ΗΠΑ
Ψηφοφορία στο Κολέγιο Εκλεκτόρων
Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2016

Copyright 2016 The Associated

Από χτεσινές διαδηλώσεις κατά του Τραμπ στο πλαίσιο των ενδοαστικών ανταγωνισμών που εγκλωβίζουν και λαϊκές δυνάμεις
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η κρίσιμη έναρξη της διαδικασίας ψηφοφορίας στο Κολέγιο των 538 Εκλεκτόρων για την ουσιαστική εκλογή του 45ου Προέδρου των ΗΠΑ ξεκίνησε χτες βράδυ, παράλληλα με διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πολιτείες της χώρας σε μια προσπάθεια κλιμάκωσης των ενδοαστικών πιέσεων για ανατροπή του αποτελέσματος υπέρ της «Δημοκρατικής» υποψήφιας Χίλαρι Κλίντον που ήρθε πρώτη στις λαϊκές ψήφους με διαφορά άνω των 2.600.000 ψήφων.

Ωστόσο, η πιθανότητα ριζικής ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος της 8ης Νοέμβρη διαφαινόταν μάλλον δύσκολη, εκτός και εάν ψηφίσουν «κατά συνείδηση» αρκετές δεκάδες Ρεπουμπλικάνοι εκλέκτορες, όπως πιέζει ένα μέρος της αστικής τάξης και των μονοπωλίων στις ΗΠΑ. Τα πρώτα αποτελέσματα των καλπών σε Τενεσί, Δυτική Βιρτζίνια, Αρκανσας, Νότια Καρολίνα, Μισισίπι, Πενσιλβανία, Ν. Υόρκη, Λουιζιάνα, Οκλαχόμα έδωσαν 144 ψήφους στον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ και μόλις 59 στην «Δημοκρατική» Χίλαρι Κλίντον. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναμένεται σήμερα το πρωί, καθώς ο νικητής θα χριστεί επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ εφόσον εξασφαλίσει τουλάχιστον 270 ψήφους.

Πάντως, τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοέμβρη είχαν εξασφαλίσει στον Ντόναλντ Τραμπ 306 εκλεκτορικές ψήφους και άλλες 232 ψήφους στην Χίλαρι Κλίντον.

Μετά τη σημερινή διαδικασία, υπάρχει και μία δεύτερη διαδικασία επικύρωσης, στις 6 Γενάρη, οπότε το Κογκρέσο θα πρέπει να καταμετρήσει επίσημα τις εκλεκτορικές ψήφους, υπό την προεδρία του σημερινού απερχόμενου αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Νωρίτερα, χτες ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε τον (ιταλικής καταγωγής) Βίνσεντ Βαϊόλα, στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας, αρμόδιου για θέματα του Στρατού. Ο Βαϊόλα είναι δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και ιδρυτής χρηματοπιστωτικών επενδυτικών εταιρειών, όπως οι εταιρίες «Virtu Financial» και «Mercantile Exchange» και απόφοιτος της στρατιωτικής ακαδημίας West Point το 1977. Υπενθυμίζεται ότι υπουργός Αμυνας έχει διοριστεί ο ε.α. στρατηγός πεζοναυτών, Τζέιμς Μάτις.

Παράλληλα, εντείνεται η διαμάχη ανάμεσα στην απερχόμενη κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, υψηλόβαθμων αξιωματούχων των μυστικών υπηρεσιών και στελεχών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος όπως ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, με αφορμή τις πληροφορίες για πιθανή εμπλοκή ρώσων χάκερς στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Ο απερχόμενος Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, εμφανίστηκε προ ημερών σίγουρος πως μία ξένη κυβέρνηση «προσπάθησε να επηρεάσει την ακεραιότητα των εκλογών», λέγοντας πως σε μία τέτοια περίπτωση θα πρέπει να αναληφθεί δράση «στο χρόνο και τόπο που θα επιλέξουμε». Ο Τραμπ και οι συνεργάτες του, από την άλλη, υποβαθμίζουν το θέμα, υποστηρίζοντας ότι όλα αυτά είναι «γελοία» και προέρχονται από εκτιμήσεις των αναλυτών της CIA που είχαν «δει» τα τελικώς άφαντα «όπλα μαζικής καταστροφής» στο Ιράκ.