ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διαπραγματεύσεις στην Ελβετία για τέταρτη μέρα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να οριστεί ημερομηνία με συνάντηση για ασφάλεια και εγγυήσεις

Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2016

Στιγμιότυπο από τη μέρα έναρξης των συνομιλιών στην Ελβετία
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΜΟΝΤ ΠΕΛΕΡΑΝ.--

Συνεχίζονται σήμερα, για τέταρτη συνεχή μέρα, οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, που με έμφαση στο Εδαφικό και άλλα «εκκρεμούντα θέματα» ξεκίνησαν τη Δευτέρα στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας και αναμένεται να ολοκληρωθούν αύριο, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί και συνέχεια, με διεθνή διάσκεψη το επόμενο διάστημα, που θα ασχοληθεί με τα «καυτά» κεφάλαια της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Η συνάντηση στην Ελβετία, που είναι μέρος των διαβουλεύσεων που τελούν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, πραγματοποιείται στο πλαίσιο της προώθησης του νέου διχοτομικού σχεδίου με τις δύο «συνιστώσες πολιτείες», που θα αξιοποιηθούν στο πλαίσιο ευρύτερων αντιλαϊκών μεθοδεύσεων και ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι κατά τη χτεσινή, τρίτη μέρα της συνάντησης, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης επρόκειτο να θέσει τα κριτήρια για το Εδαφικό, που είναι «το ποσοστό εδάφους, ο αριθμός επιστροφής εκτοπισμένων, η ακτογραμμή, ιστορικοί, θρησκευτικοί, πολιτιστικοί χώροι κ.ά.». Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο Ν. Χριστοδουλίδης είπε μεταξύ άλλων πως τις προηγούμενες μέρες στην Ελβετία σημειώθηκε «πρόοδος σε πτυχές των κεφαλαίων της διακυβέρνησης, της ΕΕ και της οικονομίας», εξηγώντας ότι επρόκειτο για πτυχές «που από τις συζητήσεις στην Κύπρο υπήρχαν διαφωνίες ή διαφορετικές προσεγγίσεις». Ενδεικτικό του παζαριού που δυναμώνει, είναι ότι το στέλεχος της κυπριακής κυβέρνησης χαρακτήρισε «αξιοσημείωτο» το ότι για το περιουσιακό «για πρώτη φορά συζητήθηκαν και πτυχές που άπτονται των εδαφικών αναπροσαρμογών». Επίσης, ο Ν. Χριστοδουλίδης εξήγησε ότι στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία που θα επιτρέψει την αποτύπωση και συγκεκριμένου χάρτη, που «θα αντικατοπτρίζει συμφωνημένα κριτήρια», έτσι ώστε να «προχωρήσουμε στην επόμενη φάση».

Κυπριακές εφημερίδες επικαλούνταν «καλά πληροφορημένη πηγή», σύμφωνα με την οποία η χτεσινή συνάντηση ξεκίνησε «σε πολύ καλό κλίμα και εποικοδομητικά, παρά το σχετικό μούδιασμα από τη χτεσινή (σ.σ. προχτεσινή) συνάντηση... οι δύο πλευρές επιδεικνύουν ωριμότητα και θέληση». Επίσης, «πηγή» από την αντιπροσωπεία του ψευδοκράτους σημείωνε ότι σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία επί των κριτηρίων και καθοριστεί συγκεκριμένος χάρτης, θα πρέπει να υπάρξει δέσμευση και για ημερομηνία σύγκλισης διεθνούς διάσκεψης για ασφάλεια και εγγυήσεις. Την ίδια στιγμή, άλλα ρεπορτάζ εμφάνιζαν την κυπριακή κυβέρνηση να ιεραρχεί περισσότερο τον αριθμό των Ελληνοκυπρίων που θα επιστρέψουν σε εδάφη τα οποία σήμερα είναι υπό τουρκική κατοχή και μετά τα ποσοστά των εδαφών που θα περάσουν στον έλεγχο της μίας ή της άλλης πλευράς.

Επιμένει για «εγγυήσεις» η Τουρκία

Από τη μεριά της, η Αγκυρα διακήρυξε και χτες, μέσω του ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πως η Τουρκία «δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο θέμα των εγγυήσεων». Ο Τούρκος υπουργός επικαλέστηκε την κρίση στη Συρία, για να υποστηρίξει ότι «είναι πολύ κοντά στην Κύπρο και αποτελούν απειλή για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων». Κατά τ' άλλα, ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι «βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο», αλλά και ότι, ενώ έχει διανυθεί σημαντικά απόσταση σε διακυβέρνηση, οικονομία, ΕΕ, περιουσιακό, υπάρχουν ακόμα ανοικτά θέματα, όπως η εκ περιτροπής προεδρία.