Ford Forty Nine: Ο νεορομαντικός

Το όνομά του forty nine. Μεταφράζεται σε 49 και η Ford το πρωτοπαρουσίασε το 1949. Στο φετινό σαλόνι του Ντιτρόιτ με ένα κουπέ 49 μοιάζει να επιστρέφει από το μέλλον με ένα σχήμα του παρελθόντος, έτοιμο να τρέξει σε ένα συναισθηματικό αγώνα ταχύτητας

Κυριακή 26 Αυγούστου 2001

Το πειραματικό 49 είναι εμπνευσμένο από τον πρόγονό του που εκτός από τα εκατομμύρια των αγοραστών κέρδισε δυο φορές το βραβείο της Αμερικανικής Ακαδημίας για τη σχεδίασή του το 1949 και 1950.

Το 49 του 2001 έχει υιοθετήσει τις σχεδιαστικές αρχές που θέλουν απλά σχήματα, καθαρές γραμμές στο αμάξωμα, αλλά και σύγχρονες ανέσεις. Το επάνω μέρος του αμαξώματος μοιάζει ενιαίο χάρη στις αθέατες κολόνες και είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από κρύσταλλο. Το χρώμα που επιλέχθηκε είναι το μαύρο και θυμίζει βελούδο. Το χρώμιο βρίσκεται γύρω από την καμπίνα, στο σήμα και τις λεπτομέρειες, αλλά και τις 20 ιντσών ζάντες. Οι προβολείς είναι στρογγυλοί - όπως τότε - αλλά υψηλής απόδοσης και ισχυρής δέσμης.

Στο εσωτερικό τη νότα του παρελθόντος δίνει το κάθισμα τύπου πάγκου, που ενεργοποιείται όμως ηλεκτρικά. Η κεντρική κονσόλα διατρέχει το εσωτερικό μοιράζοντας τα καθίσματα στα δύο και φιλοξενεί χειριστήρια εξαερισμού για εμπρός και πίσω επιβάτες. Η απόχρωση του εσωτερικού χαρακτηρίζεται από τα δερμάτινα καθίσματα με τις μαύρες βάσεις και τις καφεκίτρινες πλάτες. Αντίστοιχες επενδύσεις κοσμούν τα εσωτερικά των θυρών και του ταμπλό. Μεταλλικό ασημί και χρώμιο ντύνει τα μέταλλα όπου αυτά μένουν γυμνά από το δέρμα. Το στροφόμετρο είναι αναλογικό και βρίσκεται στο κέντρο, ενώ το ταχύμετρο είναι ηλεκτρονικό δίνοντας μια νότα τεχνολογίας.


Ακόμα και όταν σηκώσεις το καπό η αισθητική του πρώτου 49 είναι παρούσα. Γυαλισμένα μέταλλα και μαύρα κομμάτια συνδυάζονται πάνω στον θηριώδη V-8 κινητήρα. Αυτή η «τράπεζα» ίππων των 3,9 λιτρών είναι η γνωστή μας DOHC με τις 32 βαλβίδες που φορά το Thunderbird όπως γράφει και το νικελωμένο σηματάκι στα πλάι. Το 49 μοιάζει να κουβαλάει το ρομαντισμό του '50 στις εξελίξεις του 2001.