ΗΠΑ - ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΣΜΟΥ ΤΡΑΜΠ
Αφορμή έντασης της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης
Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2017

Copyright 2017 The Associated

Ο Τραμπ συνεχίζει να υπογράφει διατάγματα
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, φαίνεται πως έχει ρίξει για τα καλά, έστω και ως αφορμή, «λάδι στη φωτιά» της ενδοϊμπεριαλιστικής κόντρας που εξελίσσεται σε διάφορα επίπεδα όξυνσης του ανταγωνισμού μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού, με πρωτοκλασάτα στελέχη της ΕΕ να μη διστάζουν τις δημόσιες επικρίσεις έναντι του Αμερικανού νέου Προέδρου ειδικά σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστατευτισμού.

Χαρακτηριστικότερος και επιθετικότερος όλων ήταν χτες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος σε ανοικτή επιστολή του στους ηγέτες των 27 χωρών - μελών χαρακτήρισε τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ «υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη» και μέρος της ομάδας «αυτών που συνιστούν επικίνδυνες προκλήσεις για την ΕΕ», συμπεριλαμβάνοντας σε αυτήν τις ηγεσίες «Ρωσίας, Κίνας, το ακραίο ισλάμ και άλλες απειλές»! Υποστήριξε πως οι επιθετικές πολιτικές Ρωσίας και Κίνας, η τρομοκρατία και η αναρχία στην Μέση Ανατολή και «ανησυχητικές διακηρύξεις της νέας αμερικανικής κυβέρνησης θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον της Ευρώπης», σημειώνοντας: «Ειδικότερα, η αλλαγή στην Ουάσιγκτον θέτει την ΕΕ σε δύσκολη θέση αφού η νέα κυβέρνηση φαίνεται να αμφισβητεί την αμερικανική εξωτερική πολιτική των τελευταίων 70 ετών».

Από άλλη οπτική γωνία είδε τα πρώτα δείγματα «γραφής» του Τραμπ στην εξουσία ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, που εκτίμησε πως οι θέσεις του νέου Προέδρου υπέρ του προστατευτισμού έναντι της ΕΕ μπορούν παραδόξως να αποτελέσουν «μια ευκαιρία» για την Ευρώπη ενισχύοντας την ενότητά της. «Ο Τραμπ μπορεί να είναι μια ευκαιρία για την Ευρώπη, η ευκαιρία μιας αναπήδησης, η ευκαιρία της ένωσης, αυτή της τόνωσης...», υποστήριξε.

Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρότεινε να αναζητήσει η ΕΕ «νέους διεθνείς εμπορικούς εταίρους στην περίπτωση που ο παραδοσιακός οικονομικός και πολιτικός τους σύμμαχος, οι ΗΠΑ, παλινδρομήσουν σε μια πολιτική προστατευτισμού».

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Τραμπ αντιπροσωπεύει «σοβαρό κίνδυνο για το διεθνές εμπόριο» και πως η Ευρώπη οφείλει να ορθώσει το ανάστημά της, για να προλάβει την κατάρρευση των παγκόσμιων οικονομικών θεσμών, λέγοντας πως «ούτε η Γαλλία, ούτε η Ευρώπη ...μπορούν να παρακολουθούν ανήμπορες την αποξήλωση των οικονομικών μας θεσμών».

Ο Πορτογάλος πρώην πρωθυπουργός, νυν γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επέκρινε το περιοριστικό διάταγμα Τραμπ κατά μεταναστών και προσφύγων λέγοντας ότι «μέτρα που παίρνονται στα τυφλά μπορούν να αποδειχθούν αναποτελεσματικά και δεν μπορούν να βασίζονται σε διακρίσεις βάσει θρησκείας, εθνικής προέλευσης ή εθνικότητας».

Δέσμευση στο ΝΑΤΟ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά από συνάντηση που είχε στην έδρα του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στις Βρυξέλλες με τον νέο πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεβ σημείωσε πως σε πρόσφατες συζητήσεις που είχε τόσο με τον Πρόεδρο Τραμπ όσο και με τον υπουργό Αμυνας Τζέιμς Μάτις αποκόμισε την εντύπωση πως αμφότεροι «διεμήνυσαν πως οι ΗΠΑ διατηρούν απαράλλακτη τη δέσμευσή τους στο NATO και στους ατλαντικούς δεσμούς». Σημείωσε πως με τον Τραμπ συμφωνούν ότι «είναι απαραίτητος ένας διάλογος με τη Ρωσία από θέση ισχύος», με στόχο να αυξηθεί η διαφάνεια και να αποφευχθούν επικίνδυνες παρεξηγήσεις στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, που έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια.

Οι υποκριτικές επικρίσεις έναντι της μεταναστευτικής πολιτικής Τραμπ συνεχίστηκαν και στο Βερολίνο, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, μετά τη συνάντηση με τον Σουηδό πρωθυπουργό Στέφαν Λόφβεν. Η Μέρκελ σχολίασε πως ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας «δεν δικαιολογεί γενική δράση κατά συγκεκριμένων χωρών και ανθρώπων συγκεκριμένης πίστης».

Ας σημειωθεί πάντως ότι πριν τις δηλώσεις Μέρκελ είχε δημοσιευτεί στο χτεσινό φύλλο των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» δήλωση του Πίτερ Ναβάρο, που είναι σύμβουλος του Προέδρου Τραμπ για θέματα Εμπορίου στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου. Ο Ναβάρο είχε σημειώσει πως η Γερμανία «χρησιμοποιεί το χυδαία υποτιμημένο ευρώ για να εκμεταλλευτεί τους εταίρους της σε Αμερική και Ευρώπη».

Αντιδράσεις εντός ΗΠΑ

Μέσα σε όλα αυτά, στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ στην Ουάσιγκτον ανακοίνωσαν πως έως τέλος της βδομάδας θα εισέλθουν στις ΗΠΑ 872 πρόσφυγες, επειδή η διαδικασία μετάβασής τους στη χώρα είχε ξεκινήσει πριν την έκδοση του επίμαχου προεδρικού διατάγματος.

Νωρίτερα, ο Τραμπ απέπεμψε την υπηρεσιακή υπουργό Δικαιοσύνης, Σάλι Γέιτς, από τα καθήκοντά της, εξαιτίας της άρνησής της να υποστηρίξει τη «νομιμότητα» του προεδρικού διατάγματος που έβαζε εμπόδια σε υπηκόους από Συρία, Ιράκ, Ιράν, Λιβύη, Σουδάν, Σομαλία, Υεμένη.

Από την άλλη, κορυφαία μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πληροφορικής και του διαδικτύου ετοιμάζονται να προσφύγουν ομαδικά στη Δικαιοσύνη κατά του αντιμεταναστευτικού διατάγματος, αφού απασχολούν χιλιάδες μετανάστες, και πολλοί από αυτούς είναι και ...πιο φτηνή εργατική δύναμη.