ΤΟΥΡΚΙΑ
Σταθερά υψηλοί τόνοι στο φόντο των σφοδρών ανταγωνισμών
Τρίτη 10 Γενάρη 2017

Burhan Ozbilici/Turkey

Αστυνομικοί φρουρούν το Κοινοβούλιο, όπου χτες ξεκίνησε η συζήτηση για την αναθεώρηση συνταγματικών διατάξεων
ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέα μηνύματα για την αποφασιστικότητα της τουρκικής πλουτοκρατίας να υπερασπιστεί τα στρατηγικά της συμφέροντα έστειλε ο Πρόεδρος της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, που στα πρόσφατα εγκαίνια νέας γραμμής του μετρό στην Αγκυρα τόνισε: «Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε εν τη γενέσει τους τις απειλές κατά της χώρας μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ούτε στιγμή το εξής: Η ασφάλεια της Τουρκίας δεν ξεκινάει από τη Γκαζιάντεπ αλλά από το Χαλέπι (σ.σ. Συρία), δεν ξεκινάει από την Αλεξανδρέττα αλλά από το Ιντλίμπ (σ.σ. Συρία), δεν ξεκινάει από τη Μερσίνα αλλά από την Κύπρο, δεν ξεκινάει από το Αρτβιν αλλά από το Βατούμι (σ.σ. Γεωργία), δεν ξεκινάει από τη Θράκη αλλά από τα Βαλκάνια». Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι η χώρα του έχει γίνει συνώνυμο της ελπίδας και σύμβολο των λύσεων για εκατοντάδες χιλιάδες καταπιεσμένους λαούς και έναν τεράστιο γεωγραφικό χώρο, από τη Συρία έως το Ιράκ και από το Αρακάν (σ.σ. περιοχή της βορειοδυτικής Μιανμάρ όπου μένουν πολλοί μουσουλμάνοι) έως τη Σομαλία, από το Τουρκιστάν (σ.σ. Καζακστάν) έως τα Βαλκάνια».

Ξεκαθαρίζοντας ότι το τουρκικό κεφάλαιο δεν θα παραιτηθεί από το ενδοϊμπεριαλιστικό αλισβερίσι που δυναμώνει σε πολλές περιοχές του πλανήτη, και ειδικά στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος ηγέτης εξαπέλυσε νέα επίθεση και σε όσους θέλουν τη χώρα του «ασταθή», «να χρησιμοποιεί όλη της την ενέργεια για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», γιατί «ξέρουν τι μπορεί να κάνει μια ισχυρή Τουρκία...».

Το νέο παραλήρημα Ερντογάν σημειώθηκε στο φόντο των νέων πολύνεκρων επιθέσεων της περασμένης βδομάδας (σε Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη), που η Αγκυρα έσπευσε να συνδέσει με την «τρομοκρατία» και τις απειλές για την «ασφάλεια» και τη «σταθερότητά» της, στο φόντο της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και ενός κύκλου αίματος, που αποτυπώνει την ευρύτερη όξυνση της αντιλαϊκής κόντρας στη Μέση Ανατολή, σε όλα τα επίπεδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Αγκυρα εδώ και καιρό έχει υψώσει τους τόνους και απέναντι στην Ουάσιγκτον, εκφράζοντας «παράπονα» για επιλογές της (μέχρι πρότινος;) στενής της συμμάχου να στηρίζει μερίδες οργανώσεις όπως τη YPG (Κούρδοι της Συρίας).

Χτες, ο Πρόεδρος Ερντογάν μίλησε κι αυτός για «πολύ ευαίσθητη περίοδο που περνούν οι σχέσεις μας» (σ.σ. ΗΠΑ - Τουρκίας), κάνοντας λόγο για «λανθασμένες επιλογές» της κυβέρνησης Ομπάμα, εκτιμώντας ότι όταν αναλάβει η νέα διοίκηση Τραμπ, «θα επιτύχουμε αμοιβαία κατανόηση, ειδικά σε περιφερειακά ζητήματα και θα έχουμε πρόοδο».

Νέα πτώση της λίρας και επεισόδια στην Αγκυρα

Στο μεταξύ, η τουρκική λίρα συνεχίζει να κατρακυλά στην ισοτιμία της έναντι του δολαρίου, σε μια περίοδο που αρκετοί αστοί αναλυτές επιμένουν ότι γενικά η τουρκική οικονομία αντιμετωπίζει μεγάλες «προκλήσεις». Χτες, το τουρκικό νόμισμα υπέστη νέες απώλειες κατά 2%. Δημοσιεύματα σημείωναν ότι τον τελευταίο χρόνο έχει χάσει το 23% της αξίας της σε σχέση με το δολάριο. Πριν κάποιες μέρες, ο χρηματοπιστωτικός όμιλος «Moody's» είχε εκτιμήσει ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι η Τουρκία να χάσει το σημερινό της επενδυτικό της βαθμό και να πέσει ακόμα περισσότερο η πιστοληπτική της «ικανότητα».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες ξεκίνησε στην ολομέλεια του Κοινοβούλιου η συζήτηση για την αναθεώρηση του συντάγματος και τις μεταρρυθμίσεις, που μεταξύ άλλων προβλέπουν και την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της χώρας, ως μέρος ενός ευρύτερου «πακέτου» αναπροσαρμογής της κρατικής μηχανής στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου. Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 24 Γενάρη και για να εγκριθούν οι κυβερνητικές προτάσεις, χρειάζονται τουλάχιστον 330 ψήφοι για να οργανωθεί το δημοψήφισμα που απαιτείται. Με τις ψήφους του εθνικιστικού MHP (η ηγεσία Μπαχτσελί έχει πει ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση), το ΑΚΡ μπορεί να αθροίσει (317 και 39 αντίστοιχα) 356 ψήφους, αν και αναμένονται διαρροές. Πάντως, ο ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού CHP Κ. Κιλιντσάρογλου είπε χτες ότι «θα δώσει αγώνα» για να μην περάσει «το προεδρικό σύστημα που φέρνει η αναθεώρηση». Χτες, έξω από το Κοινοβούλιο σημειώθηκε ένταση μεταξύ συγκεντρωμένων που διαδήλωναν κατά της μεταρρύθμισης και της αστυνομίας.

Τέλος, όσον αφορά τις έρευνες για τις επιθέσεις της περασμένης βδομάδας, η σύγχυση παραμένει μεγάλη και τα ερωτήματα αυξάνονται, και εξαιτίας των διαρκώς αμφισβητούμενων από τις ίδιες τις αρχές στοιχεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δράστης του μακελειού που έγινε τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς, χτες εμφανίστηκε να είναι τελικά Ουζμπέκος, αφού πρώτα η ταυτότητά του είχε αλλάξει δυο - τρεις φορές, τις προηγούμενες μέρες. Οσο για την επίθεση της Πέμπτης στη Σμύρνη, έχουν γίνει πάνω από 18 συλλήψεις και η κυβέρνηση θεωρεί υπεύθυνο το ΡΚΚ.