Εργο τεράστιας ιστορικής αξίας στη Βουλή
Τρίτη 7 Φλεβάρη 2017

Τη δωρεά της γλυπτής ζωφόρου του Χρήστου Καπράλου με θέμα «Η καλλιέργεια και η επεξεργασία του καπνού», από την εταιρεία «Παπαστράτος», έκανε αποδεκτή ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νίκος Βούτσης, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο της Βουλής την περασμένη Πέμπτη, 2 Φλεβάρη.

«Η καλλιέργεια και η επεξεργασία του καπνού» αποτελεί ένα έργο τεράστιας ιστορικής, καλλιτεχνικής, αλλά και λαογραφικής αξίας. Φιλοτεχνήθηκε το 1954 από τον Χρήστο Καπράλο, έναν από τους σημαντικότερους γλύπτες του 20ού αιώνα, κατά παραγγελία του Ευάγγελου Παπαστράτου, ιδρυτή της εταιρείας «Παπαστράτος», και επί 50 και πλέον χρόνια κοσμούσε την είσοδο του ιστορικού εργοστασίου της εταιρείας στον Πειραιά. Η γλυπτή ζωφόρος (ύψους 60 εκατοστών και μήκους 9,8 μέτρων) απεικονίζει τις καθημερινές ασχολίες των ανθρώπων στα καπνοχώραφα, σε όλα τα στάδια επεξεργασίας του καπνού.

Η μνημειακή ζωφόρος αποτελεί το τρίτο έργο του Χρήστου Καπράλου που κοσμεί πλέον το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Το άγαλμα της «Μάνας» στον περίβολο του Μεγάρου και η ζωφόρος «Το Μνημείο της Μάχης της Πίνδου» αποτελούν ιστορικά έργα του ίδιου καλλιτέχνη.

Ο αξέχαστος Χρήστος Καπράλος υπήρξε ένας από τους κορυφαίους Ελληνες γλύπτες του 20ού αιώνα, με διεθνή αναγνώριση και βραβεία. Πολλά έργα του κοσμούν κρατικές και ιδιωτικές συλλογές σε όλο τον κόσμο και τιμούν τη χώρα μας. Σύγχρονος του Γιάννη Τσαρούχη, του Νίκου Νικολάου, του Αγγελου Σικελιανού αλλά και του Γιώργου Μπουζιάνη (με τους τρεις τελευταίους συνδεόταν με χρόνια φιλία), μας άφησε ως παρακαταθήκη τη μνημειώδη «Ζωφόρο της Πίνδου» και πολλά ακόμα σπουδαία έργα. Δημιουργίες που συνδυάζουν τα αρχαϊκά χαρακτηριστικά με τις σύγχρονες αναζητήσεις, και διακρίνονται για τη μνημειακότητα, την πηγαιότητα, την εκφραστική δύναμη και τον εσωτερικό τους πλούτο.