ΛΙΒΥΗ
Διεργασίες με στόχο «ρόλο» στην «αποκλιμάκωση» της κρίσης
Παρασκευή 30 Δεκέμβρη 2016

Από πρόσφατες μάχες στη Σύρτη
KAΪΡΟ - ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Σε πλήρη εξέλιξη παραμένουν οι διεργασίες και οι παρεμβάσεις Λίβυων και ξένων αξιωματούχων με στόχο τις προσπάθειες προώθησης αντικρουόμενων, ενίοτε, μονοπωλιακών συμφερόντων με φόντο τη συνεχιζόμενη κατάσταση πολιτικής και οικονομικής αποσταθεροποίησης στη Λιβύη και τις προσπάθειες δυνάμεων που δεν συμμετείχαν στην ιμπεριαλιστική επέμβαση του 2011, όπως η Ρωσία, προκειμένου να εξασφαλίσουν «ρόλο» στην περιοχή, μεταξύ άλλων και μέσω του ε.α. στρατηγού Χάφτερ Χαλίφα, που μετέβη πριν μερικές βδομάδες στη Μόσχα ζητώντας «βοήθεια» σε διάφορα επίπεδα...

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της λιβυκής βουλής, Ακίλα Σάλεχ, πραγματοποίησε χτες επίσκεψη - αστραπή στο Κάιρο, συναντώντας μεταξύ άλλων τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγο Μαχμούντ Εγκάζι. Σύμφωνα με αιγυπτιακά ηλεκτρονικά ΜΜΕ, ο Σάλεχ ενημέρωσε τον Πρόεδρο Σίσι για τις τελευταίες εξελίξεις στα μέτωπα συγκρούσεων στη Λιβύη, τις προσπάθειες για τον τερματισμό των μαχών και για «την ενίσχυση των κρατικών θεσμών». Χαιρέτισε, επίσης, το ρόλο της Αιγύπτου στις προσπάθειες για τερματισμό της κρίσης και εξήρε τη διακήρυξη αρχών στην οποία κατέληξαν διάφορες λιβυκές παρατάξεις στις 14 Δεκέμβρη στο Κάιρο, με στόχο την «αύξηση των προσπαθειών για ειρήνευση στη χώρα».

Ο Αιγύπτιος ηγέτης, από την πλευρά του, εξέφρασε την «πλήρη υποστήριξη» της κυβέρνησής του στα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ιταλίας, στρατηγός Κλαούντιο Γκρατζιάνο, μετέβη στην πόλη Μισράτα της Λιβύης, όπου επισκέφθηκε ιταλικό στρατιωτικό νοσοκομείο που στήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Εξωτερικών (νυν πρωθυπουργού) Πάολο Τζεντιλόνι, για την περίθαλψη Λίβυων ισλαμιστών ενόπλων που τραυματίζονται σε εκεί συγκρούσεις με τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους». Ο Ιταλός στρατηγός εξέφρασε εκ νέου την προθυμία της χώρας του να προσφέρει «υποστήριξη» στο λεγόμενο «Προεδρικό Συμβούλιο» της Λιβύης και στις μάχες κατά των τζιχαντιστών του ΙΚ.

Στη Λιβύη, πάντως, η κατάσταση παραμένει τεταμένη, αφού πέρα από τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις σε διάφορα μέτωπα και τη σοβαρή έλλειψη ρευστότητας στις λιβυκές τράπεζες, ανακοινώθηκαν εκτάκτως νέα μέτρα που αυξάνουν σημαντικά (και σε ορισμένες περιπτώσεις υπερδιπλασιάζουν το κόστος των τραπεζικών συναλλαγών). Μεταξύ των έκτακτων μέτρων που ανακοινώθηκαν χτες, είναι ο εξαναγκασμός των πελατών να εκδώσουν νέα τραπεζικά βιβλιάρια με κόστος υπερδιπλάσιο από το προηγούμενο, η νέα αύξηση κόστους για την έκδοση τραπεζικών επιταγών και άλλων βασικών τραπεζικών συναλλαγών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνάντηση Σίσι - Χάφταρ - Σάλεχ (2020-09-24 00:00:00.0)
Μπαράζ διαβουλεύσεων (2020-08-15 00:00:00.0)
Εντονες πολιτικο-στρατιωτικές διεργασίες (2020-06-16 00:00:00.0)
Η Τουρκία επισπεύδει τη συζήτηση για αποστολή στρατού στη Λιβύη (2019-12-31 00:00:00.0)
Παζάρια Λίβυων αξιωματούχων (2017-02-15 00:00:00.0)
Επιχειρήσεις αμερικανικών βομβαρδιστικών από την Ιταλία (2016-02-24 00:00:00.0)