ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σχέδια για συνέχιση της Διάσκεψης από τον Μάρτη

Μετονομάστηκε και επίσημα σε «Διάσκεψη για την Κύπρο», βεβαιώνοντας πόσο διευρύνεται το παζάρι πάνω στο διχοτομικό σχέδιο

Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2017

Copyright 2017 The Associated

Από την προχτεσινή συνάντηση του Κύπριου Προέδρου με τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Νέα συνάντηση είχαν χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, στην οποία επιβεβαιώθηκαν ακόμα μια φορά οι σοβαρές διαφωνίες που παραμένουν, αλλά και ότι συνεχίζεται η προσπάθεια για την αξιοποίηση του νέου σχεδίου διχοτόμησης της Κύπρου, με στόχο ένα συμβιβασμό που θα επιδράσει ευρύτερα στις αντιλαϊκές διεργασίες και επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, στη συνάντηση αποφασίστηκε ότι οι συναντήσεις των δύο ηγετών θα συνεχιστούν σε εβδομαδιαία βάση για όλο το Φλεβάρη, «ώστε να αντιμετωπιστούν τα εκκρεμούντα θέματα». Ακόμα, σημειώνεται ότι «οι ηγέτες ζήτησαν τα Ηνωμένα Εθνη να ετοιμάσουν, σε διαβούλευση με τις εγγυήτριες δυνάμεις, τη συνέχιση της Διάσκεψης για την Κύπρο (σ.σ. που, σημειωτέον, μέχρι σήμερα αποκαλούταν Διάσκεψη για την Ασφάλεια) σε πολιτικό επίπεδο στις αρχές του Μάρτη». Η ίδια η μετονομασία της Διάσκεψης σε «Διάσκεψη για την Κύπρο» («Conference on Cyprus»), που άρχισε στις 12 Γενάρη με τη συμμετοχή των δύο πλευρών και των τριών εγγυητριών δυνάμεων, αλλά και της ΕΕ ως «παρατηρητή» και «ενδιαφερόμενου μέρους», βεβαιώνει ότι το αλισβερίσι που επικεντρώνεται σε ζητήματα «Ασφάλειας» και «Εγγυήσεων» θα επεκταθεί πλέον και ανοικτά σε όλο το εύρος των θεμάτων (σ.σ. διακυβέρνηση, οικονομία, σχέσεις με ΕΕ, η «αξιοποίηση» των υδρογονανθράκων, η «χρηματοδότηση» της λύσης, η προσέλκυση επενδύσεων), που αφορούν την επανένωση της Κύπρου στο μόρφωμα που σχεδιάζεται, στρώνοντας το έδαφος στην ακόμα πιο επιθετική διείσδυση ισχυρών μονοπωλιακών και ιμπεριαλιστικών συμφερόντων.

Σε δηλώσεις του, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, μίλησε για «μια δημιουργική συνάντηση κατά την οποία συζητήθηκε η παραπέρα πορεία των συνομιλιών», ενώ με αφορμή και πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων (σ.σ. που ανέδειξαν τη σημασία που έχει η Κύπρος για τα γεωπολιτικά συμφέροντα του τουρκικού κεφαλαίου), είπε μεταξύ άλλων ότι «όσα λιγότερα λέγονται, τόσο καλύτερα μπορεί να συμβάλουν στο θετικό κλίμα που θέλουμε να επικρατεί στον ενδοκυπριακό διάλογο και συνεπώς οι οποιεσδήποτε δηλώσεις γίνονται, είτε υπεραισιόδοξες είτε κατά την αντίθετη φορά, δεν συμβάλλουν σε αυτό που οι δύο κοινότητες τουλάχιστον, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων επιδιώκουν».

Επίσης, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, είπε ότι το επίπεδο στο οποίο θα συνεχιστεί η Διάσκεψη δεν έχει ακόμα καθοριστεί.

Την ίδια στιγμή, από τα Κατεχόμενα, ο Ακιντζί είπε σχετικά με τη συνέχιση της Διάσκεψης ότι «όλα ενδέχεται να μην αρχίσουν και να μην τελειώσουν εκεί», ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων, είπε: «Αυτή η υπόθεση πρέπει να τερματιστεί σήμερα ή θα συνεχιστεί μετά το τέλος των εκλογών στην ελληνοκυπριακή πλευρά με την επιρροή εξωγενών παραγόντων». Ακόμα, ο κατοχικός ηγέτης δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η ονομασία της Διάσκεψης είναι πλέον «Διάσκεψη Κύπρου» και όχι Διάσκεψη για Εγγυήσεις και Ασφάλεια, συμπληρώνοντας ότι θα υπάρχουν δύο «παράλληλα τραπέζια» συνομιλιών, όπου οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις θα συζητούν τις Εγγυήσεις και οι δύο κοινότητες τις υπόλοιπες πτυχές του Κυπριακού.

Στο μεταξύ, το Κυπριακό αναμένεται να τεθεί, με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, και στις επαφές που θα έχει σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ στην Αγκυρα, με δεδομένο ότι το Βερολίνο παρακολουθεί όλο και πιο στενά τις εξελίξεις στη «γειτονιά» μας, αναζητώντας τρόπους να διασφαλίσει έναν ισχυρότερο «ρόλο» σε μια περιφέρεια με μεγάλη γεωστρατηγική σημασία.