ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Με αντίποινα απειλεί η Μόσχα σε περίπτωση νέων κυρώσεων

Ρίχνει «γέφυρες» ο Τραμπ

Παρασκευή 30 Δεκέμβρη 2016

Copyright 2016 The Associated

Από τη συνάντηση Ομπάμα - Τραμπ που υποσχέθηκαν ομαλή μετάβαση εξουσίας, αφού αυτό που προέχει είναι τα συμφέροντα της αστικής τάξης ανεξαρτήτως διαφορετικών τακτικών
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα πρέπει ν' αφήσουν πίσω την ένταση που έχει προκληθεί γύρω από την υπόθεση των ηλεκτρονικών υποκλοπών κατά του Δημοκρατικού Κόμματος, πριν από τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοέμβρη, πρότεινε χτες ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αμφισβητώντας την έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών πως Ρώσοι χάκερς υπέκλεψαν ηλεκτρονικά στοιχεία από τους υπολογιστές του Δημοκρατικού Κόμματος και στελέχη του κόμματος, προκειμένου να τις δημοσιοποιήσουν και να τον βοηθήσουν να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές.

Ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ πρέπει να επιβάλουν (νέες) κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο Τραμπ απάντησε: «Νομίζω ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε τη ζωή μας. Πιστεύω ότι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές έχουν κάνει τη ζωή μας πολύπλοκη. Στην εποχή της πλήρους κυριαρχίας των υπολογιστών, κανένας δεν γνωρίζει τι συμβαίνει πραγματικά».

Δήλωσε επίσης «άγνοια» για τις προχτεσινές δηλώσεις του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, που έχει υποστηρίξει ότι το αμερικανικό Κογκρέσο θα πρέπει να επιβάλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία και τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, με αφορμή «κυβερνο-επιθέσεις».

Είναι πάντως ενδιαφέρον το γεγονός πως μόλις τρεις βδομάδες πριν τη λήξη της θητείας της, η κυβέρνηση του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, φερόταν αποφασισμένη να ανακοινώσει νέα μέτρα κατά της Μόσχας με αφορμή τις (αναπόδεικτες επί του παρόντος) κατηγορίες για εμπλοκή της Μόσχας σε ηλεκτρονικές υποκλοπές κατά πολιτικών οργανισμών και προσώπων στις ΗΠΑ. Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι απέφυγαν να εξειδικεύσουν τα μέτρα που φέρεται πως έχει ήδη εγκρίνει ο απερχόμενος Πρόεδρος, τονίζοντας ότι επιδιώκουν την επιβολή οικονομικών περιορισμών, την απαγγελία κατηγοριών κατά προσώπων, τη διαρροή πληροφοριών ώστε να έρθουν σε δύσκολη θέση Ρώσοι αξιωματούχοι ή ολιγάρχες. Προβλέπουν, επίσης, και την επιβολή περιορισμών σε Ρώσους διπλωμάτες, εντός των ΗΠΑ.

Από τη μεριά της, η Ρωσία αρνείται επίμονα τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης Ομπάμα και Δημοκρατικών γερουσιαστών, προκαλώντας τους είτε να τους αποδείξουν, είτε να σιωπήσουν. Μάλιστα, την Τετάρτη, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζακχάροβα είχε απειλήσει ότι η Μόσχα θα προχωρήσει σε αντίμετρα στην περίπτωση που οι ΗΠΑ υιοθετήσουν νέους οικονομικούς περιορισμούς κατά της Ρωσίας.

Ο Τζιμ Λιούις, ειδικός σε θέματα ασφάλειας για τον κυβερνοχώρο στο εξειδικευμένο κέντρο (Center for Strategic and International Studies), τονίζει ότι η επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα είναι αποτελεσματική, κυρίως επειδή ο εκλεγμένος Πρόεδρος, Τραμπ, θα είναι δύσκολο να τις ακυρώσει, αλλά κι επειδή προκαλούν δυσκολίες στη Ρωσία. «Για τον υπόλοιπο κόσμο, είναι σαν να έχεις μία σφραγίδα αποβράσματος στο μέτωπο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λιούις, αναφορικά με το διεθνή αντίκτυπο των κυρώσεων έναντι της Ρωσίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σημαντικές διαβουλεύσεις του Μπόλτον στη Μόσχα (2018-10-24 00:00:00.0)
«Πυρά» Τραμπ και κατηγορίες «Μicrosoft» (2018-08-22 00:00:00.0)
Επιστρατεύονται «μαστίγιο» και «καρότο» (2017-08-03 00:00:00.0)
Διακομματικές νέες κυρώσεις σε Ιράν και Ρωσία... (2017-06-16 00:00:00.0)
Η κατάθεση Σέσιονς στο Κογκρέσο συνεχίζει την κόντρα υπηρεσιών (2017-06-15 00:00:00.0)
Αντιπαράθεση για «υποκλοπές μηνυμάτων των Δημοκρατικών» (2016-08-02 00:00:00.0)