ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Δυναμική κινητοποίηση για μόνιμη και σταθερή δουλειά

Να θολώσει τα νερά προσπάθησε ο υπουργός Υγείας, σε συνάντηση που επέβαλαν με την αποφασιστικότητά τους οι διαδηλωτές

Παρασκευή 24 Φλεβάρη 2017

Στιγμιότυπα από τη χτεσινή κινητοποίηση
Μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα διεκδικούν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, οι οποίοι οργάνωσαν χτες το μεσημέρι νέα δυναμική κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας. Απαίτησαν να μη γίνει καμία απόλυση, να πληρωθούν εδώ και τώρα όλα τα δεδουλευμένα.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση αντικαθιστά τους εργολάβους στα νοσοκομεία με ατομικές συμβάσεις έργου, διαιωνίζοντας το καθεστώς της ελαστικότητας στις σχέσεις εργασίας. Επιπλέον, σε μια προσπάθεια να ανακυκλώσει την ανεργία, δεν εγγυάται στους χιλιάδες που δούλευαν επί χρόνια κάτω από την ομηρία των εργολάβων ότι θα συνεχίσουν να έχουν τη δουλειά τους.

Σήμερα οι εργολαβικοί εργαζόμενοι υπολογίζονται σε 6.000 - 8.000 σε όλες τις δημόσιες δομές Υγείας, από τους οποίους η συντριπτική πλειοψηφία πρόκειται να απολυθεί και να αντικατασταθεί από άλλους εργαζόμενους με ημερομηνίας λήξης σε δύο έτη.

Με σύνθημα «Τέρμα πια στη σύγχρονη σκλαβιά, σταθερή δουλειά ζητά η εργατιά», στο χώρο της συγκέντρωσης κατέφτασε το μαζικό μπλοκ των εργολαβικών εργαζομένων του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου.

Επίσης, εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία «Αττικόν», «Αγιος Σάββας», «Δρομοκαΐτειο», ενώ συμμετείχαν οι καθαρίστριες, που εργάζονται στο ΕΜΠ, μέσω της εργολαβικής εταιρείας ISS («288 εκατομμύρια ευρώ κέρδη από τη δική μας απλήρωτη δουλειά», έγραφαν στο πανό τους), καθώς και το κλαδικό Συνδικάτο Καθαριστριών Νομού Αττικής.


Eurokinissi

«Κεντρικά ζητήματα της "αξιολόγησης" είναι το συνταξιοδοτικό - ασφαλιστικό, η μείωση του αφορολόγητου και η απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων, δηλαδή των απολύσεων. Οι εργαζόμενοι είναι στη μέγγενη. Ο αγώνας μας είναι ενάντια στο κεφάλαιο, στην ΕΕ, στο κουαρτέτο, ενάντια σε αυτούς που πίνουν το αίμα των εργαζομένων τόσα χρόνια. Κι έχουν αφήσει τα νοσοκομεία όχι μόνο χωρίς προϋπολογισμό και εξοπλισμό, όχι μόνο έχουν καταργήσει κάθε δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας, αλλά ετοιμάζουν και απολύσεις. Ο αγώνας θα είναι συνεχής και αδιάκοπος», σημείωσε μεταξύ άλλων στη συγκέντρωση ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Τη συμπαράσταση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών μετέφερε ο Νίκος Φάσσας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, για άλλη μια φορά, προσπάθησε να αποφύγει τη συνάντηση με τους εργαζόμενους, οι οποίοι, όμως, με τη δυναμική τους παρέμβαση επέβαλαν τη συνάντηση αντιπροσωπείας τους με τον υπουργό Υγείας, Αν. Ξανθό. Ο τελευταίος επιχείρησε να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους, κάνοντας λόγο για «σύγκρουση» κυβέρνησης με τον ΑΣΕΠ σε ό,τι αφορά τη μοριοδότηση των σημερινών εργαζομένων και αναφέρθηκε σε τροποποίηση που θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία, ώστε να «περιοριστεί ο κίνδυνος απόλυσης».

«Αναζητούν ρύθμιση που να "περιορίζει" τον κίνδυνο απόλυσης, αλλά δεν τον εξαλείφει. Η δήθεν "καλή" και ο δήθεν "κακός" ΑΣΕΠ είναι η ίδια νομοθεσία, το ίδιο αστικό κράτος που νομοθετεί, που εφαρμόζει αντιλαϊκή πολιτική. Οι εργαζόμενοι έχουν τόσα προβλήματα είτε Ελληνες, είτε αλλοδαποί, έχουν προσφέρει τόσα με τα χέρια τους, ως εργατική τάξη και δεν είναι για πέταμα. Ο αγώνας συνεχίζεται», είπε ο Ηλ. Σιώρας και κάλεσε τους εργολαβικούς να συντονίσουν τα βήματά τους με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, οι οποίοι στις 2 Μάρτη προχωρούν σε πανελλαδική απεργία.

Συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής και το Σωματείο εργαζομένων στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης Κεντρικής Μακεδονίας, από κοινού με τους εργολαβικούς εργαζόμενους σε σίτιση, καθαριότητα και φύλαξη, στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, οργανώνουν συνέντευξη Τύπου, σήμερα Παρασκευή, στις 12 μ., στον 7ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, με θέμα τις επικείμενες απολύσεις εκατοντάδων εργολαβικών εργαζομένων από τα νοσοκομεία της πόλης.