Τα βέλη της αριστοφάνειας σάτιρας
Παρασκευή 17 Αυγούστου 2001

Στο Ηρώδειο θα βρίσκεται την Κυριακή και τη Δευτέρα ο Θύμιος Καρακατσάνης με τις «Νεφέλες» του Αριστοφάνη, στο διπλό ρόλο του σκηνοθέτη και ερμηνευτή. Η μετάφραση είναι του Κ. Χ. Μύρη, τα σκηνικά - κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ, η μουσική του Γιώργου Τσαγκάρη και οι χορογραφίες του Ισίδωρου Σιδέρη. Παίζουν: Θύμιος Καρακατσάνης, Βασίλης Κολοβός, Τάκης Παπαματθαίου, Λευτέρης Λουκαδής κ.ά.

«Η επιλογή των "Νεφελών", όπως επισημαίνει ο Θύμιος Καρακατσάνης, δεν είναι τυχαία. Ο Αριστοφάνης βίωσε με βαθιά οδύνη την παρακμή της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, τον πόλεμο, τη φτώχεια και την αθλιότητα. Στις "Νεφέλες" ενοχοποιεί την πνευματική ηγεσία του καιρού του ως συνεργό για την ηθική και πνευματική έκπτωση και σατιρίζει αμείλικτα τις νέες ιδέες και τα νέα εκπαιδευτικά συστήματα, που έχουν εισαγάγει ο Σωκράτης και οι σοφιστές. Η αγωνία του Αριστοφάνη είναι και η δική μας αγωνία σήμερα και τα βέλη της αριστοφάνειας σάτιρας χτυπούν κατευθείαν στην καρδιά των δικών μας προβλημάτων».

Σημερινές «Νεφέλες» που δυναστεύουν τη ζωή μας ο Θύμιος Καρακατσάνης πιστεύει ότι είναι ο καταιγισμός των φιλτραρισμένων πληροφοριών, ο βομβαρδισμός κάθε λογής μηνυμάτων που πολτοποιούν συνειδήσεις, η πολιτιστική τυποποίηση και ισοπέδωση, η παγκοσμιοποιημένη οικονομική ανάπτυξη, που έχει ως θεμέλιο τη φτώχεια και την αθλιότητα, η χυδαιότητα του καταναλωτικού μοντέλου κ.ά.