Ακούσματα στη μνήμη του Κωνσταντίνου Κυδωνιάτη
Παρασκευή 25 Νοέμβρη 2016

Το δεύτερο μέρος ενός αξιόλογου αφιερώματος στον Κωνσταντίνο Κυδωνιάτη (1908 - 1996) για τα 20 χρόνια από το θάνατό του, που επιμελείται η Κάτια Καλλιτσουνάκη, θα ακουστεί σήμερα, 15.00 - 17.00, από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Γεννημένος στην Τρίπολη το 1908, ο Κ. Κυδωνιάτης ξεκίνησε τη μουσική του πορεία ως ο μικρότερος μαθητής της «Αθηναϊκής Μανδολινάτας» του Νικολάου Λάβδα, σε ηλικία 8 χρόνων. Παράλληλα με τις σπουδές στο πιάνο, ο Κυδωνιάτης έκανε και ανώτερα θεωρητικά τόσο με τον επίσης Αρκάδα συνθέτη Μάριο Βάρβογλη στο Ελληνικό Ωδείο, όσο και με τους Φιλοκτήτη Οικονομίδη και Δημήτρη Μητρόπουλο στο Ωδείο Αθηνών. Το 1933 πηγαίνει στο Παρίσι όπου συνεχίζει ανώτερες μουσικές σπουδές, στο μεν πιάνο με τη διάσημη Μαργκερίτ Λονγκ, στη δε αρμονία και αντίστιξη με τους Πες και Φριμπουλέ. Υστερα από έξι χρόνια πηγαίνει στο Βασιλικό Ωδείο των Βρυξελλών όπου μέχρι το 1939 φοιτά κοντά στους Μποσκέ (πιάνο), Ρομπέρ Λεντάν (ενορχ/ση), Λεόν και Ζοζέφ Ζονγκέν (σύνθεση) και Ντεζιρέ Ντεφό (δ/νση ορχήστρας). Αποφοίτησε, με Α' βραβείο και ειδική διάκριση στη Φούγκα.

Με την άφιξή του στην Ελλάδα το 1939, ο Κ. Κυδωνιάτης διορίστηκε και διετέλεσε καθηγητής μορφολογίας και ανωτέρων θεωρητικών στο Ωδείο Αθηνών επί 40ετία (1939 - 1980) καθώς και μόνιμος αρχιμουσικός της ΣΟ του άλλοτε ΕΙΡ, δίνοντας δύο συναυλίες μηνιαίως, κάθε 1η και 16η, ως συνηθιζόταν τότε, ερμηνεύοντας και αρκετά έργα Ελλήνων συναδέλφων του. Υπήρξε μόνιμος πιανίστας της ΚΟΑ (1955 - 1973), ενώ ίδρυσε το Παλλάδιο Ωδείο (1976) την καλλιτεχνική διεύθυνση του οποίου είχε για 4 χρόνια.

Η εκπομπή παρουσίασε χτες στο πρώτο της μέρος μια σειρά ηχογραφήσεις που έκανε ο Κυδωνιάτης ως πιανίστας και διευθυντής ορχήστρας, ενώ το σημερινό δεύτερο μέρος στη μνήμη του, έχει τίτλο «Ο Κωνσταντίνος Κυδωνιάτης ως συνθέτης» και θα ακουστούν τα εξής: Ο Κωνσταντίνος Κυδωνιάτης διευθύνει τα έγχορδα της Συμφωνικής του ΕΙΡ στο Βυζαντινό Τρίπτυχο (ΕΙΡ, 1961) και παίζει με τον Βύρωνα Κολάση τη Σονάτα για πιάνο και βιολί αρ.1 (ΕΙΡ), ο Τίτος Γουβέλης και ο Χρήστος Κολοβός παίζουν την 3η Σονάτα του για πιάνο και βιολί (ζωντανή ηχογράφηση στο Αμστερνταμ, 2008), η Μαρία Χαιρογιώργου - Σιγάρα παίζει την, αφιερωμένη σε εκείνη, 4η Σουίτα του για πιάνο (ΕΙΡ, 1971), οι Χρήστος Αργυρόπουλος, Ηλίας Κολοβός και Μιλτιάδης Οικονόμου παίζουν τη Σουίτα του για όμποε κλαρινέτο και φαγκότο (1978), ο Αρης Γαρουφαλλής παίζει την Τοκκάτα του για πιάνο (1986) και η ΚΟΑ υπό τον Θεόδωρο Βαβαγιάννη παίζει την 1η Συμφωνία του από ζωντανή ηχογράφηση του 1960 (Αρχείο ΕΡΑ).