ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ετοιμασίες για τη συνάντηση στην Ελβετία
Σάββατο 5 Νοέμβρη 2016

Οι ηγέτες της Κύπρου και του ψευδοκράτους αναμένεται να συναντηθούν και με τον Μπαν Κι Μουν στην Ελβετία
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, έδωσε χτες το απόγευμα διακαναλική συνέντευξη Τύπου, ενόψει της συνάντησης που την επόμενη βδομάδα θα έχει στην Ελβετία με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, συνάντηση που πολλοί συνδέουν με το ενδεχόμενο να δρομολογηθούν γοργές εξελίξεις γύρω από μια «λύση» του Κυπριακού. Μια «λύση» που όπως επιβεβαιώθηκε από την συνέντευξη αυτή θα κινείται στα πλαίσια του νέο διχοτομικού σχεδίου. (Αναλυτικά θα υπάρχει ρεπορτάζ στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη»).

Αντίστοιχη συνέντευξη είχε προγραμματιστεί να δώσει στα Κατεχόμενα και ο Μ. Ακιντζί που, σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, για πρώτη φορά θα μεταφραζόταν απευθείας και στα ελληνικά.

Επίσης, χτες έγινε γνωστό ότι η κυπριακή βουλή στις 16 Νοέμβρη θα συνεδριάσει με θέμα το Κυπριακό, ενώ αν προκύψει λόγος για αναβολή της συζήτησης, ορίστηκε η 18η Νοέμβρη ως οριστική ημερομηνία για την πραγματοποίησή της.

Η συνάντηση στην Ελβετία θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 7 του μήνα και θα διαρκέσει έως τις 11 του μήνα, ενώ «θα επικεντρωθεί στο Εδαφικό, καθώς και σε όλα τα άλλα εκκρεμούντα ζητήματα κατά τρόπο αλληλένδετο», σύμφωνα με την ενημέρωση από την κυπριακή κυβέρνηση.

Από τη μεριά της Αγκυρας, παρέμβαση έκανε προχτές ο ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, διατυπώνοντας την ευχή «οι διαπραγματεύσεις να είναι μια σημαντική ευκαιρία για μια λύση στο Κυπριακό».

Ψάχνουν «δημιουργικές» ιδέες

Στο μεταξύ, ενώ το ψευδοκράτος διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι θα επιμείνει στις αξιώσεις του σχετικά με τον πρωταγωνιστικό ρόλο που απαιτεί να διατηρήσει η Τουρκία στην Κύπρο, τις τελευταίες μέρες αυξάνονται και φωνές που εμφανίζουν «εναλλακτικές», σε μια προσπάθεια προφανώς να συνεχιστεί το παζάρι με κάθε αποφασιστικότητα.

Προχτές, ήταν η σειρά του πρώην ηγέτη των Κατεχόμενων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να επαναφέρει προτάσεις για δημιουργία «τρίτων περιοχών», περιοχών δηλαδή που θα τεθούν στον έλεγχο της κεντρικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Εστιάζοντας στο μοίρασμα των εδαφών, ο Ταλάτ ανέφερε: «Ισως να μην είναι ούτε ο χάρτης του σχεδίου Ανάν. Τι θα μπορούσε να είναι; Θα μπορούσε να είναι μια πιο ευθεία γραμμή, δύο ζώνες και πάλι υπάρχει και άλλη μία εναλλακτική. Και αυτή είναι οι τρεις ζώνες. `Η δύο ζώνες και κάποιες ομοσπονδιακές περιοχές που θα αποτελέσουν καντόνια. Και η Μόρφου θα είναι μία από αυτές τις περιοχές, που θα διοικούνται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση». Ενώ, μεταξύ άλλων, πρόσθεσε πως «πρέπει να είσαι δημιουργικός. Θα μπορούσαν να αναπτυχθούν και άλλες ιδέες». Βεβαίως, και αυτή η τοποθέτηση είναι ενδεικτική της προσπάθειας ο προβληματισμός των λαϊκών στρωμάτων της Κύπρου και γενικά να στραφεί μακριά από τις πιο ουσιαστικές πλευρές του ζητήματος, να ξεχαστεί ότι το Κυπριακό είναι καταρχήν θέμα ξένης εισβολής και κατοχής μιας χώρας και γι' αυτό το πώς θα «λυθεί» θα δημιουργήσει τετελεσμένα και για άλλα ζητήματα.

Την ίδια στιγμή, σήμερα αναμένεται να συνεδριάσουν ξανά υπο-επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου (συμμετέχουν οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων και οι πρώην αρχηγοί της Δημοκρατίας) για όλα τα κεφάλαια (Εδαφικό, ασφάλεια κ.τ.λ.) που αφορούν τις διαπραγματεύσεις.

Να σημειωθεί ότι αρκετά κόμματα έχουν διαμαρτυρηθεί για τη διαδικασία, μιλώντας για χρονοδιαγράμματα πολύ «στενά», που δεν επιτρέπουν να γίνει ουσιαστική συζήτηση.