«Οι παίκτες» του Γκόγκολ... μεταφέρονται στο Σικάγο του '30
Σάββατο 10 Δεκέμβρη 2016

Ο θίασος «Μοντέρνοι Καιροί» παρουσιάζει στο κέντρο τέχνης και πολιτισμού BETON7 (Πύδνας 7, Βοτανικός) το έργο του Νικολάι Γκόγκολ «Οι παίκτες», σε ελεύθερη διασκευή και σκηνοθεσία Κώστα Νταλιάνη.

«Οι παίκτες» του Ν. Γκόγκολ είναι μια άγρια σατιρική κωμωδία, που απεικονίζει την παρακμή, τη διαφθορά και την απάτη που επικρατούσε στην τσαρική Ρωσία στα μέσα του 19ου αιώνα. Στη διασκευή του Κ. Νταλιάνη, όμως, ο τόπος και ο χρόνος δράσης αλλάζει. Μεταφερόμαστε στο Σικάγο του 1930, την εποχή της... «ηθικότατης» ποτοαπαγόρευσης.

Πρόκειται φαινομενικά για μια φάρσα, μια κωμική ιστορία με αναπάντεχο τέλος. Στην πραγματικότητα, το έργο ανασκαλεύει, αποκαλύπτει και απεικονίζει με τον πιο γλαφυρό τρόπο την παρακμή, τη διαφθορά και τη σαπίλα της ρωσικής κοινωνίας του 19ου αιώνα. Εκατόν εβδομήντα τόσα χρόνια μετά, στην εφιαλτικά αβέβαιη κοινωνία του σήμερα, το έργο αποκτά μιαν απίστευτη επικαιρότητα.

Ο κλέψας του κλέψαντος, μια λέσχη αέναης απάτης, ένας συρφετός απατεώνων, που συναγωνίζονται στο πώς θα εξαπατήσει ο ένας τον άλλον, σε ένα περιβάλλον εξαπλωμένης διαφθοράς, μέσα στο οποίο κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτα. Ανθρωποι που θα μπορούσαν να είναι ευαίσθητοι και αξιολάτρευτοι, μετατρέπονται σε αδίστακτους, αδυσώπητους, απάνθρωπους απατεώνες, σε μια κοινωνία όπου το μέτρο των πραγμάτων είναι μόνο το χρήμα.

Ανάμεσα στις αλλεπάλληλες απάτες του έργου, η παράσταση μάς προσφέρει και μίαν ακόμα: Ενώ οι ρόλοι του έργου είναι αντρικοί, παίζονται όλοι από γυναίκες, γκάνγκστερς του Σικάγου. Αυτή, όμως, η απάτη προσφέρει μια ευκαιρία για μια σπαρταριστή παράσταση, με θέατρο μέσα στο θέατρο και την απάτη να ξεπερνά τα όριά της και να ανατρέπεται από τον ίδιο τον εαυτό της. Στο τέλος... ένα αναπάντεχο τέλος.

Η παράσταση συμμετέχει στο φεστιβάλ Θεατρικές Συνθέσεις V (Νοέμβριος 2016 - Μάιος 2017) Ρώσοι συγγραφείς - Από τον Ουμανισμό του Πούσκιν στον ποιητικό ρεαλισμό του Τσέχωφ.

Συντελεστές: Πρωτότυπο κείμενο: Νικολάι Γκόγκολ. Ελεύθερη διασκευή αλλά και σκηνοθεσία: Κώστας Νταλιάνης. Μουσική: Μάριος Τσάγκαρης. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της δημιουργικής ομάδας των «Μοντέρνων Καιρών». Παίζουν: Εβίτα Παπασπύρου, Ηλιάνα Παναγιωτούνη, Αγγελική Λυμπεροπούλου, Φάνια Νταλιάνη, Μαρία Κολοκυθά, Ματίνα Τζοβέννου, Ελένη Αυγούστη.

Παραστάσεις: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9 μ.μ., μέχρι τις 27 Δεκέμβρη. Τιμές εισιτηρίων 10 ευρώ (γενική είσοδος), 5 ευρώ (άνεργοι, φοιτητικά).