ΒΕΛΓΙΟ
Το ΚΚΕ δίπλα στους απεργούς εργάτες της «Caterpillar»
Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2017

Aris Oikonomou

Αντιπροσωπεία της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ με τους εργάτες στο Βέλγιο
Αντιπροσωπεία της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και των ΚΟΒ-ΟΒ Βελγίου, με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή του κόμματος, Σωτήρη Ζαριανόπουλο, παραβρέθηκε στο εργοστάσιο της «Caterpillar» στο Gosselies του Σαρλερουά, όπου οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις ενάντια στις σχεδιαζόμενες ομαδικές απολύσεις τους, σαν αποτέλεσμα της απόφασης του αμερικανικού μονοπωλιακού κολοσσού να κλείσει το εργοστάσιό του στο Βέλγιο και να μεταφέρει την παραγωγή στη γαλλική Γκρενόμπλ, πετώντας στην ανεργία αρκετές χιλιάδες εργάτες, μόνιμους και εργολαβικούς.

Οι εργάτες της επιχείρησης, παρά την προσπάθεια της εταιρείας να τους απαγορεύσει την προσέλευση, μετά τις τελευταίες κινητοποιήσεις τους, εισήλθαν στο χώρο του εργοστασίου, περιφρουρώντας τον αγώνα τους και πραγματοποίησαν μαζική συνέλευση για τη συνέχιση της πάλης τους.

Η αντιπροσωπεία συζήτησε με εργάτες και συναντήθηκε με τους εκπροσώπους του σωματείου, μεταφέροντας την αλληλεγγύη του ΚΚΕ και της εργατικής τάξης της χώρας μας. Σημειώνεται ότι οι εργάτες του συγκεκριμένου εργοστασίου είχαν στηρίξει οικονομικά την ηρωική απεργία των χαλυβουργών στο εργοστάσιο του Μάνεση στον Ασπρόπυργο πριν λίγα χρόνια.

Τόνισε ότι είναι η ίδια η φύση του συστήματος, το κυνηγητό του κέρδους με όλο και φτηνότερη εργατική δύναμη, που τσακίζει τους εργάτες σε όλες τις χώρες και βρίσκει υπερασπιστές όλες τις αστικές κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Ενωση, με τις γνωστές «ελευθερίες» για το κεφάλαιο και δεσμά για τους εργάτες. Ενημέρωσε σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα και τη νέα επίθεση που ξεδιπλώνεται από τη κυβέρνηση, καθώς και για τη συνολικότερη επίθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και του συνδικάτου συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές τους, ενώ η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα θα καταθέσει σχετική Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.