ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
«Δύσκολες» συνομιλίες που ανέδειξαν βαθιές αντιθέσεις

Παρά τις «αποκλίνουσες απόψεις», το Βερολίνο εξακολουθεί να θέλει συνεργασία με την Αγκυρα

Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2016

Copyright 2016 The Associated

Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Γερμανίας - Τουρκίας
ΑΓΚΥΡΑ.--

Δεν είναι οι Ευρωπαίοι αλλά η Τουρκία εκείνη που πρέπει να αποφασίσει σχετικά με την ένταξη της χώρας στην ΕΕ είπε χτες από την Αγκυρα ο Γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ, που έφτασε στην τουρκική πρωτεύουσα σε μια περίοδο έντονων αντεγκλήσεων μεταξύ Τουρκίας - ΕΕ.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Γερμανός αξιωματούχος είπε ότι ο ίδιος είναι κατά της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα, επαναφέροντας ωστόσο τη «σοβαρή ανησυχία» του Βερολίνου για την καταστολή που έχει ξεκινήσει στη χώρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιούλη. Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου «όχι εύκολες» και επισήμανε ότι οι δυο τους διατύπωσαν «αποκλίνουσες απόψεις» για τα όσα γίνονται στην Τουρκία μετά την 15η Ιούλη. Πάντως, συμπλήρωσε ότι τάσσεται υπέρ της στενής συνεργασίας με την Τουρκία, που θα βασιστεί στην εμπιστοσύνη και ότι δεν πρέπει να τεθούν σε κίνδυνο οι διμερείς δεσμοί.

Σύμφωνα με τη «Ντόιτσε Βέλε», ο Σταϊνμάγερ δήλωσε και «ενοχλημένος» από τις κατηγορίες του Τούρκου Προέδρου ότι η Γερμανία περιθάλπει τρομοκράτες, αν και εξέφρασε ελπίδες οι δεσμοί των δύο χωρών σύντομα «θα επιστρέψουν στην προηγούμενη κατάσταση».

Από τη μεριά του, ο Τσαβούσογλου εξέφρασε την απογοήτευση της χώρας του, μιλώντας για «υποκρισία και τα δύο μέτρα και δύο σταθμά» απέναντι στην Τουρκία, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις ένταξης. Επίσης, είπε και ότι ενώ εκκρεμούν νομικές διαδικασίες σε βάρος 4.500 μελών του ΡΚΚ στη Γερμανία, έχουν γίνει μόνο τρεις απελάσεις. Ο Σταϊνμάγερ συνάντησε και τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν.

Στη Μόσχα ο Γιλντιρίμ

Στο μεταξύ, χτες έγινε γνωστό ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, στις 5 και 6 Δεκέμβρη θα βρεθεί στη Μόσχα, όπου θα συναντήσει το Ρώσο ομόλογό του, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Σύμφωνα με τουρκικά και ρωσικά ΜΜΕ, οι επαφές του θα επικεντρωθούν στις εξελίξεις στη Συρία, ενώ το ταξίδι θεωρείται ένας ακόμα «κρίκος» στην πορεία βελτίωσης των διμερών σχέσεων.