ΔΗΜΟΙ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ - ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Διεκδικούν άμεσα μέτρα ανακούφισης των ανέργων και αποφάσεις ενάντια στις κατασχέσεις
Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2016

Οι ουρές των ανέργων αυξάνονται διαρκώς. Την ανάγκη για διεκδίκηση μέτρων ανακούφισης προτάσσουν και οι δημοτικές αρχές Πετρούπολης και Χαϊδαρίου
Αποφάσεις με τις οποίες διεκδικούν μέτρα ανακούφισης των ανέργων αλλά και ενάντια στις κατασχέσεις σπιτιών ή άλλων περιουσιακών στοιχείων, που μπορεί να διαθέτουν εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, πήραν τα Δημοτικά Συμβούλια Χαϊδαρίου και Πετρούπολης.

Στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου αναφέρεται πως «στο Χαϊδάρι, αυτή τη στιγμή, έχουν καταγραφεί πάνω από 950 οικογένειες με πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα, 800 οικογένειες σιτίζονται από τρόφιμα που τους διαθέτει η Κοινωνική Υπηρεσία, πάνω από 700 ανέργους έχει καταγράψει το Γραφείο Ανέργων, ενώ το λαϊκό φροντιστήριο εξυπηρετεί πάνω από 150 παιδιά». Στην απόφαση αναφέρεται ακόμα ότι την ίδια στιγμή που η ανεργία θερίζει στην περιοχή, υπάρχουν σοβαρά έργα υποδομής που καθυστερούν, ελλείψεις σε προσωπικό σε ευαίσθητους τομείς του δήμου, στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στους παιδικούς σταθμούς, καθώς για τις κυβερνήσεις που υλοποιούν τα μνημόνια έχουν προτεραιότητα οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών και το ζεστό χρήμα στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Γι' αυτό δεν υπάρχουν:

-- Μόνιμο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα και αμοιβές, για την κάλυψη των τεράστιων κενών στις υπηρεσίες και τις υποδομές του δήμου μας, στα σχολεία, στα νοσοκομεία της πόλης μας.

-- Εργα που τα έχει ανάγκη ο λαός μας, όπως αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, έργα υποδομών, ύδρευσης, αποχέτευσης, μαζικών μεταφορών, αθλητικές εγκαταστάσεις, νέοι κρατικοί παιδικοί σταθμοί, σχολεία και νηπιαγωγεία για να μη στοιβάζονται τα παιδιά της πόλης μας.

-- Δεν λειτουργεί το «Λοιμωδών» ως Γενικό Νοσοκομείο με το αναγκαίο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό και δεν ενισχύεται η λειτουργία του «Αττικού» Νοσοκομείου που έμεινε να καλύπτει όλη τη Δυτική Αθήνα, ενώ γίνεται προσπάθεια να κλείσουν ουσιαστικά τα 2 ΨΝΑ.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι δημοτικές αρχές Χαϊδαρίου και Πετρούπολης καλούν τους ανέργους και τους εργαζόμενους, όλους μαζί να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να οργανωθούν στις Επιτροπές Ανέργων, να συσπειρωθούν στα ταξικά σωματεία και στα συνδικάτα.

Να διεκδικήσουν δουλειά για όλους, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, άμεσα μέτρα ανακούφισης και προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους:

-- Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ για όσο είναι άνεργοι. Κανένας άνεργος χωρίς επίδομα ανεργίας.

-- Σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα, την αποκατάσταση των απωλειών, την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις.

-- Πλήρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

-- Κανένα σπίτι χωρίς φως, νερό, σταθερό τηλέφωνο. Μείωση των τιμολογίων ρεύματος, νερού και σταθερού τηλεφώνου κατά 50%. Καμία διακοπή των παροχών αυτών για όλη την περίοδο της ανεργίας.

-- Διαγραφή του 50% των οφειλών των δανείων, εφόσον το ύψος των δανείων δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ για τα στεγαστικά δάνεια, τις 30.000 ευρώ για τα καταναλωτικά και τις 20.000 ευρώ για πιστωτικά δάνεια.

-- Αναστολή κάθε είδους υποχρέωσης για δάνειο. Καμία κατάσχεση σε κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία ανέργου. Κανένας πλειστηριασμός σε σπίτι ανέργου.

-- Δωρεάν μετακινήσεις στις αστικές συγκοινωνίες.

-- Αναγνώριση ως συντάξιμου χρόνου του διαστήματος της ανεργίας χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Να βαρύνονται κράτος και εργοδότες.

-- Επιδότηση ενοικίου 100% της αξίας του από το κράτος για τους ανέργους.

Η δημοτική αρχή Πετρούπολης για τις κατασχέσεις

Στο μεταξύ, η δημοτική αρχή Πετρούπολης συζήτησε εκ νέου και το θέμα των κατασχέσεων, ως συνέχεια του ψηφίσματος κατά των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων που είχε συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πετρούπολης στις 20/10/2016.

Ο δήμαρχος, Βαγγέλης Σίμος, επεσήμανε πως έχει δοθεί εντολή στην Οικονομική και Ταμειακή Υπηρεσία του δήμου από το Φλεβάρη του 2016, να μην προβούν σε καμία ενέργεια λήψης αναγκαστικών μέτρων στα λαϊκά νοικοκυριά της πόλης. Η δημοτική αρχή καταγγέλλει επίσης το απαράδεκτο καθεστώς σύμφωνα με το οποίο η διαδικασία είσπραξης δημοσίων εσόδων, όπως ορίζεται στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, είναι δεσμευτική για τις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες. Ετσι, με βάση το νόμο, η μη τήρηση των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης επιφέρει στον υπάλληλο της ταμειακής υπηρεσίας τον καταλογισμό με τα διαφυγόντα έσοδα του Δημοσίου.

Στην εισήγηση της δημοτικής αρχής αναφέρεται επίσης: «Για εμάς οι οφειλέτες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν το ίδιο. Δεν μπορούν να μπουν στον ίδιο ντορβά, για παράδειγμα, η λαϊκή οικογένεια που χρωστάει δημοτικά τέλη ηλεκτροφωτισμού και η διαφημιστική εταιρεία που χρωστάει τέλος διαφήμισης, ή η κατασκευαστική εταιρεία που δεν πλήρωσε τέλη αποχέτευσης».

Οι αποφάσεις στις οποίες κατέληξε το Δημοτικό Συμβούλιο είναι:

-- Να μην προχωρήσει ο Δήμος Πετρούπολης σε καμία κατάσχεση που αφορά τις λαϊκές οικογένειες της πόλης.

-- Να κοινοποιηθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, απαιτώντας να αποδεσμεύσουν τις Υπηρεσίες από τις κυρώσεις, στην περίπτωση που αυτές δεν προβούν σε κατασχέσεις.