«Εξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλιά»

Αγωνιστική συγκέντρωση έξω από το στρατόπεδο «Αλεστά Λουκά» στο Πολύκαστρο του Κιλκίς

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2001

Associated Press

Την αντίθεσή τους στην αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στα Σκόπια εξέφρασαν με τη δυναμική τους παρουσία μπροστά στο στρατόπεδο «Αλεστά Λουκά» φιλειρηνικοί πολίτες, που συγκεντρώθηκαν μετά από κάλεσμα αντιπολεμικών κινήσεων της Θεσσαλονίκης και του Κιλκίς, καθώς και της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης.

Στη διάρκεια της τελετής αναχώρησης οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του ΝΑΤΟ και της ελληνικής κυβέρνησης για την πολιτική της, ενώ νεολαίοι της ΚΝΕ έγραφαν συνθήματα στις πύλες του στρατοπέδου κατά των επεμβάσεων του ΝΑΤΟ στη Βαλκανική. «Εμπρός λαέ στην πρώτη τη γραμμή, να φύγει το ΝΑΤΟ από τη Βαλκανική», φώναζαν οι συγκεντρωμένοι την ώρα που δέκα Ελληνες αξιωματικοί από τους προπομπούς της αποστολής, επιβαίνοντας σε δύο τζιπ, εξέρχονταν από την πύλη του στρατοπέδου με προορισμό τα Σκόπια.

Απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους έξω από την πύλη του στρατοπέδου ο γραμματέας της ΕΔΥΕΘ Ν. Ζιώκας κατήγγειλε την κυβέρνηση για την επισημότητα που θέλει να προσλάβει η τελετή αναχώρησης των Ελλήνων στρατιωτών που συμμετέχουν στη νέα επιχείρηση του ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντας το όλο σκηνικό πρόκληση στα φιλειρηνικά αισθήματα του λαού μας. Ακόμη στελέχη του φιλειρηνικού κινήματος επισήμαναν την παρουσία στρατιωτικών που φωτογράφιζαν μέσα από το στρατόπεδο τους διαδηλωτές και μιλώντας από τα μεγάφωνα της συγκέντρωσης, καταδίκασαν το έργο φακελώματος των πολιτών, στο οποίο συστηματικά πλέον επιδίδονται οι διάφορες υπηρεσίες ασφαλείας. Τέλος να σημειωθεί ότι το ψήφισμα των συγκεντρωμένων αρνήθηκε να το παραλάβει ο διοικητής του στρατοπέδου, με τη δικαιολογία ότι δεν είχε εξουσιοδότηση να παραλαμβάνει μηνύματα!

Μετά από αυτό οι εκπρόσωποι των αντιπολεμικών επιτροπών και της ΕΔΥΕΘ θυροκόλλησαν στην πύλη του στρατοπέδου το ψήφισμα, στο οποίο σημειώνεται:

«Προς τον κ. Διοικητή του Στρατοπέδου

Η συμμετοχή της χώρας μας στα βρώμικα σχέδια του ΝΑΤΟ, για την επιβολή της "Νέας Τάξης", θεωρούμε ότι είναι επιζήμια για το λαό και τη χώρα μας. Ο βρώμικος πόλεμος των 78 ημερών σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας αποτελεί ντροπή για το λαό μας.

Η συμμετοχή σε αυτές τις επιχειρήσεις, που καλύπτονται με το μανδύα της "επιβολής της ειρήνης", πέρα από τις καταστροφές που επιφέρει σε βάρος άλλων λαών, θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και των Ελλήνων φαντάρων και αξιωματικών.

Η νέα επιχείρηση του ΝΑΤΟ τίποτα το καλό δεν προμηνύει για το λαό μας και τους λαούς της περιοχής. Θεωρούμε ότι είναι προετοιμασία για κλιμάκωση του πολέμου νοτιότερα.

Παρακαλούμε να διαβιβάσετε στους προϊσταμένους σας την αντίθεσή μας για τη συμμετοχή της χώρας μας στη νέα κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Απαιτούμε να γυρίσουν πίσω οι Ελληνες φαντάροι, να ματαιωθεί η ελληνική στρατιωτική αποστολή στην ΠΓΔΜ. Θεωρούμε ότι ο ελληνικός στρατός μία αποστολή έχει: Να προστατεύει τα σύνορα της χώρας από κάθε ξένη επιβολή».

Να σημειωθεί ότι τα μέλη των αντιπολεμικών κινήσεων της Θεσσαλονίκης αναχώρησαν στις 8 το πρωί μπροστά από τη Λαχαναγορά και με κομβόι αυτοκινήτων έφθασαν λίγο μετά τις 9 στο Πολύκαστρο, όπου και παρατάχθηκαν μπροστά στην πύλη κρατώντας σημαίες της ειρήνης και φωνάζοντας συνθήματα.

«Του ΝΑΤΟ τα στρατεύματα κάνουν κατοχή - Να φύγουν τώρα από τη Βαλκανική», «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά - έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλιά», ήταν μερικά από τα συνθήματα που κυριάρχησαν.

Οπως δήλωσε στο τέλος της εκδήλωσης ο γραμματέας της ΕΔΥΕΘ Ν. Ζιώκας, η ειρηνική αυτή συγκέντρωση έγινε προκειμένου να εκδηλωθεί το αντιΝΑΤΟικό φρόνημα του λαού μας και η αντίθεση στην απόφαση συμμετοχής Ελλήνων στρατιωτών στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. «Ηρθαμε να μας ακούσουν οι στρατευμένοι μας και να επικοινωνήσουμε μαζί τους. Φοβούμαστε ότι η κατάσταση που θα αντιμετωπίσουν εκεί γρήγορα θα τους κάνει να θυμηθούν τα λόγια μας, έτσι όπως τα θυμήθηκαν οι στρατιώτες που πήγαν στο Κόσσοβο και είναι γνωστό τα προβλήματα που είχαν με το ουράνιο και τις άλλες δυσκολίες», επισήμανε ο ομιλητής.