ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Συγκρούσεις συριακού και τουρκικού στρατού

Δεκάδες νεκροί και στη Χίλα του Ιράκ

Παρασκευή 25 Νοέμβρη 2016

Copyright 2016 The Associated

Μεταφορά της σορού ενός εκ των τριών Τούρκων στρατιωτών που σκοτώθηκαν χτες στη Συρία...
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Χτες πριν τα χαράματα, πιθανώς συριακά πολεμικά αεροσκάφη, πραγματοποίησαν βομβαρδισμούς σε θέσεις τουρκικών στρατευμάτων που βρίσκονται στο βόρειο συριακό έδαφος δίχως τη συγκατάθεση της συριακής κυβέρνησης με πρόσχημα την καταπολέμηση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Από τις επιδρομές κοντά στην πόλη Αλ Μπαμπ (που ελέγχεται από τζιχαντιστές) σκοτώθηκαν τρεις Τούρκοι στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 10.

Νωρίτερα, τουρκικά αεροπλάνα βομβάρδισαν κουρδικά χωριά στη Βόρεια Συρία, αγνοώντας ανακοίνωση της διοίκησης του συριακού στρατού πως θα απαντήσει σε νέα παραβίαση του συριακού εναέριου χώρου από την Τουρκία. Είναι η πρώτη φορά που σκοτώνονται Τούρκοι στρατιώτες από συριακά πολεμικά αεροσκάφη, αφότου ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο η τουρκική χερσαία στρατιωτική επέμβαση στο συριακό έδαφος στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη».

Στην Αγκυρα, ο πρωθυπουργός, Μπ. Γιλντιρίμ, απείλησε με «αντίποινα» και ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σχολίασε πως η εξέλιξη «θα μπορούσε να σύρει την Τουρκία σε μία πολύ επικίνδυνη διαδικασία».

Κόντρες Ρωσίας με ΗΠΑ και Γαλλία

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζακχάροβα, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να κρύψουν τις αποτυχίες τους στη Συρία. Επίσης, κατηγόρησε ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία πως εμπόδισαν στις 21 Νοέμβρη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συμπεριληφθούν στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στη Συρία οι οργανώσεις τζιχαντιστών «Αχράρ αλ Σαμ» και «Τζάις αλ Ισλάμ».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγόρησε τη γαλλική κυβέρνηση πως παραβιάζει στην ουσία αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας εμποδίζοντας τον ενδο-συριακό διάλογο. Αφορμή έδωσε η προχτεσινή ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών για συνδιάσκεψη δυτικών και αραβικών χωρών που στηρίζουν τη συριακή λεγόμενη «μετριοπαθή αντιπολίτευση» στις αρχές Δεκέμβρη στο Παρίσι.

Εντονη ήταν και η αντίδραση του εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Ιγκόρ Κονασένκοφ, στην «οδηγία» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με την οποία κλήθηκαν διάφορες χώρες να μην επιτρέπουν τον ελλιμενισμό ρωσικών πετρελαιοφόρων πλοίων με κατεύθυνση τη Συρία.

Δεκάδες νεκροί από επίθεση στο Ιράκ

Το ίδιο 24ωρο, λουτρό αίματος προκάλεσαν στην πόλη Χίλα του Ιράκ (100 χλμ. νότια της Βαγδάτης) τζιχαντιστές που εξαπέλυσαν επίθεση με βυτιοφόρο που είχαν παγιδεύσει με εκρηκτικά και το οποίο ανατίναξαν σε πρατήριο καυσίμων. Στο χώρο αυτό είχαν σταθμεύσει πέντε λεωφορεία που μετέφεραν Σιίτες (ανάμεσά τους και Ιρανοί). Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν πως σκοτώθηκαν επιτόπου τουλάχιστον 100 άτομα και πως τραυματίστηκαν πάνω από 200 άλλοι.