ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Να φτάσει παντού το αγωνιστικό κάλεσμα για τα συλλαλητήρια στις 21 Φλεβάρη

Συνδικάτα, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες καλούν τους εργαζόμενους να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους

Σάββατο 11 Φλεβάρη 2017

Μέτρα για την προετοιμασία των συλλαλητηρίων που οργανώνονται την Τρίτη 21/2 στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, μετά από κάλεσμα του ΠΑΜΕ, παίρνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις, με στόχο το αγωνιστικό κάλεσμα να φτάσει πλατιά μέσα στους χώρους δουλειάς.

Ζήτημα αιχμής της παρέμβασής τους είναι η ανάγκη οι εργαζόμενοι να μη μείνουν απλοί θεατές της αντιλαϊκής διαπραγμάτευσης, αλλά να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους, προβάλλοντας τις διεκδικήσεις τους για ανάκτηση των απωλειών, κατάργηση των αντεργατικών νόμων, εργατικά - λαϊκά δικαιώματα με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες.

Στην Αθήνα το συλλαλητήριο στις 21/2 θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στην Ομόνοια και στη Θεσσαλονίκη στις 6.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στον Πειραιά, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί σε συλλαλητήριο, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Στην Ελευσίνα, σωματεία και φορείς του Θριασίου καλούν στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Ηρώων.

Στην Καλαμάτα, συλλαλητήριο θα γίνει στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία 23ης Μαρτίου, με τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας και Εργαζομένων στη ΔΕΥΑ Καλαμάτας να καλούν σε συμμετοχή.

Υπενθυμίζεται ότι κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο έχει απευθύνει στους αυτοαπασχολούμενους η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ.

Στη Θεσσαλονίκη

Οργανωτικά μέτρα για την επιτυχία του συλλαλητηρίου συζήτησε η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, σε σύσκεψη που πραγματοποίησε την Πέμπτη, με τη συμμετοχή προέδρων σωματείων και εκπροσώπων κλάδων.

Το επόμενο διάστημα, η μάχη θα δοθεί με αιχμή τις συλλογικές συμβάσεις και τις εργασιακές σχέσεις, τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας, συνολικά των όρων δουλειάς, όπως αναδείχθηκαν και από τις τοποθετήσεις στη σύσκεψη. Στόχος είναι να ανοίξουν αυτά τα μέτωπα σε μια σειρά χώρους που ήδη βρίσκονται σε αγώνες, αλλά και σε όλους τους κλάδους, να δυναμώσει το κοινό μέτωπο απέναντι στις αξιώσεις των εργοδοτών να ξεμπερδεύουν και με τα τελευταία εργασιακά δικαιώματα και τη συνδικαλιστική δράση.

Παντού να ανοίξει η συζήτηση μέσα από συλλογικές διαδικασίες, ώστε το συλλαλητήριο να αποτελέσει μια δυναμική απάντηση των εργαζομένων σε κυβέρνηση - εργοδοσία, που ενόψει της «αξιολόγησης» ετοιμάζουν νέα σκληρή αντεργατική επίθεση.

Στη Θεσσαλία

Την επομένη των συλλαλητηρίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στις 22 Φλεβάρη, τη σκυτάλη παίρνει η Λάρισα, με τη συγκέντρωση που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο του νομού, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης. Ηδη, εργατικά σωματεία - όπως αυτά των Εμποροϋπαλλήλων, του Μετάλλου, των Ιδιωτικών Κλινικών - προγραμματίζουν περιοδείες στους χώρους δουλειάς, ενώ χτες το Εργατικό Κέντρο έδωσε συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας την ανάγκη «να δυναμώσει η αγωνιστική δράση από κάθε σωματείο, σε κάθε χώρο δουλειάς, η οργάνωση της απάντησης σε παλιά και νέα μέτρα, η αντεπίθεση για δουλειά με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια. Ολοι οι εργάτες, μαζί με τους μικρομεσαίους αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα, τους μικρούς ΕΒΕ, να ορθώσουμε ένα μεγάλο λαϊκό τείχος αντίστασης στη νέα σφαγή των δικαιωμάτων μας».

Επίσης, στις 22 Φλεβάρη, 6 μ.μ., στην πλατεία Ρήγα Φεραίου θα γίνει συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στα Τρίκαλα, ενώ στο Βόλο ορίστηκε την Τρίτη 21/2 στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Πανεπιστημίου.

Βγαίνουμε στο δρόμο, επιβάλλουμε το δικό μας δίκιο

Σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Αττικής καλεί στο συλλαλητήριο στην Αθήνα, υπογραμμίζοντας ότι οι αξιολογήσεις και οι διαπραγματεύσεις «δεν αφορούν τους εργαζόμενους και τα συμφέροντά τους. Γίνονται για λογαριασμό των μεγαλοβιομηχάνων, των τραπεζιτών και εφοπλιστών», για το «πώς θα διασφαλιστούν αλλά και θα αυξηθούν τα κέρδη του κεφαλαίου. (...) Τα ζούμε καθημερινά μέσα στους χώρους δουλειάς στον κλάδο μας. Στην Εθνική, στη Eurobank, στον Ομιλο Πειραιώς και την PDS, αλλά και σε άλλες εταιρείες, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και η υπενοικίαση συνεχώς αυξάνουν. Στις εισπρακτικές εταιρείες γίνονται απολύσεις κάθε τέλος του μηνός με πρόσχημα την "κακή απόδοση". Στα call center των τραπεζών οι υπερωρίες χτυπούν "κόκκινο". Οι εργαζόμενοι δουλεύουν με μισθούς των 300 ευρώ, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, χωρίς δικαιώματα. (...) Η πλειοψηφία των εργαζομένων στον κλάδο είμαστε χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, χωρίς δικαιώματα. Η κλαδική ΣΣΕ που υπογράφει η ΟΤΟΕ με τους εργοδότες αφορά μόνο τους "κλασικούς τραπεζοϋπαλλήλους" και αφήνει στην άκρη τους συναδέλφους με συμβάσεις εργολαβικών, συμβασιούχους, εργαζόμενους των θυγατρικών εταιρειών ή των εισπρακτικών. Επιβάλλουμε το δικό μας δίκιο με τη δική μας οργανωμένη απάντηση. Την Τρίτη 21/02 βγαίνουμε στο δρόμο, διαδηλώνουμε ενάντια στο μέλλον που θέλουν να επιβάλουν».

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, στη δική της ανακοίνωση για το συλλαλητήριο, επισημαίνει πως σήμερα οι εργαζόμενοι «ξέρουμε καλά ότι τα αντεργατικά μέτρα δεν είναι προσωρινά. Τα προηγούμενα στρώνουν το έδαφος στα επόμενα και τα μεθεπόμενα. Οι σχεδιασμοί για τον περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας και της συνδικαλιστικής δράσης φανερώνουν ότι τα αντεργατικά μέτρα δεν τελειώνουν. (...) Η μόνη επιλογή που έχουμε είναι ο αγώνας για να υπερασπίσουμε τη ζωή και το μέλλον των παιδιών μας».

Στο συλλαλητήριο καλεί με ανακοίνωσή του και ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Αττικής «Ο ΒΥΡΩΝ».