«Μήλον της έριδος» ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα
Τετάρτη 29 Αυγούστου 2001

Ο ναός με το προστατευτικό στέγαστρο
Την απορία του για την εξαίρεση του Ναού του Επικούρειου Απόλλωνα από τη λίστα των αρχαιολογικών χώρων για τις εκδηλώσεις της πανσελήνου εκφράζει με δήλωσή του προς τις εφημερίδες ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας Ηλείας, Γ. Σγούρος.

«Είναι απορίας άξιον» σημειώνεται στη δήλωση «το αριστούργημα του Ικτίνου και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στον κατάλογο της UNESCO, ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα, να μη συμπεριλαμβάνεται ούτε 48ος στους χώρους που επέλεξε το υπουργείο Πολιτισμού για δωρεάν πολιτιστικές εκδηλώσεις, με την ευκαιρία της τελευταίας πανσελήνου του καλοκαιριού. Ούτε και το ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων έλαβε υπόψη ότι είναι, μαζί με το Θησείο, ο καλύτερα διατηρημένος αρχαιοελληνικός ναός. Πρόσφατα οι δέκα δήμαρχοι Μεσσηνίας και Ηλείας και οι τρεις Ομοσπονδίες, με τα πενιχρά τους έσοδα, πρόβαλαν με πολιτιστικές εκδηλώσεις τον Επικούρειο Απόλλωνα, που πρόσφατα άρχισαν οι εργασίες αναστήλωσης».

Και ο δήμαρχος καταλήγει: «Μνημείο για το οποίο έχει συσταθεί από το υπουργείο Πολιτισμού ειδική υπηρεσία, η Επιτροπή Συντήρησης Επικούρειου, είναι οξύμωρο σχήμα να παραλείπεται κατ' εξακολούθηση από το επίσημο κράτος, στις πολιτιστικές εκδηλώσεις αρχαίων χώρων».

Πάντως, ας σημειωθεί ότι το ζήτημα της χρήσης των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων για πολιτιστικές εκδηλώσεις είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο και «λεπτό». Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το αρμόδιο, κρατικό, γνωμοδοτικό όργανο και γι' αυτό το θέμα, προσπαθεί να ισορροπήσει, όχι πάντα επιτυχώς, ανάμεσα στους κυβερνητικούς «μεγαλοϊδεατισμούς» και την επιστημονική αναγκαιότητα. Το πιο πρόσφατο, γνωστό, παράδειγμα αποτυχίας αυτής της «ισορροπίας» ήταν η σκανδαλώδης συναυλία του Βαγγέλη Παπαθανασίου στο ναό του Ολυμπίου Διός.

Ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα αποτελεί αντικείμενο επιστημονικών συζητήσεων για την αναστήλωσή του εδώ και χρόνια, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί και πολλά διεθνή συνέδρια. Το γεγονός ότι οι εργασίες αναστήλωσης άρχισαν επιτέλους, ίσως να αποτελεί και το λόγο της εξαίρεσης. Πάντως, η κυβέρνηση θα πρέπει σε κάθε περίπτωση και σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να καταρτίσει σαφείς όρους και κριτήρια χρήσης των μνημείων, με γνώμονα την προστασία τους, αλλά και το έλλογο άνοιγμά τους στην κοινωνία.