ΚΙΝΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Ενισχύουν σχεδιασμένα τη συνεργασία τους
Τρίτη 1 Νοέμβρη 2016

Από τη χτεσινή συνάντηση των ΥΠΕΞ Κίνας - Γαλλίας
ΠΕΚΙΝΟ.--

Ολοκληρώνεται σήμερα η τετραήμερη επίσκεψη που ξεκίνησε το Σάββατο στο Πεκίνο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν - Μαρκ Ερό, του οποίου το πρόγραμμα περιελάμβανε επαφές σε Πεκίνο, Σανγκάη και Τσεγκντού. Στον τελευταίο προορισμό, αναμενόταν να παραβρεθεί και στην 5η Γαλλο-σινική Συνδιάσκεψη για την Αποκεντρωμένη Συνεργασία, για τη συνεργασία δηλαδή των δύο πλευρών και στον τομέα της «βιώσιμης ανάπτυξης», όπως διευκρίνιζε το ίδιο το γαλλικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του.

Στη συνάντηση που ο Ερό είχε με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, δόθηκε ειδική σημασία και στην υλοποίηση της διμερούς συμφωνίας που έχει ήδη υπογραφεί για την υλοποίηση του σχεδίου για το πυρηνικό εργοστάσιο Χίκλεϊ Πόιντ, στη Μεγάλη Βρετανία. Πρόκειται για συνεργασία στην οποία κατέληξαν πέρυσι, με τη γαλλική EDF και την κινεζική CGN να αναλαμβάνουν το 33,5% και το 66,5% του έργου, αντίστοιχα. Να σημειωθεί ότι ορισμένα ΜΜΕ (ασιατικά και δυτικά) μετέδιδαν χτες στα ρεπορτάζ για τις επαφές του Ερό ότι συμφωνήθηκε η δημιουργία κοινού επενδυτικού Ταμείου για την προώθηση και άλλων επενδυτικών συνεργασιών σε τρίτες χώρες. Μάλιστα, ο Σι εξέφρασε την ελπίδα του το Παρίσι να συνεχίσει να στηρίζει τη διμερή «συνέργεια» για τους νέους «Δρόμους του Μεταξιού» και τη στρατηγική (του Πεκίνου) για την ανάπτυξη της Ευρώπης, ενώ από τη μεριά του ο Ερό υπογράμμισε ότι η Γαλλία επιδιώκει την ενίσχυση των εμπορικών και επενδυτικών δεσμών με την Κίνα, ειδικότερα τη διερεύνηση των περιθωρίων συνεργασίας στους τομείς της Φαρμακευτικής, της Υγείας, των αστικών Υποδομών, της Εκπαίδευσης.

Πριν από την άφιξη του Ερό, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Λου Κανγκ, σημείωνε στους αρμόδιους συντάκτες ότι η διμερής συνεργασία σε «παραδοσιακούς τομείς όπως η πυρηνική ενέργεια και η αεροπλοΐα αναπτύσσονται σταθερά».