ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΔΕΛΦΩΝ
Στο τραπέζι όλα τα ανοιχτά ζητήματα του κεφαλαίου
Παρασκευή 3 Μάρτη 2017

Eurokinissi

Από τις χτεσινές εργασίες του Οικονομικού Φόρουμ στους Δελφούς
Αρχισε χτες και ολοκληρώνεται την Κυριακή το δεύτερο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, με χαιρετισμό απ' τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο. Περισσότεροι από 250 συμμετέχοντες, πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες, θα συζητήσουν θέματα που απασχολούν την πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας στον κόσμο, στην Ευρώπη και φυσικά στην Ελλάδα.

Ανώτατα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και διεθνών οργανισμών, γνωστών think-tank του εξωτερικού, νυν και πρώην υπουργοί, πρώην πρωθυπουργοί κ.ά., εστιάζουν στο μέλλον της ΕΕ στο φόντο της συζήτησης για τη συνοχή της και τη μελλοντική της μορφή, για τη σύνδεση χρέους και ανάπτυξης επίσης στο φόντο της συζήτησης για απομείωση των κρατικών χρεών, ώστε να στηριχθεί πιο αποφασιστικά η ανάκαμψη του κεφαλαίου, στο μέλλον του τραπεζικού συστήματος και στις διαρθρωτικές αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που υπαγορεύει σαν αναγκαίες η προσπάθεια ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας, για την νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, την Ενέργεια και τις εξελίξεις στην περιοχή της Ν/Α Μεσογείου, τη σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος κ.ά.

Χτες, το θέμα που αναπτύχθηκε αφορούσε στις «νέες πραγματικότητες» και στα νέα κέντρα ισχύος που διαφαίνεται να αναδύονται στην παγκόσμια οικονομία, αναδιατάσσοντας κέντρα εξουσίας. Ομιλητές ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Ιαν Λέσερ αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Μάρσαλ των ΗΠΑ, η Τζίπι Λίβνι πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, ο Ν. Λογοθέτης συνιδρυτής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Συνόδου The Concordia Summit, μιας οργάνωσης που επιδιώκει να προωθήσει και να αναπτύξει τις συνεργασίες δημόσιου - ιδιωτικού τομέα, ο Μ. Χρηστίδης γενικός γραμματέας του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία στη Μαύρη Θάλασσα, ο Α. Μποσόνι αναλυτής ευρωπαϊκών θεμάτων στο Στράτφορ, ο Π. Δούκας πρώην υφυπουργός Οικονομικών, ο Σ. Οζέλ καθηγητής διεθνών σχέσεων σε Πανεπιστήμιο της Τουρκίας, ο Αθ. Πλατιάς καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Ακόμα, αναμενόταν να μιλήσουν ο Ευρωπαίος επίτροπος Χρ. Στυλιανίδης, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μ. Μόντι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Β. Χόγιερ κ.ά.

Στις εξελίξεις στην ΕΕ μια μέρα μετά την παρουσίαση της Λευκής Βίβλου της Κομισιόν απ' τον πρόεδρό της Ζ. Κ. Γιούνκερ για το μέλλον της και τη μορφή της στο μέλλον, εστίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών στο Οικονομικό Φόρουμ. Υποστήριξε τον πρόεδρο της Κομισιόν κραδαίνοντας σαν κίνδυνο - προφανώς για τους ευρωπαϊκούς επιχειρηματικούς ομίλους - πρόσθετους κραδασμούς στην ΕΕ. «Αν η ευρωπαϊκή ενοποίηση δεν επιτευχθεί, η συνακόλουθη στασιμότητα οδηγεί, επίσης νομοτελειακώς, στον κίνδυνο διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αρχής γενομένης από τον σκληρό πυρήνα της, την ευρωζώνη», ανέφερε ο Πρ. Παυλόπουλος.

Αυτονοήτως, το Συνέδριο στηρίζουν επιχειρηματικοί όμιλοι όπως ELMIN - Βωξίτες, ΔΕΠΑ, «Aegean», «The Hellenic Initiative», «Libra Group», «Hellenic Entrepreneurship Award», «Home Project», TAP, OTE, «Eurolife», VOLVO, «Coca-Cola 3E», «Χρυσωρυχεία Θράκης», «Google», Εθνική Τράπεζα, «Heracles Group of Companies», «Lamda», «Aluminum of Greece», ΕΛΠΕ, Alpha Bank, Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, PAPASTRATOS, «Microsoft», ΕΥΔΑΠ, «Deloitte», IMERYS, «Abbvie», «Roche», «Black Sea Trade Development Bank & Regus».