ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
Να επιλύσει η κυβέρνηση τα προβλήματα των δασικών χαρτών
Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2017

Eurokinissi

Αδιευκρίνιστος αριθμός αγροτικών εκτάσεων στη Δ. Ελλάδα και αλλού, εμφανίζονται ως «δασικές» ή «αναδασωτέες» στους νέους δασικούς χάρτες
Την αναστολή ανάρτησης Δασικών Χαρτών ζητά από την κυβέρνηση, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων, καθώς και την επίλυση με δική της ευθύνη των σοβαρών προβλημάτων που έχουν ανακύψει, μεταξύ των οποίων είναι και η αμφισβήτηση του αγροτικού χαρακτήρα καλλιεργούμενων εκτάσεων. Το θέμα συζητήθηκε χτες στο Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας παρουσία και εκπροσώπων από τα Δημοτικά Διαμερίσματα, τις Τοπικές Κοινότητες και μαζικών φορέων της περιοχής, καθώς όπως σε όλο το χώρο της Δυτικής Ελλάδας, έτσι και στο Δήμο Πατρέων, «αναδεικνύονται μία σειρά προβλήματα, τα οποία δεν αποτελούν αστοχίες ή αποτέλεσμα "βιασύνης"», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η σχετική εισήγηση.

Ολο το προηγούμενο διάστημα, η Δημοτική Αρχή πραγματοποίησε συναντήσεις με τα Δημοτικά Διαμερίσματα και τις Τοπικές Κοινότητες, προκειμένου να μεταφερθούν τα προβλήματα από την κάθε περιοχή, αλλά και να ενημερώσει για τις περαιτέρω ενέργειές της. Παράλληλα, κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε ο δήμαρχος Πατρέων, Κ. Πελετίδη, με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Σ. Φάμελλο, έθεσε όλα τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει και ζήτησε να παρθούν από την κυβέρνηση άμεσα πρωτοβουλίες για να βγουν από το αδιέξοδο οι χιλιάδες πολίτες που επηρεάζονται από την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών.

Τα βασικά προβλήματα που αναδεικνύονται αφορούν τη συμπερίληψη στους δασικούς χάρτες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων - γεωργικών εκτάσεων. Πρόκειται για περιοχές που κάηκαν στις πυρκαγιές του 2007 και χαρακτηρίστηκαν δασικές ή αναδασωτέες. Αποτέλεσμα είναι σήμερα η αμφισβήτηση της δυνατότητας συνέχισης της γεωργικής ή κτηνοτροφικής δραστηριότητας σε αυτές τις εκτάσεις, δημιουργώντας σοβαρές ανησυχίες στους αγροτοκτηνοτρόφους, ότι επέρχεται νέο χτύπημα στο εισόδημά τους, αλλά και ενδεχόμενο να απαιτηθεί η επιστροφή κάθε είδους ενισχύσεων - επιδοτήσεων που έλαβαν τα προηγούμενα χρόνια.

Ακόμη ένα σοβαρό πρόβλημα είναι ότι εκτάσεις εντός των Σχεδίων Πόλεων και εντός Οικισμών, καταγράφονται ως δασικές ή αναδασωτέες όπως π.χ. το Σχέδιο Πόλεως του Ν. Σουλίου, εκτάσεις στο Ρίο και τον Καστελλόκαμπο, στο σχέδιο πόλης Μπεγουλακίου, στο ΒΙΟΠΑ, στη Μεταμόρφωση Σωτήρος κ.α. Ενδεικτικό είναι ότι στους δασικούς χάρτες χαρακτηρίζονται ως δασικές περιοχές, το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, μία σειρά από αθλητικούς και πολιτιστικούς χώρους του Δήμου. Οι αγρότες του νομού, παράλληλα, διαμαρτύρονται για το υψηλό κόστος που έχει η διαδικασία διατύπωσης αντιρρήσεων, αφού για 10 στρέμματα γεωργικής καλλιέργειας που έχει χαρακτηριστεί αναδασωτέα ή δασική, θα πρέπει ο πολίτης να καταβάλει 300 - 400 ευρώ, δίχως να υπολογίζονται μια σειρά άλλα έξοδα που απαιτούνται για την τεχνική τεκμηρίωση του «φακέλου αντιρρήσεων».

Επιπρόσθετο πρόβλημα αποτελεί η υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού που, εκτός από την ευθύνη του Δήμου Πατρέων, εξυπηρετεί και τις ανάγκες του Δήμου Ερυμάνθου. Εκεί, 4 υπάλληλοι καλούνται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να διεκπεραιώσουν χιλιάδες υποθέσεις, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και στην αρμόδια επιτροπή της Δ/νσης Δασών, όπου δύο δασολόγοι θα πρέπει να κάνουν τις διορθώσεις στους δασικούς χάρτες για να κυρωθούν μέχρι το καλοκαίρι, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις του 3ου Μνημονίου...

Ετσι, το Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας καλεί την κυβέρνηση, να επιλύσει το πρόβλημα των αγροτικών εκτάσεων για τις οποίες δεν αμφισβητείται ο αγροτικός τους χαρακτήρας και έχουν περιληφθεί στις εκτάσεις που κηρύσσονται αναδασωτέες, δίχως καμιά επιβάρυνση των αγροτών κατόχων τους. Αντίστοιχα, να μην υπάρξει καμία οικονομική επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων για την κατάθεση ενστάσεων σε προβληματικούς δασικούς χάρτες, να καταργηθεί το αντίτιμο για το παράβολο της ένστασης. Ζητά ακόμη την εξασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού, μέσων και πόρων στις αρμόδιες κρατικές και δημοτικές υπηρεσίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, τη ριζική αναθεώρηση του πλαισίου, των κριτηρίων και των στόχων των δασικών χαρτών στην κατεύθυνση αντιμετώπισης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και τέλος να μη χρησιμοποιηθούν οι δασικοί χάρτες και γενικότερα η δασική πολιτική ως εργαλείο ομηρίας των λαϊκών στρωμάτων και επιτάχυνσης των κερδοφόρων επενδυτικών σχεδίων των επιχειρηματικών ομίλων.