ΣΥΡΙΑ
Νεκροί τρεις Τούρκοι στρατιώτες από ρωσικές βόμβες στο Αλ Μπαμπ...
Παρασκευή 10 Φλεβάρη 2017

Από τις μάχες στο Αλ Μπαμπ
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ.--

Μεγαλύτερη φόρα στην «αντιτρομοκρατική» συνεργασία Ρωσίας - Τουρκίας στη Συρία και στις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν αμφότερες στην περιοχή για την προώθηση των δικών τους γεωπολιτικών επιδιώξεων δίνει ο χτεσινός εσφαλμένος βομβαρδισμός ρωσικών τζετ σε βάρος τουρκικών στρατευμάτων στην πόλη Αλ Μπαμπ της Συρίας, με αποτέλεσμα το θάνατο τριών Τούρκων στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων 11.

Σύμφωνα με τουρκικά και ρωσικά ΜΜΕ, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έσπευσε αμέσως να τηλεφωνήσει στον Τούρκο ομόλογό του, Ρ. Τ. Ερντογάν, προκειμένου να απολογηθεί για τα φίλια πυρά των ρωσικών μαχητικών σε βάρος των τουρκικών στρατευμάτων, εκφράζοντας τη λύπη του. Αμφότεροι συμφώνησαν στην αύξηση της διμερούς συνεργασίας κατά του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία, αλλά και να εντείνουν τις προσπάθειες για ώθηση των ενδοσυριακών παζαριών σε Αστάνα και Γενεύη, ενώ συζήτησαν και τις προετοιμασίες για την ρωσο-τουρκική Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών τον ερχόμενο μήνα στη Ρωσία.

Οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στο Αλ Μπαμπ της βόρειας Συρίας έχουν προκαλέσει μέσα στο τελευταίο 48ωρο το θάνατο τουλάχιστον 13 στρατιωτών και συνολικά το θάνατο περίπου 70 από την έναρξη της τουρκικής χερσαίας επέμβασης στη Βόρεια Συρία στις 24 Αυγούστου 2016.

Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Νοέμβρη 2015 τουρκικά μαχητικά είχαν καταρρίψει ρωσικό βομβαρδιστικό στη μεθόριο της Συρίας με την Τουρκία με πρόσχημα την «παραβίαση» του τουρκικού εναέριου χώρου για ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Επίθεση τζιχαντιστών στο Χαλέπι

Παράλληλα, στη συνοικία Χαμντανιγέ στο Χαλέπι, επίθεση τζιχαντιστών με ρουκέτες προκάλεσε χτες το θάνατο τουλάχιστον τριών ατόμων, μεταξύ των οποίων ένα παιδί και ένας εθελοντής της Ερυθράς Ημισελήνου. Η επίθεση έγινε σε κέντρο διανομής βοήθειας της Ερυθράς Ημισελήνου.

Προχτές, πέντε παιδιά σκοτώθηκαν από την έκρηξη εγκαταλειμμένου εκρηκτικού μηχανισμού στη συνοικία Μπουστάν αλ Κασρ, στον ανατολικό τομέα του Χαλεπίου.