Σχέδιο νέων αγωνιστικών παρεμβάσεων για την Ειδική Αγωγή
Τρίτη 24 Γενάρη 2017

Από την κινητοποίηση της περασμένης Παρασκευής μπροστά από το υπουργείο Εργασίας
Σε δεκαήμερο ενημέρωσης γονιών και εργαζομένων για τις εξελίξεις στην Ειδική Αγωγή, καθώς και αγωνιστικών παρεμβάσεων σε ιδιωτικά κέντρα, προκειμένου να παρεμποδιστούν αντεργατικές κινήσεις της εργοδοσίας (απολύσεις, μειώσεις μισθών κ.ά.), θα προχωρήσει το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), όπως αποφασίστηκε στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε προχτές Κυριακή.

Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε στο φόντο του αναβρασμού που επικρατεί σε γονείς, μισθωτούς κι αυτοαπασχολούμενους στην Ειδική Αγωγή, με αφορμή τις νέες συμβάσεις που προωθεί η κυβέρνηση για το πλαίσιο λειτουργίας και τον τρόπο αποπληρωμής των ιδιωτικών δομών Ειδικής Αγωγής και Αποκατάστασης από τον ΕΟΠΥΥ, με πραγματικό στόχο οι υπηρεσίες αυτές να «κοστίζουν» λιγότερο στο κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση, ο Ορέστης Παπαγιαννόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΜΙΣΕΑ, ανέδειξε τη σχέση του νέου «κόφτη» που μεθοδεύει η κυβέρνηση για την Ειδική Αγωγή με τους συνολικότερους «κόφτες» που θεσμοθετεί και επεκτείνει, οι οποίοι βάζουν στο στόχαστρο συντάξεις, μισθούς, κρατικά κονδύλια για κάλυψη κοινωνικών αναγκών κ.ο.κ., για να διασφαλίζεται η κρατική στήριξη των μεγαλοεπιχειρηματιών και η επίτευξη των στόχων τους.

«Είναι ευθυγραμμισμένοι με την πολιτική τόσο της ΕΕ όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων για συνεχείς περικοπές των κοινωνικών δαπανών», τόνισε και πρόσθεσε: «Είναι η συνέχεια της πολιτικής που οδηγεί τον ΕΟΠΥΥ στην υποχρηματοδότηση, που έχει στερήσει ήδη το δικαίωμα στην Ειδική Αγωγή σε 200.000 παιδιά, που κλείνει τα ειδικά σχολεία και που τώρα οδηγεί στην επιπλέον επιβάρυνση των γονιών, στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων στα κέντρα, στην εξόντωση των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών του χώρου».

Υπενθυμίζοντας και τις σχετικές αναφορές της υπουργού Εργασίας, Εφης Αχτσιόγλου, στη συνάντησή της με αντιπροσωπεία του ΣΕΜΙΣΕΑ, της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, κατά την κινητοποίηση της περασμένης Παρασκευής (ότι «δεν μπορεί να παρέμβει σε ένα καθεστώς ελεύθερης αγοράς»), ο Ορ. Παπαγιαννόπουλος τόνισε ότι «η κυβέρνηση ούτε μπορεί, ούτε θέλει να παρέμβει σε αυτό που η υπουργός Εργασίας αναφέρει ως ιδιωτικό τομέα, γιατί απλά υπηρετεί την κερδοφορία του».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΕΜΙΣΕΑ κάλεσε τα μέλη των Επιστημονικών Συλλόγων των διαφόρων ειδικοτήτων της Ειδικής Αγωγής που είναι μισθωτοί ή αυτοαπασχολούμενοι στο χώρο, να απαιτήσουν στις γενικές συνελεύσεις των συλλόγων τους να αντιστοιχιστούν οι διεκδικήσεις με τα δικά τους συμφέροντα κι όχι με αυτά των ιδιοκτητών - εργοδοτών.

Αύριο Τετάρτη, το ΣΕΜΙΣΕΑ, η ΣΕΑΑΝ, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στις 12 το μεσημέρι, στα γραφεία του Σωματείου (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος, Ομόνοια), ενώ τη Δευτέρα 30/1 καλούν μαζικούς φορείς σε πλατιά σύσκεψη για την Ειδική Αγωγή, στις 12 το μεσημέρι.

Την Κυριακή 29/1 θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ, στις 10.30 π.μ. (Χαλκοκονδύλη 37, 5ος όροφος).

Ανακλήθηκε απόλυση εργαζόμενης

Στο μεταξύ, κινητοποίηση στο ιδιωτικό Κέντρο Ειδικής Αγωγής «Συνυπάρχω» στον Αγιο Στέφανο πραγματοποίησαν δυνάμεις του ΣΕΜΙΣΕΑ, του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, της ΟΓΕ, της Ενωσης Γονέων Διονύσου και κάτοικοι της περιοχής, απαιτώντας την ανάκληση απόλυσης εργαζόμενης. Σύμφωνα με την καταγγελία του ΣΕΜΙΣΕΑ, η εργαζόμενη απολύθηκε την περασμένη Παρασκευή, μετά τη συμμετοχή της στη στάση εργασίας και την κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε μετά την κινητοποίηση ο πρόεδρος του ΣΕΜΙΣΕΑ, η εργοδοσία κάτω από την πίεση της αγωνιστικής παρέμβασης «ανακάλεσε, προσωρινά όπως είπε, την απόλυση της Παρασκευής, αλλά απείλησε για πιθανές αντίστοιχες κινήσεις στο μέλλον. Οι εκπρόσωποι έθεσαν το ζήτημα ότι δεν θα δεχτούν καμία απόλυση. Παραμένουμε σε επαγρύπνηση και σε οποιαδήποτε προσπάθεια θα είμαστε εκεί να χαλάσουμε τα σχέδια σε οποιονδήποτε μεγαλοεργοδότη».