ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Απλωσε το χάρτη των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων

Ενίσχυση της συνοριοφύλαξης έναντι των προσφύγων και συνέχιση της συνεργασίας ΕΕ - ΝΑΤΟ ζήτησε η ελληνική αντιπροσωπεία

Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2016

Copyright 2016 The Associated

Ολοκληρώθηκε χτες στις Βρυξέλλες η Σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ (EUMC), σε επίπεδο αρχηγών Γενικών Επιτελείων Αμυνας (Α/ΓΕΕΘΑ), που συνεδρίασε με βασικό αντικείμενο την υλοποίηση των αποφάσεων που πάρθηκαν προηγουμένως σε πολιτικό επίπεδο - π.χ. στις Συνόδους Κορυφής ΝΑΤΟ και ΕΕ - για στενότερη διασύνδεση των στρατιωτικών δυνάμεων του ευρωατλαντικού άξονα στην κρίσιμη γεωστρατηγικά ζώνη της Μεσογείου και αλλού, σε αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων. Από ελληνικής πλευράς μετείχε ο Ελληνας Α/ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης.

Η EUMC αποτελεί το ανώτατο στρατιωτικό όργανο στο πλαίσιο του Συμβουλίου της ΕΕ και παρέχει στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ συμβουλές και συστάσεις για κάθε στρατιωτικό θέμα εντός της ΕΕ.

Δεν περνά απαρατήρητο ότι η EUMC συνεδρίασε λίγο μετά τη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, και ενώ επίκειται τη Δευτέρα, με παρόμοια ατζέντα, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ με συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών, το οποίο συνεχίζεται την Τρίτη με συμμετοχή των υπουργών Αμυνας, σε μια σκυταλοδρομία όπου όλοι οι παράγοντες και τα όργανα σπρώχνουν προς τις ίδιες επικίνδυνες κατευθύνσεις.

Οπως αναφέρεται από πλευράς ΓΕΕΘΑ, στη σύνοδο της EUMC εστίασαν:

-- Στην «παγκόσμια στρατηγική ασφάλειας της ΕΕ», το σχέδιο για προώθηση θέσεων των ευρωενωσιακών μονοπωλίων σε αντιπαράθεση με αντίστοιχα άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

-- Στις τρέχουσες, κύριες και υποστηρικτικές, επιχειρήσεις της ΕΕ, όπως απλώνονται σε Ευρώπη και Αφρική, με βασικότερες τη ναυτική επιχείρηση EUNAVFOR MED «Sophia» στην Κεντρική Μεσόγειο με πρόσχημα το Προσφυγικό και την αντίστοιχη EUNAVFOR Somalia, με πρόσχημα την πειρατεία, στα ανοιχτά του Κέρατος της Αφρικής και του δυτικού Ινδικού Ωκεανού.

-- Στη «συνεργασία ΕΕ και ΝΑΤΟ», πώς προχωρά η διασύνδεση των δυνάμεών τους, όπως περιγράφηκε και στην κοινή δήλωση ΕΕ - ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούλη, θέμα που εγείρει και αντιθέσεις στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού άξονα.

Οι τοποθετήσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας

Κατά το ελληνικό επιτελείο, ο Α/ΓΕΕΘΑ, στις παρεμβάσεις του, σημείωσε ότι «θα πρέπει να ενισχυθεί σε στρατηγικό/επιχειρησιακό επίπεδο η δυνατότητα επιτήρησης των ευρωπαϊκών συνόρων, και κατά συνέπεια θα πρέπει να αναπτυχθεί η συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων και της νεοσύστατης Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής - Ακτοφυλακής», φέρνοντας ως «πρότυπο» των επιδιωκόμενων συνεργασιών «την υφιστάμενη συνεργασία στο Αιγαίο Πέλαγος μεταξύ των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και της FRONTEX».

Παράλληλα, σημείωσε ότι στο πλαίσιο των «υφιστάμενων διακριτών ρόλων και δυνατοτήτων εκάστου οργανισμού», «είναι επιθυμητή η συνέχιση της συνεργασίας ΕΕ και ΝΑΤΟ και η ανάπτυξη περαιτέρω συνεργειών επί αντικειμένων κοινού ενδιαφέροντος», σε θέματα όπως του υβριδικού πολέμου, της κυβερνοάμυνας, της ανάπτυξης επιχειρησιακών δυνατοτήτων και των ασκήσεων/συνεκπαιδεύσεων, και της έρευνας, ενώ σε ό,τι αφορά την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ σημείωσε: «Είναι προφανής η σκοπιμότητα συνέχισης της επιχείρησης EUNAVFORMED "SOPHIA" για την αποτροπή μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών στην Κεντρική Μεσόγειο λόγω των παρατηρούμενων σχετικών αυξητικών τάσεων».

Σημειωτέον, στο περιθώριο της Συνόδου, ο Α/ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε και με τον διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Αφρική (USAFRICOM), με τον οποίο συζήτησε «θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Τέλος, προήδρευσε στην τελετή για την υπογραφή της προσχώρησης της Σερβίας στον ευρωενωσιακό σχηματισμό μάχης HELBROCHellas, Bulgaria, Romania, Cyprus Battle Group»), του οποίου η Ελλάδα αποτελεί το «έθνος - πλαίσιο».