ΣΥΡΙΑ
Προτροπές του Ερντογάν στους «αντικαθεστωτικούς»

Ο Σύρος Πρόεδρος Μπ. Ασαντ αντιμετωπίζει με έντονη επιφύλαξη τις προεκλογικές δηλώσεις του νέου Προέδρου των ΗΠΑ για τους τζιχαντιστές

Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2016

«Αντικαθεστωτικοί» που στηρίζονται από την Τουρκία στην πόλη Νταμπίκ
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, εξήρε την προέλαση δυνάμεων αντικαθεστωτικών της Συρίας που υποστηρίζονται από τον τουρκικό στρατό, κοντά στη βόρεια συριακή πόλη Αλ Μπαμπ που τελεί υπό τον έλεγχο τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Ο Ερντογάν είπε πως οι δυνάμεις των Σύρων αντικαθεστωτικών βρίσκονται πλέον μόλις δύο χλμ. από την πόλη Αλ Μπαμπ και πως η επιχείρηση «πάει σύμφωνα με το σχέδιο». Παραδέχθηκε ότι οι δυνάμεις αυτές συναντούν αντίσταση από τους τζιχαντιστές, προβλέποντας ότι αυτή «δεν θα κρατήσει πολύ». Ο Ερντογάν προέβλεψε ότι «σύντομα» θα εγκαταλείψουν την πόλη Μανμπίτζ Kούρδοι μαχητές των δυνάμεων YPG, που για την Αγκυρα είναι «τρομοκράτες που συνεργάζονται με το ΡΚΚ».

Εκπρόσωπος των Κούρδων μαχητών της Συρίας, YPG, ανακοίνωσε πως αποσύρονται ορισμένες δυνάμεις τους από την πόλη Μανμπίτζ, για να ενισχυθούν οι μαχητές που συμμετέχουν στην επιχείρηση για την ανακατάληψη της Ράκα, που θεωρείται «προπύργιο» των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία. Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος, Μπρετ Μακ Γκουρκ, χαρακτήρισε την εξέλιξη «ορόσημο», υποστηρίζοντας ότι όλες οι μονάδες της YPG θα αποσυρθούν από την πόλη Μανμπίτζ μετά την εκπαίδευση τοπικών πολιτοφυλακών.

Συνέντευξη Ασαντ

Αργά το βράδυ της Τρίτης, από τη Δαμασκό ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ έδωσε συνέντευξη στο πορτογαλικό δίκτυο RTP, εκφράζοντας έντονες επιφυλάξεις εάν τελικά ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος στις ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα τηρήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις για συνεργασία κατά των τζιχαντιστών στη Συρία. Σε περίπτωση που τις υλοποιήσει, ο Ασαντ είπε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει ένα «φυσικό σύμμαχο» στον αγώνα εναντίον της «τρομοκρατίας».

Παρατήρησε πως θα περιμένει να δει αν τελικά ο Ντ. Τραμπ θα αλλάξει την πολιτική του για τη Συρία, σημειώνοντας το ρόλο ανταγωνιστικών «λόμπι και άλλων δυνάμεων» που επηρεάζουν την εκάστοτε αμερικανική κυβέρνηση. Σε άλλο σημείο, εκτίμησε ότι ο πόλεμος «μπορεί να κερδηθεί μόνο εάν αποκατασταθεί η σταθερότητα στη Συρία».

Επίσης, χτες επαναλήφθηκαν οι αεροπορικές επιθέσεις από τις ρωσικές δυνάμεις σε περιοχές των συριακών επαρχιών Ιντλίμπ Χομς και σε προάστια του νοτιοδυτικού και ανατολικού τμήματος της πόλης Χαλέπι, σε συνδυασμό με την κλιμάκωση χερσαίων επιχειρήσεων σε στρατηγικές συνοικίες του Χαλεπίου από το συριακό στρατό. Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, σημείωσε πως οι επιχειρήσεις σε βάρος «τρομοκρατών» που δρουν ιδιαίτερα σε περιοχές του νοτιοδυτικού Χαλεπίου έκαναν το συριακό στρατό να ανακτήσει τον έλεγχο αρκετών συνοικιών της πόλης.