ΝΙΚΑΙΑ - 3ος ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ «ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ»
Ετρεξαν για την ειρήνη και τη δωρεάν άθληση

Μαζική συμμετοχή όλων των ηλικιών στον αγώνα που διοργάνωσαν οι Επιτροπές Ειρήνης Κοκκινιάς, Κορυδαλλού, Κερατσινίου και ο Σύλλογος Δρομέων των εν λόγω δήμων

Κυριακή 6 Νοέμβρη 2016

Ακόμα και νωρίς το πρωί, πριν από τον αγώνα, υπήρξε μαζικότητα στις εγγραφές συμμετοχής
Με μαζική συμμετοχή, οι Επιτροπές Ειρήνης Κοκκινιάς, Κορυδαλλού, Κερατσινίου, σε συνεργασία με το Σύλλογο Δρομέων των αντίστοιχων δήμων, ΣΔΡΟΚΟΝΙΚΕΡ, διοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία και φέτος τον (3ο) Αγώνα Δρόμου «Γρηγόρης Λαμπράκης», που είναι αφιερωμένος στον δολοφονημένο από το παρακράτος αγωνιστή της ειρήνης. Ο αγώνας, η συμμετοχή στον οποίον ήταν δωρεάν, περιλάμβανε τις διαδρομές 5 και 10 χλμ. για άνδρες και γυναίκες και των 1.000 μ. για τις μικρές ηλικίες.

Στην πλατεία Κουμπάκη (πρώην Σπάθα) στη Νίκαια βρέθηκαν την περασμένη Κυριακή το πρωί εκατοντάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών, που έδωσαν το «παρών» στις δύο μεγάλες διαδρομές, ενώ ιδιαίτερα μεγάλος ήταν ο αριθμός των μικρών παιδιών που συμμετείχαν στη μικρή διαδρομή, τρέχοντας κυρίως ομαδικά με τους συλλόγους τους που συμμετείχαν στον αγώνα. Η παρουσία τους στην «ειρηνοδρομία» των Επιτροπών Ειρήνης είχε τη δική της βαρύτητα σε μια εποχή που οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στη Μεσόγειο με επικίνδυνες συνέπειες για τους λαούς της περιοχής.

Παράλληλα, η μαζική συμμετοχή σε έναν τέτοιου είδους αγώνα, έξω από τα πλαίσια της σημερινής εμπορευματοποίησης του αθλητισμού, όπου κάποιος μπορούσε να μετάσχει χωρίς να χρειαστεί να πληρώσει και χωρίς την παρουσία των πολυεθνικών - χορηγών, που μέσω της διαφήμισης πραγματοποιούν το δικό τους παιχνίδι κερδών, αναδεικνύει για μια ακόμη φορά ένα σημαντικό ζήτημα. Αυτό που έχει να κάνει με την ανάγκη των λαϊκών στρωμάτων και των εργαζομένων για άθληση, χωρίς αυτή να αποτελεί θηλιά αφού δεν χρειάζεται να πληρώσουν προκειμένου να την πραγματοποιήσουν.

Δεκάδες παιδιά έλαβαν μέρος στη διαδρομή των 1000 μ. τρέχοντας κυρίως οργανωμένα με τους συλλόγους τους
Από την ΕΕΔΥΕ παραβρέθηκαν στην εκδήλωση η Βέρα Νικολαΐδου και ο Γιώργος Λαμπράκης, αντιπρόεδροι της Επιτροπής, η Ελένη Παπαδοπούλου, γραμματέας, και ο Στέλιος Μπενετάτος, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου. Τους δρομείς καλωσόρισε ο πρόεδρος του ΣΔΡΟΚΟΝΙΚΕΡ, Δημήτρης Τουμανίδης.

«Ωρα επαγρύπνησης των λαών»

Στην κεντρική ομιλία του, ο Στέλιος Μπενετάτος αφού μίλησε για τον αγωνιστή της ειρήνης και δολοφονημένο από το παρακράτος γιατρό και αθλητή Γρήγορη Λαμπράκη, αναφέρθηκε ειδικά στα μηνύματα της συγκεκριμένης εκδήλωσης. Οπως είπε, σήμερα είναι ώρα επαγρύπνησης των λαών απέναντι στη συγκέντρωση ιμπεριαλιστικών δυνάμεων από τη Βαλτική έως τη Μεσόγειο και αλλού, όπου συνεχίζονται οι πολεμικές συρράξεις, σε Συρία, Ιράκ, Υεμένη. Κάτι που, όπως τόνισε, έχει αποτέλεσμα τις εκατόμβες θυμάτων που προκαλούνται και τα εκατομμύρια των προσφύγων και μεταναστών. Επίσης, μίλησε για την αλληλεγγύη της ΕΕΔΥΕ με κάθε τρόπο στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, θύματα των ιμπεριαλιστικών τυχοδιωκτισμών.

Κάλεσε το λαό να δυναμώσει τη συμμετοχή του στο φιλειρηνικό κίνημα μαζί με τους αγώνες για δουλειά και προκοπή, ώστε να βάλει φρένο στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ίδιων πάντα ενόχων και να απαιτήσει έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και καμιά εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Μαζική ήταν η συμμετοχή στις μεγάλες διαδρομές των 5 και 10 χλμ.
«Η ΕΕΔΥΕ επισημαίνει πως καμία σχέση δεν υπάρχει ανάμεσα στους δρόμους τους βαμμένους με αίμα για τα κέρδη και τα συμφέροντα του μεγάλου πλούτου, από τη μία, και τις ανάγκες του λαού μας, από την άλλη, που μοχθεί σε όλο και πιο δύσκολες συνθήκες που δημιουργούν οι αντιλαϊκές πολιτικές. Η ΕΕΔΥΕ καταδικάζει την όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης στους πολεμικούς σχεδιασμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ, ιδιαίτερα τώρα που πυκνώνουν τα σύννεφα πολέμου σε όλη την περιοχή», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Στέλιος Μπενετάτος.

Η καπιταλιστική βαρβαρότητα προκαλεί πρόσφυγες και μετανάστες

Για τη συγκεκριμένη εκδήλωση και τα μηνύματά της μίλησε στον «Ριζοσπάστη» ο Γιώργος Λαμπράκης, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, που έδωσε το «παρών» στον αγώνα της Νίκαιας. Οπως είπε χαρακτηριστικά, η πολιτική που βασανίζει τους λαούς και προκαλεί πρόσφυγες, μετανάστες έχει όνομα και αυτό είναι ο καπιταλισμός, τη βαρβαρότητα του οποίου πρέπει να αποτινάξουν οι λαοί.

Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Λαμπράκης τόνισε: «Οι Επιτροπές Ειρήνης Κοκκινιάς, Δραπετσώνας, Κερατσινίου και ο Σύλλογος ΣΔΡΟΚΟΝΙΚΕΡ πραγματοποιούν για 3η χρονιά τον αγώνα που είναι αφιερωμένος στον αγωνιστή της ειρήνης και αντιπρόεδρο της ΕΕΔΥΕ Γρηγόρη Λαμπράκη. Στις σημερινές συνθήκες της όξυνσης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και των επεμβάσεων σε αρκετές χώρες του κόσμου και ιδιαίτερα στη γειτονιά μας, νομίζουμε πως τέτοιου είδους πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι Επιτροπές Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ συμβάλλουν στο να κατανοήσει ο λαός μας ότι εκτός από την εσωτερική πολιτική υπάρχει και η εξωτερική πολιτική και είναι μια πολιτική, όπως λέμε, νύχι - κρέας. Είναι μια πολιτική που βασανίζει τους λαούς και φυσικά έχει όνομα, είναι ο καπιταλισμός, είναι η βαρβαρότητα που πρέπει να αποτινάξουν από πάνω τους οι λαοί. Με αυτήν την πρωτοβουλία η ΕΕΔΥΕ συμπληρώνει έναν κρίκο σε μια μεγάλη αλυσίδα φιλειρηνικών πρωτοβουλιών που παίρνει σε όλη την Ελλάδα, που συνεχίζονται και θα ενταθούν το επόμενο διάστημα. Και αυτό γιατί αντίστοιχης έντασης είναι και η επίθεση που πραγματοποιούν οι ιμπεριαλιστές ενάντια στους λαούς, όπως, για παράδειγμα, μαρτυράει το πρόβλημα του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού που έχουμε αυτήν τη στιγμή».

Ενάντια στην εμπορευματοποίηση του Αθλητισμού

Η ώρα του τερματισμού
Παράλληλα, ο Γιώργος Λαμπράκης αναφέρθηκε και στα μηνύματα του συγκεκριμένου αγώνα κατά της σημερινής εμπορευματοποίησης του Αθλητισμού, ενάντια στα ναρκωτικά και τα αναβολικά. Μηνύματα για τα οποία έτρεχε και ο αγωνιστής της ειρήνης Γρηγόρης Λαμπράκης, το όνομα του οποίου, όπως σχολίασε, καπηλεύονται σήμερα κάποιοι σε αγώνες έξω από αυτό το περιεχόμενο.

Σήμερα, δυστυχώς, βλέπουμε πως διοργανώνονται αγώνες υποτίθεται προς τιμήν του Γρηγόρη Λαμπράκη, που αγωνίστηκε για Ελλάδα έξω από το ΝΑΤΟ, χωρίς βάσεις και πυρηνικά, για έναν κόσμο της ειρήνης και της αλληλεγγύης των λαών. Ακόμα και η νυν κυβέρνηση, που συμμετέχει στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, χρησιμοποιεί το όνομα του μάρτυρα της ειρήνης σε αγώνες που είναι χωρίς το περιεχόμενο και τα μηνύματα για τα οποία αγωνίστηκε και έχασε τη ζωή του.


Μπ. Τσ.