Σε απόγνωση οι κάτοικοι σε πολλές περιοχές από τις διακοπές ρεύματος
Πέμπτη 12 Γενάρη 2017

Κατέρρευσε από το χιόνι η στέγη του θεάτρου του «Αναγνωστηρίου» στην Αγιάσο της Λέσβου
Σε απόγνωση ήταν χτες οι κάτοικοι της Αλοννήσου και της Σκοπέλου, αφού συνεχίζονταν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, μετά τις μεγάλες ζημιές που υπέστη υποσταθμός της ΔΕΗ στην περιοχή της Γλώσσας, κατά τη διάρκεια της σφοδρής χιονοθύελλας που έπληξε την περιοχή.

Το χιόνι στην Αλόννησο έχει ξεπεράσει και τα 2,5 μέτρα σε πολλές περιοχές που ακόμη και χτες εξακολουθούσαν να είναι αποκλεισμένες. Αργά το βράδυ της Τρίτης, κατάφερε να φτάσει στην Αλόννησο, μέσα σε σφοδρή χιονοθύελλα, το οχηματαγωγό «Πρωτεύς» με δυνάμεις πυροσβεστών και στρατιωτικών από το Βόλο, για να ενισχύσουν τις προσπάθειες του Δήμου Αλοννήσου.

Στη Σκόπελο οι δρόμοι της έχουν κλείσει από το χιόνι και ήταν αδύνατη η οδική επικοινωνία μεταξύ Χώρας και Γλώσσας. Στη Χώρα Σκοπέλου, το χιόνι μέσα στα στενά σοκάκια έχει σκεπάσει τα πάντα και σε πολλά μέρη ξεπερνά και το ένα μέτρο.

Ακινητοποιημένα τρένα

Βλάβες στα τρένα που κινούνταν στα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από Λαμία έως Θεσσαλονίκη, σημειώθηκαν λόγω των καιρικών συνθηκών, που είχαν ως αποτέλεσμα το πάγωμα γραμμών του δικτύου. Με τρίτη μηχανή συνέχισε τελικά το ταξίδι της προς Αθήνα η αμαξοστοιχία IC53, που είχε ακινητοποιηθεί με 300 επιβάτες στην περιοχή του Δομοκού. Αφού αντικαταστάθηκε η πρώτη μηχανή, βλάβη προκλήθηκε και στη δεύτερη. Επίσης, ακινητοποιήθηκε ακόμη μία αμαξοστοιχία με 300 επιβάτες, με τον αριθμό IC55 στη Λάρισα, η οποία κατευθυνόταν προς Αθήνα. Αναζητούταν μηχανή αντικατάστασης και γι' αυτό το τρένο. Ακινητοποιημένη ήταν και μια αμαξοστοιχία του προαστιακού σιδηροδρόμου στο Πλατύ Ημαθίας, κοντά στο σταθμό του τρένου.

Εκκληση από κτηνοτρόφους

Εκκληση απηύθυναν χτες κτηνοτρόφοι σε πολλά σημεία του ορεινού όγκου της Λέσβου, να βοηθηθούν για να μπορέσουν να φτάσουν στα κοπάδια τους. Κεντρικοί, αλλά και αγροτικοί δρόμοι ήταν αδιάβατοι από το χιόνι που έφτανε το ένα μέτρο. Μάλιστα, κάποιοι κτηνοτρόφοι διένυσαν χιλιόμετρα με τα πόδια, προσπαθώντας να φτάσουν στις στάνες για να ταΐσουν και να ποτίσουν τα ζώα τους. Πολλοί από αυτούς, μάλιστα, όταν έφτασαν διαπίστωσαν πως υποχώρησαν στέγες από τις στάνες τους, οι οποίες, σε ορισμένες περιπτώσεις, καταπλάκωσαν και σκότωσαν ζώα. Να μεταβεί στο νησί κλιμάκιο του ΕΛΓΑ και να καταγράψει τις ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο, αλλά και στην αγροτική παραγωγή, ζητά η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου. Εξάλλου, κατέρρευσε υπό το βάρος του χιονιού, περί τις 11 χτες το πρωί, η στέγη του θεάτρου του ιστορικού «Αναγνωστηρίου» Αγιάσου, στη Λέσβο, καταπλακώνοντας την πλατεία του θεάτρου.

Σύμφωνα με τη ΔΕΔΔΗΕ, αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στην πλειονότητα των καταναλωτών στη Σκόπελο και την Αλόννησο, όπως επίσης και στα χωριά Κάτω Κουρούνι, σε τμήματα των χωριών Πετισούνας και Μισόκαμπου στην περιοχή της Κύμης και στα χωριά Κούτουρλα, Μετόχι, Παραλία Μετοχίου και Χιλιαδού, που βρίσκονται μετά τη Στενή Δίρφυος στην Εύβοια. Ωστόσο, χωρίς ρεύμα παραμένουν το νότιο τμήμα της Σκοπέλου και το βορειοανατολικό τμήμα της Αλοννήσου, καθώς εξακολουθούσε να υπάρχει αδυναμία πρόσβασης των συνεργείων του διαχειριστή του δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) σε σημεία βλαβών, εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων στα οδικά δίκτυα των περιοχών που έχουν πληγεί.