ΑΝΩ ΣΟΥΔΕΝΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ
Τιμήθηκαν οι πεσόντες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ
Παρασκευή 24 Αυγούστου 2001

Παρόντες και νεολαίοι στην εκδήλωση μνήμης και τιμής προς τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ(Φωτό Γ. Λιονάκης)
Στη μνήμη όλων των αγωνιστών - μαχητών της Εθνικής Αντίστασης που αντιστάθηκαν, πολέμησαν, έπεσαν μαχόμενοι ή εκτελέστηκαν από τους ναζιστές - φασίστες κατακτητές την περίοδο 1941-44, μα και αργότερα στον Εμφύλιο, των αγωνιστών - μαχητών του ΔΣΕ που έπεσαν υπερασπιζόμενοι την τιμή και την ανεξαρτησία της πατρίδας, ενάντια στους νέους κατακτητές Αγγλοαμερικανούς και τους ντόπιους μισαλλόδοξους υποτακτικούς τους, οι αντιστασιακοί και οι φίλοι της Αντίστασης πραγματοποίησαν τιμητική εκδήλωση στα Ανω Σουδενά.

Η εκδήλωση, που διοργάνωσαν το Παράρτημα Καλαβρύτων της ΠΕΑΕΑ και ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ανω Λουσών «ΤΑ ΣΟΥΔΕΝΑ», πραγματοποιήθηκε στις 12-8-01 το πρωί στην κατάμεστη από κόσμο πλατεία του χωριού.

Παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Κώστας Μπάτσικας, αντιπροσωπεία μελών των Κεντρικών Γραφείων της ΠΕΑΕΑ και μελών Παραρτημάτων της Αττικής. Ακόμη πήραν μέρος αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, μέλη Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ Καλαβρύτων και των γύρω περιοχών, καθώς και οι κομματικές οργανώσεις του ΚΚΕ Καλαβρύτων -Σουδενών, Κουνινών, Αιγίου, Κλειτορίας και Πόρτο - Ράφτη Αττικής.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης άρχισε με την καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση, ακολούθησε το προσκλητήριο των νεκρών και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή. Στη συνέχεια, απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό προς τους παρευρισκόμενους ο πρόεδρος του Παραρτήματος Καλαβρύτων της ΠΕΑΕΑ Δ. Τάγαρης και ο εκπρόσωπος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου «Τα Σουδενά» Σωτήρης Γκλαβάς. Την κεντρική ομιλία έκανε το μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΠΕΑΕΑ Αγγελος Βλαχάκης, ο οποίος, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, αναφέρθηκε στη συγκρότηση των πρώτων ανταρτοομάδων στην περιοχή στα μέσα του 1942. Η μεγάλη συμμετοχή των πατριωτών - τόνισε ο ομιλητής - στον απελευθερωτικό αγώνα ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές και η δράση των ανταρτών είχαν ως αποτέλεσμα και το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων στις 13-12-1943 για αντίποινα. Αλλά και αργότερα, όπως εξιστόρησε ο Α. Βλαχάκης, στην περίοδο του Εμφυλίου, ο ΔΣΕ είχε έντονη δράση και στην περιοχή και το 1948 διεξήχθησαν σκληρές μάχες, όπως των Καλαβρύτων, Χαμάκου, Αχλαδιών.

Τέλος, το αίτημα όλων για ανέγερση μνημείου προς τιμήν των πεσόντων της περιοχής, παίρνει «σάρκα και οστά» και ήδη έχει ανοιχτεί λογαριασμός στην Αγροτική Τράπεζα Καλαβρύτων για τη συγκέντρωση χρημάτων και την υλοποίηση του έργου.