ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Σύσκεψη και πρωτοβουλίες για τις εξελίξεις στο χώρο της Υγείας
Πέμπτη 9 Μάρτη 2017

Από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας
Σύσκεψη φορέων, συλλόγων και σωματείων της Πρέβεζας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5/3 με αντικείμενο τις εξελίξεις στο χώρο της Υγείας, μετά από πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Πρέβεζας. Η σύσκεψη έγινε με αφορμή προσχέδιο νόμου για το ΕΣΥ, το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση και προβλέπει σαρωτικές αλλαγές, τόσο στον υγειονομικό χάρτη της χώρας (συγχωνεύσεις κλινικών, νοσοκομείων κ.λπ.) όσο και στους ήδη κουτσουρεμένους οργανισμούς των νοσοκομείων.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις οδηγίες της ΕΕ, αναδιαρθρώνει τον υγειονομικό χάρτη της χώρας όχι βάσει μελέτης των πληθυσμιακών σύγχρονων αναγκών, αλλά αντιμετωπίζοντας την Υγεία ως πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας με σημαντικά κέρδη, που θα κοστίζει ελάχιστα στο κράτος και πολύ στην τσέπη των εργαζομένων», σημείωσε αρχικά στην εισήγησή του ο Κώστας Κίρλας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Πρέβεζας.

Παρουσιάζοντας την τραγική εικόνα που επικρατεί στην περιοχή, ως αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης, σημείωσε ότι τα Κέντρα Υγείας, τα οποία αν και παίζουν σπουδαίο ρόλο τόσο στην πρωτοβάθμια περίθαλψη όσο και στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, συστηματικά υποβαθμίζονται, φτάνοντας στο απαράδεκτο σημείο να εφημερεύει εναλλάξ το ΚΥ Πάργας με το ΚΥ Καναλακίου.

«Επόμενη πράξη αυτού του δράματος είναι η δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη, δηλαδή τα νοσοκομεία», σημείωσε ο Κ. Κίρλας. «Το ότι το υπουργείο θεωρεί πολλά δύο νοσοκομεία στην περιοχή της Πρέβεζας - Λευκάδας το έχουμε ακούσει πολλές φορές, επίσημα και ανεπίσημα. Το ακούσαμε και πρόσφατα από τα χείλη του γγ του υπουργείου στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ. Πριν από λίγους μήνες επίσης και με αφορμή την ελλιπή στελέχωση της Χειρουργικής Κλινικής είχε ζητηθεί από την 6η ΥΠΕ να συνεφημερεύσει η Χειρουργική Κλινική της Πρέβεζας με τη Λευκάδα στη λογική της "συντονισμένης λειτουργίας", σε πρώτη φάση, των δύο τμημάτων. Είναι κάτι που πιστεύουμε πως μεθοδεύεται και πως η πρόβλεψη για διασύνδεση νοσοκομείων σε όμορους νομούς κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση, δηλαδή στην κατεύθυνση της υποβάθμισης του ενός εκ των δύο, με γνώμονα πάντα τη συμπίεση του λειτουργικού κόστους, αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες του λαού της περιοχής».

Σωματεία, φορείς και εργαζόμενοι της περιοχής δήλωσαν ότι θα είναι σε συνεχή επαγρύπνηση και ετοιμότητα ώστε να δώσουν δυναμικές απαντήσεις σε όποια μεθόδευση αποσκοπεί στην υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας. Αποφασίστηκε το επόμενο διάστημα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων να καλέσουν τα Διοικητικά Συμβούλια και τις Γενικές Συνελεύσεις για να τους ενημερώσουν για τις εξελίξεις στο χώρο της Υγείας, ενώ οι σχετικές πρωτοβουλίες θα κορυφωθούν στις 28 Μάρτη, με κινητοποίηση που προγραμματίζεται για την Υγεία.