ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΛΑΒΡΟΦ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Με διευρυμένη ατζέντα στο φόντο κλιμάκωσης των αντιθέσεων στην Αν. Μεσόγειο

Συζητήσεις σε συνθήκες αυξανόμενης συγκέντρωσης στρατιωτικών δυνάμεων, ενώ μαίνεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος

Τρίτη 1 Νοέμβρη 2016

Ενέργεια, επενδύσεις και οι ανταγωνισμοί στην περιοχή βρίσκονται στην ατζέντα της επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών
Στην Αθήνα φτάνει σήμερα, για διήμερη επίσκεψη και συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον Ελληνα ομόλογό του, ο ΥΠΕΞ της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ. Ενας ακόμα κρίκος στην προσπάθεια ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων να υπογραμμίσουν την παρουσία τους στην περιοχή, ενόσω κλιμακώνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών στην κρίσιμη γεωστρατηγικά ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου, και της ελληνικής κυβέρνησης να εμφανιστεί ως «ενδιάμεσος» κρίκος στην τέτοια αντιπαράθεση ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Αλλωστε, μόνο ως σύμπτωση δεν μπορεί να ιδωθεί το γεγονός ότι ο Λαβρόφ θα βρεθεί στην Αθήνα λίγες μόνο μέρες πριν την επίσκεψη Ομπάμα (15-16/11) και πριν ο Αμερικανός Πρόεδρος μεταβεί στη Γερμανία, σηματοδοτώντας το αυξημένο ενδιαφέρον των ιμπεριαλιστικών κέντρων για την ευρύτερη ζώνη, που συνοδεύεται και από την ενίσχυση της στρατιωτικής τους παρουσίας.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, ο Σ. Λαβρόφ θα υπογράψει με τον Ελληνα ομόλογό του, Ν. Κοτζιά, Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων μεταξύ των δυο υπουργείων για την τριετία 2017 - 2019. Στην ατζέντα τους, εξάλλου, ξεχωρίζει η εξέταση της πορείας των διμερών σχέσεων «στους τομείς της πολιτικής συνεργασίας, της οικονομίας, της Ενέργειας και των επενδύσεων».

Οι δυο πλευρές θα αναφερθούν, επίσης, «σε περιφερειακά ζητήματα, με επίκεντρο την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή», ζώνη όπου κλιμακώνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί με αιχμή τη Συρία, με την αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας να μεγαλώνουν τους κινδύνους γενικευμένης ανάφλεξης. Επίσης, θα συζητηθεί το Κυπριακό, στο φως των παρεμβάσεων ΗΠΑ και ΕΕ για υπογραφή συμφωνίας λύσης του, με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων.

Βαθιά στους ανταγωνισμούς

Κάτω απ' αυτές τις συνθήκες, το ΥΠΕΞ, επαναφέροντας τα περί «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής», διαρρέει επίσης ότι «ένα από τα μηνύματα που η ελληνική πλευρά επιθυμεί να εκπέμψει, με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα, είναι η αναγκαιότητα να διατηρούνται ανοικτά τα κανάλια επικοινωνίας με τη Ρωσία», κρίνοντας ότι «θα ήταν αντιπαραγωγικό σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία για τις διεθνείς πολιτικές ισορροπίες να παγιωθεί μία νέα, ψυχροπολεμικού τύπου, αντιπαράθεση Δύσης - Ρωσίας».

Σημειωτέον, ο Λαβρόφ θα απευθύνει αύριο χαιρετισμό στο 4ο Ελληνορωσικό Κοινωνικό Φόρουμ, στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου θα αναπτυχθούν ενότητες όπως «Γεωπολιτική δυναμική στην Ανατολική Μεσόγειο» και «Ενεργειακή συνεργασία Ρωσίας - Ελλάδας».

Σύμφωνα, τέλος, με ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, «οι αξιωματούχοι θα συζητήσουν την εμπορική, οικονομική, επενδυτική και ενεργειακή συνεργασία, καθώς και τρέχοντα διεθνή θέματα και τις σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ». Παρατίθενται, δε, και στοιχεία σχετικά με το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών, όπως ότι «μειώθηκε σε όρους νομισματικής αξίας λόγω αρνητικών εξωτερικών παραγόντων, όπως οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, οι περιορισμοί στις εισαγωγές που επέβαλε η Ρωσία σαν αντίδραση, και η πτώση των τιμών της Ενέργειας. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τελωνειακή Υπηρεσία της Ρωσίας, το διμερές εμπόριο μειώθηκε 39,2% το 2014, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το προηγούμενο έτος, κατά 34% το 2015 και κατά 9,8% στο διάστημα Ιανουάριος - Ιούλιος 2016. Ωστόσο, από την άποψη του όγκου των εμπορευμάτων, το διμερές εμπόριο αυξήθηκε 13,2% το 2015». «Η κοινή ρωσο-ελληνική επιτροπή Οικονομικής, Βιομηχανικής, Επιστημονικής και Τεχνικής Συνεργασίας (σ.σ. θα πραγματοποιήσει τη 10η Σύνοδό της στην Αθήνα, την Παρασκευή) είναι το κλειδί για τον καθορισμό των προτεραιοτήτων και το συντονισμό των διμερών εμπορικών συναλλαγών και της οικονομικής συνεργασίας», καταλήγει η ανακοίνωση.