27ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Ενας μοναδικός νεανικός θεσμός
Κυριακή 2 Σεπτέμβρη 2001

Περνώντας από πόλεις και χωριά, από συνοικίες και παραλίες, το ταξίδι του 27ου Φεστιβάλ παίρνει και φέτος το δρόμο της κορύφωσής του έχοντας κάνει τον κύκλο του ακόμα πιο μεγάλο, τις εκδηλώσεις του ακόμα πιο πλούσιες. Κορύφωση του Φεστιβάλ θα είναι το τετραήμερο των εκδηλώσεων της Αθήνας, στις 19, 20, 21 και 22 Σεπτέμβρη στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια, θα έχει πραγματοποιήσει πάνω από 400 εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα, σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ανάμεσα σ' αυτές ξεχωριστοί σημαντικοί σταθμοί στη δράση της ΚΝΕ, δεμένοι άρρηκτα με το Φεστιβάλ, ήταν το 10ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο στο Στόμιο και τη Θεσσαλονίκη, η αποστολή στο 15ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών στο Αλγέρι, οι διακοπές στο κάμπινγκ της ΚΝΕ στη Μυτιλήνη, ένας θεσμός που γεννήθηκε φέτος και σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

Με όλη αυτή την πλούσια διαδρομή, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ ετοιμάζουν τις κεντρικές εκδηλώσεις στις πρωτεύουσες των νομών, ενώ έχουν ξεκινήσει ήδη οι εργασίες στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια για να στηθεί η μεγάλη πολύχρωμη πολιτεία του. Γιατί είναι γνωστό ότι το Φεστιβάλ στήνεται εξολοκλήρου από την εθελοντική δουλιά, τον ενθουσιασμό και το μεράκι των μελών της Οργάνωσης. Παράλληλα, οι Οργανώσεις του λεκανοπεδίου έχουν μπει από τις αρχές του καλοκαιριού στη μάχη του εισιτηρίου, με θετικά αποτελέσματα, καθώς το Φεστιβάλ είναι ένας θεσμός γνωστός στη νέα γενιά. Οι νέοι το περιμένουν, ρωτούν για το πρόγραμμα, δίνουν από τώρα τα ραντεβού τους.


Και φέτος, όπως κάθε χρόνο, η ΚΝΕ δε θα τους διαψεύσει. Το πρόγραμμα που ετοιμάζεται, θα περιλαμβάνει συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών, αλλά και ερασιτεχνών, νεανικών σχημάτων, θα συμπληρώνεται με ενδιαφέρουσες συζητήσεις πολιτικής αντιπαράθεσης και με τις ομιλίες της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα και του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκου Σοφιανού. Παράλληλα, οι χώροι της νεανικής κόκκινης πολιτείας θα φιλοξενήσουν όπως κάθε χρόνο θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, αθλητικούς αγώνες, βιβλιοπωλεία, παιδότοπο, ταβέρνες και μπαρ. Τη δική τους θέση θα έχουν - για πρώτη φορά φέτος - με ξεχωριστά περίπτερα οι Οργανώσεις Περιοχής της ΚΝΕ, αλλά και όπως πάντα οι εκπρόσωποι της Εθνικής Αντίστασης, θεραπευτικές κοινότητες, αντιπροσωπείες ξένων οργανώσεων, εκπρόσωποι του κινήματος ειρήνης, νέοι εργαζόμενοι, άνεργοι, μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές.

Ολοι έχουν τη δική τους θέση στο Φεστιβάλ, κάθε νέος και νέα βρίσκει κάτι που τον ενδιαφέρει, που τον εκφράζει. Μα πάνω απ' όλα το Φεστιβάλ είναι ένας χώρος που δίνει τη δυνατότητα στους νέους να έρθουν σε επαφή με τις θέσεις και την πολιτική του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Φέρνει στο προσκήνιο τα προβλήματα της νέας γενιάς, βάζει στο στόχαστρο τις αιτίες και τους υπεύθυνους, φωτίζει το δρόμο του αγώνα και της διεξόδου. Μέσα από τη φεστιβαλική δραστηριότητα όλου του καλοκαιριού, πλατιά τμήματα της νεολαίας συναντιούνται με την ΚΝΕ, αποκτούν πιο ισχυρούς δεσμούς μαζί της, εκατοντάδες νέοι οργανώνονται στις γραμμές της. Παράλληλα, σημαντικός αριθμός των νέων που δίνουν το «παρών» στο Φεστιβάλ, ξανασυναντιούνται με την ΚΝΕ στους αγώνες, στα σχολεία, στις σχολές, στους χώρους δουλιάς. Επιβεβαιώνουν μέσα από τη δική τους εμπειρία ότι χρειάζεται «να αλλάξουμε τη ζωή μας, αλλάζοντας τον κόσμο», όπως λέει και το κεντρικό σύνθημα του 27ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Γιατί οι σημερινοί νέοι μπορούν και πρέπει να ζήσουν σ' έναν άλλο κόσμο, σ' αυτόν που ο λαός θα έχει την εξουσία.




Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ