ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Τεράστιες οι ευθύνες Ευρωπαϊκής Ενωσης - κυβέρνησης
Κυριακή 27 Νοέμβρη 2016

Copyright 2016 The Associated

Η έκρηξη της φιάλης υγραερίου την περασμένη Πέμπτη ήταν η κορυφή του παγόβουνου σε όσα βιώνουν πρόσφυγες και μετανάστες
Μεταξύ σφύρας και άκμονος ζουν, πλέον, στα νησιά του Αιγαίου, 16.472 ξεριζωμένοι των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της καπιταλιστικής εξαθλίωσης. Από τη μία, το κλείσιμο του βαλκανικού δρόμου και η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας έχουν οδηγήσει στον εγκλωβισμό των προσφύγων στα νησιά. Μια συμφωνία στην οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της, κομμάτι των γεωπολιτικών παζαριών στην περιοχή μας, με το Προσφυγικό στο επίκεντρό τους. Και από την άλλη, οι εγκλωβισμένοι να διαβιούν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες, σε δομές ακατάλληλες και για χειμερινή διαβίωση, χωρίς επίσημο καθεστώς και κανονισμούς λειτουργίας, οι οποίες έχουν ξεπεράσει τη χωρητικότητά τους, ενώ οι υπηρεσίες που παρέχονται σε αυτές είναι ελλιπείς. Από κοντά, απειλούνται και από τη δράση φασιστών και άλλων αντιδραστικών στοιχείων που επιτίθενται με εμπρηστικές βόμβες σε καταυλισμούς, όπως στη Σούδα στη Χίο.

Ετσι, μια βδομάδα μετά την επίθεση των φασιστοειδών στη Χίο, το «σφυρί» αυτής της πολιτικής χτύπησε στον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο. Δύο νεκροί, δύο σοβαρά και άλλοι έξι ελαφρά τραυματίες ήταν ο απολογισμός από την πυρκαγιά που ξέσπασε στο κέντρο προσφύγων. Νεκροί ήταν μία γυναίκα πρόσφυγας 66 χρόνων και ο εγγονός της, ένα 6χρονο αγοράκι, ενώ σοβαρά τραυματίστηκαν η 24χρονη μητέρα του και ο αδελφός του, ένα αγοράκι 4 χρόνων. Η 24χρονη είχε εγκαύματα β' και γ' βαθμού και μαζί με τον 4χρονο γιο της μεταφέρθηκαν με στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος στην Ελευσίνα κι από εκεί με ασθενοφόρο στο ΚΑΤ. Θύματα και τραυματίες ήταν Ιρακινοί, κουρδικής καταγωγής.

Copyright 2016 The Associated

Ο καταυλισμός στη Μόρια της Λέσβου
Το περιστατικό ανέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο τις συνθήκες διαβίωσης που ζουν οι ξεριζωμένοι των πολέμων και της εξαθλίωσης που έρχονται στην Ελλάδα και την ΕΕ. Ηταν θέμα χρόνου να υπάρξουν θύματα μεταξύ των προσφύγων και μεταναστών, ως απόρροια των άθλιων συνθηκών κράτησης και διαβίωσης. Χαρακτηριστικά, στη Μόρια βρίσκονται στοιβαγμένοι περιμένοντας να εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου, χωρίς δυνατότητα να φύγουν από το νησί, 4.900 μετανάστες και πρόσφυγες. Στη Λέσβο συνολικά είναι εγκλωβισμένοι 6.316 απελπισμένοι. Η χωρητικότητα των δομών είναι για 3.500 ανθρώπους.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε περίπου στις 10.20 το βράδυ, σε μία σκηνή, από έκρηξη φιάλης υγραερίου που πιθανά άναψε η 66χρονη για να μαγειρέψει. Η γυναίκα σκοτώθηκε επί τόπου. Από την πυρκαγιά που προκλήθηκε, η φωτιά επεκτάθηκε στη διπλανή σκηνή όπου ήταν η μητέρα με τα δυο της παιδιά. Σοβαρά τραυματισμένοι μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου το 6χρονο αγόρι εξέπνευσε. Στο μεταξύ, η φωτιά επεκτάθηκε και σε άλλες σκηνές. Στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης μεταφέρθηκαν για τις πρώτες βοήθειες έξι άτομα. Συνολικά κάηκαν 20 μεγάλες σκηνές και 110 μικρές, ενώ ζημιές σημειώθηκαν σε δύο εμπορευματοκιβώτια. Περίπου 400 άνθρωποι, κύρια οικογένειες, έμειναν προσωρινά άστεγοι.

Προκλητική η κυβέρνηση

Την ίδια ώρα, στη Βουλή, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, εμφανίστηκε προκλητικός. Απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ σχετικά με την απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νησιά του Αιγαίου, ξεκαθάρισε κυνικά ότι όσοι βρίσκονται στα νησιά δεν θα απεγκλωβιστούν, τουλάχιστον άμεσα, γιατί αυτό θα βάλει σε κίνδυνο τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, όπως ανέφερε. Υποστήριξε ότι από τα νησιά φεύγουν μόνο ορισμένοι πρόσφυγες και οικογένειες που η κυβέρνηση εκτιμάει ότι δεν πρέπει να επιστραφούν στην Τουρκία. Ειδικά για τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που ευθύνεται για τους χιλιάδες εγκλωβισμένους, ισχυρίστηκε ότι ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να πάρει η κυβέρνηση, κινούμενος στη λογική του μικρότερου κακού. Ομως, δεν είναι μόνο αυτό. Η κυβέρνηση με την προπαγάνδα της εξωραΐζει την εγκληματική πολιτική της ΕΕ που υλοποιεί απαρέγκλιτα η ίδια. Και ισχυρίζεται ότι αυτή η συμφωνία, που κρατά εγκλωβισμένους αυτούς τους ανθρώπους, που δίνει τροφή στα σχέδια των φασιστοειδών, που καταδικάζει γυναίκες και παιδιά να παίζουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα, πρέπει να τηρείται σαν ευαγγέλιο! Ετσι, λοιπόν, από τη μία συγκαλύπτει τις δικές της ευθύνες και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και από την άλλη ζητά από το λαό να θεωρεί ότι η συμφωνία - δολοφόνος είναι το γιατρικό για το Προσφυγικό, αφού άλλη λύση δεν υπάρχει.

Ακόμα, απέσεισε τις κυβερνητικές ευθύνες για τις άθλιες συνθήκες ζωής χιλιάδων ανθρώπων στα νησιά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, κατηγορώντας τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες, όπως είπε, δεν αποδέχονται τα νέα στρατόπεδα που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, δεν έχει λύσει επείγοντα προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα. Παράλληλα, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής άνοιξε το θέμα της κράτησης των ξεριζωμένων στην ηπειρωτική Ελλάδα, αφού σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ζητά «από τους Ευρωπαίους εταίρους μας την επανεξέταση της πρότασής μας για δυνατότητα μεταφοράς αιτούντων άσυλο, σε προκαθορισμένα κλειστά κέντρα της ενδοχώρας, χωρίς να εκπίπτουν της συμφωνίας» (σ.σ. ΕΕ - Τουρκίας).

Επιπλέον, αυτήν τη βδομάδα συχνά - πυκνά ο Γ. Μουζάλας τόνιζε σε συνεντεύξεις του τη θέση της κυβέρνησης ότι θα χτίσει κλειστά κέντρα στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, όπου θα κρατούνται αυτοί οι ξεριζωμένοι. Αναφέρθηκε, δε, στις αντιδράσεις των τοπικών αρχών στην ανέγερσή τους, όπως και σε αυτές της ΝΔ. Παρεμβαίνοντας δε σε σχετική τηλεοπτική εκπομπή, ο βουλευτής της ΝΔ, Χ. Αθανασίου, εξέφρασε τη συμφωνία του στην κατασκευή τους, με τη μικρή διαφωνία να μην είναι όλα στα νησιά. Υπενθυμίζεται πως σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο υπεύθυνος του τομέα μεταναστευτικής πολιτικής της ΝΔ, Μ. Βαρβιτσιώτης, έχει τονίσει ότι θέση του κόμματός του αποτελεί η δέσμευση που συμφωνήθηκε σχεδόν πριν από ένα χρόνο στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Δηλαδή, οι επαναπροωθήσεις, ο διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών, η επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής ασύλου για τους πρόσφυγες και η κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων για τους μετανάστες.

Είναι γεγονός ότι το Προσφυγικό βρίσκεται στο επίκεντρο των γεωπολιτικών παζαριών ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας. Και ας μη γελιόμαστε, το θέμα δεν είναι απλά και μόνο μία συμφωνία και το εάν αυτή είναι καλή ή όχι. Η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, άλλωστε, είναι ένα μικρό - και απαραίτητο για το μεγάλο κεφάλαιο, ελληνικό και ξένο - κομμάτι ενός μεγάλου γεωπολιτικού παζλ. Και από αυτή την άποψη, η όποια συμφωνία είναι εχθρική προς τα λαϊκά συμφέροντα.

Ανάγκη για άμεσα μέτραΤο ΚΚΕ από την αρχή είχε εναντιωθεί κατηγορηματικά στην ίδρυση και τη λειτουργία του «hot spot» στη Μόρια. Είχε τονίσει πως στην ουσία θα πρόκειται για φυλακές ψυχών, όπου τα ξεριζωμένα από τις εστίες τους θύματα, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, θα ζουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες και με άμεσο κίνδυνο της ζωής τους. Με Επίκαιρη Ερώτηση έφερε το θέμα για συζήτηση στη Βουλή, την Παρασκευή.Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, πρέπει να σημάνει συναγερμός στα εργατικά σωματεία, στους μαζικούς φορείς των νησιών, των γυναικών, των φοιτητών και σπουδαστών, των αγροτών, των εργαζομένων στα «hot spots» και φυσικά των εγκλωβισμένων μεταναστών και προσφύγων. Με την ανάπτυξη κοινής δράσης κόντρα στην πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, που εγκλωβίζει στο νησί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες και προκαλεί σοβαρά προβλήματα και στους κατοίκους. Με αίτημα τον άμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων - μεταναστών από τα νησιά και, στη συνέχεια, από τη χώρα, το κλείσιμο των «hot spots» και την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών προσωρινής υποδοχής και καταγραφής, την αποκατάσταση των πιθανών ζημιών που οφείλονται στην αναγκαστική συμβίωση σε ακατάλληλους χώρους και περιοχές. Με σταθερό μέτωπο για την άμεση αντιμετώπιση της προβοκατόρικης δράσης φασιστοειδών και αντιδραστικών δυνάμεων που βρίσκουν έτοιμο το δρόμο για να χτυπήσουν, να τραμπουκίσουν, να δηλητηριάσουν με το ρατσισμό τους.

Γ. Α.