ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Φραγμό στην ενότητα των εργαζομένων έβαλε πάλι η πλειοψηφία της ΠΟΕ - ΟΤΑ

Τη θέση για εγγραφή στα συνδικάτα όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, επανέλαβαν οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ

Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2016

Eurokinissi

Από την κινητοποίηση του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, των αντιπροσώπων της ΔΑΣ και σωματείων εργαζομένων σε δήμους για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά
Χωρίς τροποποίηση του καταστατικού, έτσι ώστε να εντάσσονται στα συνδικάτα με πλήρη δικαιώματα όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, έληξε η προχτεσινή, πρώτη μέρα του συνεδρίου της ΠΟΕ - ΟΤΑ, όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ - ΟΤΑ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ).

Συγκεκριμένα, η ΔΑΣ - ΟΤΑ αναφέρει ότι την κύρια ευθύνη γι' αυτό φέρει η «Συνδικαλιστική Ανατροπή» (πρώην ΠΑΣΚ), η οποία ξεκίνησε τη διαδικασία «με μια εκβιαστική λογική για υπερψήφιση της συνολικής της πρότασης, η οποία πέρα από αποκλεισμούς κατηγοριών εργαζομένων από την εγγραφή, εμπεριείχε και τη δημιουργία περιφερειακών συμβουλίων και επικύρωση μέσω του καταστατικού της συμμετοχής της ΠΟΕ - ΟΤΑ στα "Ευρωπαϊκά Συνδικάτα" (CES).

Σύμμαχο και στυλοβάτη σε αυτήν την προσπάθεια βρήκε το ΜΕΤΑ (ΛΑΕ, το οποίο στο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ είχε ψηφίσει την πρόταση για εγγραφή όλων των εργαζομένων, στην ΠΟΕ - ΟΤΑ όμως άλλαξε στάση και στήριξε και ψήφισε την πρόταση της "Συνδικαλιστικής Ανατροπής", η οποία έβαζε όρο εγγραφής τα δύο 8μηνα που μπορεί σήμερα να κάλυπτε κάποιες (κι όχι όλες τις ειδικότητες) ομάδες συναδέλφων, αλλά θα καταδίκαζε τις επόμενες φουρνιές συμβασιούχων σε αποκλεισμό και επίσης έβαζε όρο για τους συναδέλφους στις κοινωνικές δομές και ΕΣΠΑ τα δύο χρόνια στη δουλειά.

Η παράταξη των "Συσπειρώσεων" επίσης άλλαξε στάση από το συνέδριο της ΑΔΕΔΥ και δεν ψήφισε την πρόταση για εγγραφή όλων των εργαζομένων, επιλέγοντας να απέχει από τις ψηφοφορίες.

Οι δυνάμεις της ΔΑΣ - ΟΤΑ τοποθετήθηκαν για την αναγκαιότητα να εγγράφονται με πλήρη δικαιώματα όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, διατηρώντας με συνέπεια ό,τι παλεύουν τόσα χρόνια. Μέσα στη διαδικασία της συζήτησης και προκειμένου να υπάρξει μια λύση, οι δυνάμεις της ΔΑΣ - ΟΤΑ έκαναν μια ύστατη προσπάθεια "υποχωρώντας" από την αρχική θέση και προτείνοντας την εγγραφή όλων μετά τη συμπλήρωση 5 μηνών. Ομως, ούτε αυτή η πρόταση έγινε δεκτή, αφού οι δυνάμεις "Συνδικαλιστική Ανατροπή" - ΜΕΤΑ δεν ήθελαν επί της ουσίας την εγγραφή όλων των εργαζομένων».

Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας για τα ΒΑΕ

Κι ενώ οι εν λόγω δυνάμεις αποκάλυπταν για μια ακόμα φορά το ρόλο τους, παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στους σχεδιασμούς κατάργησης του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων (ΒΑΕ) έκαναν χτες στο υπουργείο Εργασίας το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, αντιπρόσωποι της ΔΑΣ στο συνέδριο της ΠΟΕ - ΟΤΑ και σωματεία εργαζομένων σε δήμους. Υπενθυμίζεται ότι στο νόμο για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων που προώθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (Ν.4354/2015) προβλέπεται ότι έως τις 31/12/2017 θα εναρμονιστεί το καθεστώς των ΒΑΕ με την ευρωενωσιακή νομοθεσία, που σημαίνει παραπέρα χτύπημα στα ΒΑΕ.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν πικέτες με το σύνθημα «Κάτω τα ξερά σας από τα ΒΑΕ», ενώ κρέμασαν μια μεγάλη επιγραφή ακριβώς μπροστά στην είσοδο του υπουργείου, αναδεικνύοντας τον πραγματικό του ρόλο. Η επιγραφή έγραφε: «ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ, ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΟΥ».

Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου και σωματεία από τους Δήμους Πάτρας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Πρέβεζας συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Εργασίας, Τ. Πετρόπουλο.

Στην ενημέρωση που έκανε μετά τη συνάντηση, ο Σπ. Κωνσταντάς, πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, ανέφερε τα εξής: «Στην ερώτησή μας τι σημαίνει εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν απάντησε. Συνάδελφοι, μας κοροϊδεύουν. Εχουν σκοπό να καταργήσουν τα ΒΑΕ. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε ρούπι. Από αύριο το πρωί θα πρέπει όλα τα αμαξοστάσια να μάθουν τους σκοπούς τους. Τους είπαμε ότι υλοποιούν τον βρώμικο ρόλο που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν πρόλαβαν. Η καλύτερη απάντηση είναι η μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 8 Δεκέμβρη».