να διαπραγματευτεί»

Περίεργες πληροφορίες κυκλοφορούσαν στο μεταξύ χτες όσον αφορά την εντολή που φέρεται να έδωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν στον υπουργό του των Εξωτερικών, Σιμόν Πέρες, να αρχίσει «διαπραγματεύσεις» με την Παλαιστινιακή Αρχή. Αρχικά, το CNN μετέδωσε πως ο Σαρόν είπε στον Πέρες να συνομιλήσει με Παλαιστίνιους αξιωματούχους, «αλλά όχι με τον Αραφάτ». Λίγες ώρες αργότερα, ο Πέρες έδωσε μια συνέντευξη στο Ασοσιέιτεντ Πρες με την οποία διέψευδε ότι του απαγορεύτηκε να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο ηγέτη: «έχω το δικαίωμα να συναντηθώ με όποιον νομίζω, περιλαμβανομένου του Προέδρου Αραφάτ». Αν πρόκειται για την επανάληψη του παλιού κόλπου του... κακού μπάτσου και του καλού μπάτσου ή μια ακόμη ένδειξη του χάσματος Σαρόν-Πέρες, μένει να φανεί.

Σε άλλες εξελίξεις στο διπλωματικό επίπεδο, οι ΗΠΑ - που έχουν ασκήσει κριτική στο Ισραήλ για την «πολιτική κλιμάκωση» που επέλεξε - έστειλαν τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για την Εγγύς Ανατολή, Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, να συναντηθεί με τον Γιάσερ Αραφάτ. Ο Σάτερφιλντ, ο οποίος άσκησε κριτική στο Ισραήλ για την κατάληψη του Οίκου της Ανατολής, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Χα' αρέτζ, είχε αποστολή να «διερευνήσει την κατάσταση» και όχι να προβεί σε αποφάσεις. Αραφάτ και Σάτερφιλντ επρόκειτο να συναντηθούν χτες το βράδυ.

Στο μεταξύ ο υπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής Ναμπίλ Σαάθ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι με τη μη εφαρμογή των μέτρων σταδιακής εκεχειρίας που είχαν συμφωνηθεί μετά την παρέμβαση του αρχηγού της CIA Τζορτζ Τένετ «προκαλούν τη συνέχιση της έντασης και είναι υπεύθυνες γι' αυτήν».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν κάλεσε για άμεση κατάπαυση του πυρός, τον τερματισμό της κατοχής του Οίκου της Ανατολής και επιστροφή στις διαπραγματεύσεις.

Η αραβική πλευρά προσπαθούσε και αυτή να επαναφέρει τις διαπραγματεύσεις σε τροχιά, με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ να ανακοινώνει αποστολή διπλωματών στην Ουάσιγκτον.

Ωστόσο η συνεχιζόμενη αδιαλλαξία του Σαρόν που, όπως παρατηρούσε ο απεσταλμένος του Ιντιπέντεντ Ρόμπερτ Φισκ, μιλώντας για τους Παλαιστινίους χρησιμοποίησε σε μια παράγραφο πέντε φορές τη λέξη «τρομοκρατία» υποσχόμενος να την... «πατάξει» (και ξεχνώντας φυσικά να αναφέρει ότι κατέχει παράνομα τα εδάφη τους...) δυσκολεύει πολύ οποιαδήποτε διπλωματική πρωτοβουλία.