Αφιέρωμα στον Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ

23 προβολές στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας και στο Ινστιτούτο «Goethe»

Παρασκευή 9 Δεκέμβρη 2016

Από την ταινία «Berlin Alexanderplatz»
Το Ινστιτούτο «Goethe» της Αθήνας, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζουν το αφιέρωμα «Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ και ξερό ψωμί!» στη μνήμη του μεγάλου δημιουργού του Νέου Γερμανικού Κινηματογράφου.

Το αφιέρωμα ξεκίνησε χτες και θα διαρκέσει έως τις 21 Δεκέμβρη, με προβολές στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (από σήμερα έως τις 16 Δεκέμβρη) και στο Ινστιτούτο «Goethe» (από 17 έως 21 Δεκέμβρη). Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν 23 κορυφαίες δημιουργίες της φιλμογραφίας του, ψηφιακά αποκατεστημένες και ανάμεσά τους τρεις ταινίες που προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα (το «Ενσύρματος Κόσμος» και τα ντοκιμαντέρ «Ο Αλι στον Παράδεισο» και «Φασμπίντερ»). Ακόμα στο αφιέρωμα περιλαμβάνεται και το επικό «Berlin Alexanderplatz», μια ταινία 15,5 ωρών (θα προβληθεί το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Δεκέμβρη στην Ταινιοθήκη), για πολλούς η καλλιτεχνική κορωνίδα του σκηνοθέτη.

Πριν από κάθε προβολή, ένας επώνυμος καλεσμένος θα ξεναγεί το κοινό στο μοναδικό σύμπαν του σκηνοθέτη, ενώ το αφιέρωμα τιμά με την παρουσία του ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Χάρι Μπέαρ, συνεργάτης του Φασμπίντερ από το ξεκίνημα της καριέρας του μέχρι το τέλος της.

Μέσα σε 15 μόλις χρόνια, και μέχρι τον πρόωρο θάνατό του σε ηλικία 37 ετών το 1982, πυρετώδης και ασταμάτητα παραγωγικός, ο Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ κατόρθωσε να γυρίσει 41 μεγάλου μήκους ταινίες, 3 μικρού μήκους και 3 τηλεοπτικές σειρές, δουλεύοντας παράλληλα ως θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης, ηθοποιός, παραγωγός, οπερατέρ, συνθέτης, μοντέρ και σκηνογράφος και αφήνοντας πίσω του ένα έργο πολυσχιδές, θαρραλέο και ολότελα μοντέρνο.

Είσοδος για τις προβολές της Ταινιοθήκης 5 ευρώ ανά προβολή (κάρτες διαρκείας 25 ευρώ και 15 ευρώ μειωμένη). Είσοδος στις προβολές του Ινστιτούτου «Goethe» δωρεάν με σειρά προτεραιότητας.