Το διεκδικητικό πλαίσιο που ενέκρινε η 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ
Κυριακή 27 Νοέμβρη 2016

Το περασμένο Σάββατο και την Κυριακή έγινε στην Αθήνα, στο ΣΕΦ, η 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, γεγονός μεγάλης σημασίας για όλη την εργατική τάξη. Κάτω από το σύνθημα «Χτίζουμε μαχητικό, ταξικό συνδικαλιστικό - εργατικό κίνημα, ελπίδας και ανατροπής», 1.224 αντιπρόσωποι από 536 συνδικαλιστικές οργανώσεις (12 Ομοσπονδίες, 15 Εργατικά Κέντρα, 457 Συνδικάτα και 52 Επιτροπές Αγώνα), οι οποίοι αναδείχθηκαν μέσα από μαζικές συλλογικές διαδικασίες, γενικές συνελεύσεις, συνεδριάσεις διοικητικών συμβουλίων, συζητήσεις και συσκέψεις σε χώρους δουλειάς, πήραν μέρος στις εργασίες της Συνδιάσκεψης.

Ανάμεσα σε άλλα, η Συνδιάσκεψη ενέκρινε ομόφωνα το Διεκδικητικό Πλαίσιο του ΠΑΜΕ, στο οποίο σημειώνεται εισαγωγικά:

Χτίζουμε μαχητικό, ταξικό, εργατικό - λαϊκό τείχος αντίστασης, για να μην περάσουν οι νέες απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων που προστίθενται στα προηγούμενα βάρβαρα μέτρα, για την κάλυψη των απωλειών που είχαμε σε εισόδημα και δικαιώματα.

Αγωνιζόμαστε για τη μονομερή ολοσχερή διαγραφή του χρέους, για την κατάργηση των αντεργατικών νόμων, για ρήξη με ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Δεν θα ζήσουμε σαν σκλάβοι! Η μόνη ελπιδοφόρα επιλογή βρίσκεται στους ταξικούς αγώνες για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, για την ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων και όχι των κερδών των μονοπωλίων, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.


Αγωνιζόμαστε για:

Ακολουθούν τα επιμέρους συγκεκριμένα αιτήματα για όλα τα μέτωπα που αφορούν τη δουλειά και τη ζωή της εργατικής οικογένειας.

1. Για τους μισθούς

-- Να επανέλθουν οι κατώτεροι κλαδικοί μισθοί στα επίπεδα προ κρίσης, στην καλύτερη κλαδική Σύμβαση εκείνης της περιόδου.

-- Κατάργηση της δοκιμαστικής περιόδου των 12 μηνών.

-- Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Καθολική ισχύς και υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό.

-- Οχι στο σχέδιο ΣΣΕ της κυβέρνησης για το Δημόσιο. Επαναφορά των μισθών στα προ κρίσης επίπεδα με αυξήσεις στους μισθούς, κάλυψη των απωλειών, επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού. Επαναφορά της Συλλογικής Σύμβασης στον κλάδο των ΟΤΑ.

-- Να καταργηθεί τώρα το νέο μισθολόγιο - φτωχολόγιο στο Δημόσιο (Ν. 4354/15).

-- Επαναφορά του Ν. 2112 με επέκταση της υπαλληλικής ιδιότητας στους εργατοτεχνίτες.

2. Για την Κοινωνική Ασφάλιση

3. Αμεσα και ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους

4. Για την Παιδεία

5. Για την Υγεία του λαού

6. Για την υγιεινή και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς

7. Για την προστασία της μητρότητας

8. Πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα

9. Για τις ιδιωτικοποιήσεις

10. Για τη φορολογία

11. Για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες

Η οργάνωση αυτής της παρέμβασης πρέπει να αποτελεί αποκλειστικά κρατική ευθύνη, χωρίς την εμπλοκή των διάφορων ΜΚΟ που λυμαίνονται τα κοινοτικά κονδύλια και συνδέονται - πολλές φορές - με σχεδιασμούς ιμπεριαλιστικών κέντρων και βέβαια έχουν την επίσημη στήριξη της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας.

Το κράτος να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, μέσα από τις δημόσιες δομές Υγείας, ώστε να πληρούνται τα κριτήρια εγγραφής που ισχύουν για όλα τα παιδιά, όπως εμβόλια, ιατρικές βεβαιώσεις, για την πρόληψη ασθενειών και για να μην αποκλειστεί από την εκπαιδευτική διαδικασία ούτε ένα παιδί προσφύγων.

Να εξασφαλιστεί όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό (καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες, κ.ά.), καθώς και η ασφαλής μεταφορά των παιδιών από το ίδιο το κράτος, όπου χρειάζεται.