ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δηλώνει ικανοποίηση για τις συνθήκες στους καταυλισμούς προσφύγων

Συζητήθηκε χτες σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τρίτη 17 Γενάρη 2017

Γι' αυτές τις εικόνες η κυβέρνηση δηλώνει «ικανοποιημένη»
Την έλλειψη κάθε συγκεκριμένου σχεδιασμού από την κυβέρνηση, για την προστασία 6.000 προσφύγων και μεταναστών που δίνουν μάχη επιβίωσης με το χειμώνα, μέσα σε σκηνές που κάθε τόσο χώνονται στο χιόνι και τη λάσπη, χωρίς θέρμανση και άλλα απαραίτητα είδη προστασίας από το κρύο, επιβεβαίωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, απαντώντας χτες το απόγευμα σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρώτησε συγκεκριμένα: «Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε κανένας πρόσφυγας και μετανάστης να μη μένει σε σκηνή, κανένας χωρίς θέρμανση, ηλεκτρισμό και νερό, χωρίς κατάλληλη για το χειμώνα σίτιση, χωρίς δημόσια υγειονομική περίθαλψη. Για να δοθούν άμεσα χειμωνιάτικα ρούχα και ειδικά κλινοσκεπάσματα με ευθύνη των κρατικών υπηρεσιών. Για να μετακινηθούν επειγόντως από τα νησιά οι διπλοεγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες και να σταματήσουν οι σχεδιασμοί για δημιουργία κέντρων κράτησης». Ενώ επισήμανε ότι σήμερα οι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει περίπου τους 63.000.

Ο υπουργός προκαλώντας ανοιχτά δήλωσε ...«ικανοποιημένος» γιατί «ανταποκριθήκαμε με πολύ μεγάλη ευθύνη στην προσπάθεια του ξεχειμωνιάσματος και καταφέραμε περίπου 57.000 άνθρωποι» να «είναι στεγασμένοι και υπό θέρμανση. Κανείς σε σκηνή». Πρόσθεσε ότι «ποτέ δεν είπα ότι όλα βαίνουν καλώς», «είπα στην ενδοχώρα τα καταφέραμε» και ότι «στα νησιά οι συνθήκες είναι πάρα πολύ κακές και προσπαθούμε να τις βελτιώσουμε». Και για να «βγάλει λάδι» την κυβέρνηση, επιτέθηκε και πάλι στους νησιώτες, λέγοντας ότι «βρεθήκαμε μπροστά σε μία αντίδραση να βελτιώσουμε συνθήκες»! Οσο για τους υπόλοιπους 6.000 που παραμένουν χωρίς στέγαση και θέρμανση, δήλωσε ...«συντετριμμένος», χωρίς ωστόσο να αναφέρει κανένα συγκεκριμένο μέτρο για την προστασία τους. Εκανε σαφές για πολλοστή φορά ότι «αυτή η δύσκολη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας πρέπει να τηρηθεί» και πρόσθεσε: «Εχουμε μεταφέρει σε τρεις μήνες περίπου 4.000 ανθρώπους από τα νησιά. Τις τελευταίες 25 μέρες μεταφέραμε 800 από Μυτιλήνη. Η μεταφορά δεν μπορεί παρά να γίνει με βάση τη συμφωνία Ευρώπης -Τουρκίας».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης τόνισε ότι «η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για το ότι χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, ξεπαγιάζουν μέσα σε σκηνές ή ακόμη και σε κοντέινερς και στεγασμένους χώρους, που είτε δεν διαθέτουν είτε δε λειτουργεί η θέρμανση. Η κυβέρνηση, και όλοι όσοι υπερασπίζονται τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, φέρει ακέραια την ευθύνη για το διπλό εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, κάτω από άθλιες συνθήκες, με σχεδιασμούς για χειροτέρευσή τους με τη δημιουργία και κέντρων κράτησης. Ευθύνεται για το ότι οι ΜΚΟ, που λυμαίνονται τα κοινοτικά κονδύλια και κάνουν "κουμάντο" στα hot spots και τους καταυλισμούς, αποφασίζουν αν και πότε θα δοθούν στους πρόσφυγες τα χειμωνιάτικα ρούχα και κλινοσκεπάσματα που προσέφερε ο λαός μας, από το υστέρημά του, σε ένδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης».

Επισήμανε ότι «οριστική λύση για τους πρόσφυγες και μετανάστες σημαίνει σεβασμός στα δικαιώματά τους», όπως «το να πάνε σε όποια χώρα θέλουν», όμως η ΕΕ έχει χτίσει τείχη και ...υπενθύμισε ότι ανάμεσα στους 57.000 που κομπάζει η κυβέρνηση ότι «βόλεψε», είναι κι αυτοί που βρίσκονται στο γήπεδο του Ελληνικού, το οποίο είναι χωρίς θέρμανση και ξεπαγιάζουν. Η απάντηση του υπουργού ήταν: «Στο Ελληνικό οι σκηνές που υπάρχουν είναι πολικού τύπου με θέρμανση. Οι μετρήσεις είναι ότι όταν έξω έχει μείον 6 έως 1 βαθμό πάνω από το μηδέν, μέσα έχει 16 μέχρι 19 και όταν έξω έχει μείον 2 έως 4, μέσα έχει 20 βαθμούς», με άλλα λόγια εκεί οι πρόσφυγες θα πρέπει να είναι και ευχαριστημένοι!