Το 2000 με τον Γ. Σεφέρη

 

Τρίτη 23 Νοέμβρη 1999

Οι εκδόσεις « Διάμετρος» της Χαλκίδας (Αγγελή Γοβίου 19, 34100, τηλ 0221 - 21796, 75815)από το 1997 έχουν δημιουργήσει μια πολύ καλή παράδοση σε ημερολόγια με γενικό τίτλο «Συγγραφείς στο χρόνο». Το ημερολόγιο του '97 αφιερώθηκε στον μεγάλο Χαλκιδαίο Γιάννη Σκαρίμπα. Του '98 στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Του '99 στον ποιητή της «Αμοργού» Νίκο Γκάτσο. Το ημερολόγιο του 2000 αφιερώθηκε στον Γιώργο Σεφέρη, με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τη γέννησή του, επέτειο για την οποία το ΥΠΠΟ ανακήρυξε το 2000 σε «Ετος Σεφέρη».

Το « Ημερολόγιο 2000 - Γιώργος Σεφέρης», το οποίο παρουσιάστηκε χτες στο Ιδρυμα Γουλανδρή - Χορν, σε φιλολογική επιμέλεια του Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλου και καλλιτεχνική επιμέλεια Β. Αβραμοπούλου, δεν είναι απλώς ένα επετειακό αφιέρωμα αλλά προσφέρει στον καθημερινό αναγνώστη - χρήστη του μια συνοπτική βιο-εργογραφία, αρχίζοντας με σύντομο βιογραφικό και προλόγισμα γραμμένο από τον φίλο του ποιητή Ζ. Λορεντζάτο. Συνεχίζει με μηνολόγιο, που περιλαμβάνει σεφερικά κείμενα αρμόζοντα στο μηνολόγιο και στην κάθε εποχή, από τα οποία προβάλλουν τα παιδικά χρόνια, η νοσταλγία, η αγάπη, ο πολιτικός Σεφέρης, η Κύπρος, ο Μακρυγιάννης, ο Ελιοτι και άλλα θέματα που απασχόλησαν το σεφερικό λόγο. Το δεύτερο μέρος του ημερολογίου στις ενότητες «Πεζογραφώντας», «Αλληλογραφώντας», και «Αντιγράφοντας», περιλαμβάνει ανέκδοτα ή ελάχιστα γνωστά κείμενα, ενώ στις ενότητες «Ποιήματα για τον Γ. Σ.» και «Οι φίλιοι για τον Σεφέρη» ποιήματα άλλων για τον Σεφέρη και κριτικές παλαιότερων και νεότερων για το έργο του. Το ημερολόγιο κλείνει με την εργογραφία του και πίνακα περιεχομένων. Σημειώνουμε ότι τα ανέκδοτα κείμενα προέρχονται από το Αρχείο Σεφέρη της Γενναδείου Βιβλιοθήκης και οι φωτογραφίες από το Φωτογραφικό Αρχείο Σεφέρη του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης.

Η «Διάμετρος» παρουσίασε χτες και τα δύο πρώτα τεύχη του φιλολογικού φυλλαδίου της «Τα Νεφούρια», τα οποία, σε φιλολογική επιμέλεια Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλου, περιλαμβάνουν ποιήματα και πεζά.