Θέσεις για το 8ο Συνέδριο της ΚΝΕ
Κυριακή 2 Σεπτέμβρη 2001

Βαδίζουμε προς το 8ο Συνέδριο της Οργάνωσής μας, με βήμα σταθερό, αισιόδοξο, αποφασισμένοι να συνεχίσουμε ακόμη πιο ορμητικά προς τα μπρος. Να κάνουμε την ΚΝΕ ακόμη πιο μαζική, γερή, ικανή, ακόμη πιο αποτελεσματική στον καθημερινό μας αγώνα, στον αγώνα για την αλλαγή της κοινωνίας, για το σοσιαλισμό.

Μετράμε το δρόμο που διανύσαμε από το 7ο Συνέδριο της Οργάνωσής μας, κουβεντιάζουμε τα αποτελέσματα και την πείρα της δράσης μας, γινόμαστε πιο ώριμοι για να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες, τις καθυστερήσεις. Για να φέρουμε την ΚΝΕ στο ύψος των απαιτήσεων του καιρού μας.

Για να δικαιωθούν τα όνειρα, οι προσδοκίες, να ικανοποιηθούν οι ανάγκες μας, ο κόσμος που ζούμε πρέπει να αλλάξει. Και θα αλλάξει. Με τη δική μας συμβολή, με την πάλη της εργατικής τάξης, της νεολαίας, του λαού μας.

Είμαστε αισιόδοξοι. Τα χρόνια που πέρασαν, η αντίσταση και η πάλη της νεολαίας έγινε πιο μαχητική, πιο μαζική, πιο οργανωμένη στη χώρα μας και διεθνώς. Η προσπάθεια επιβολής της «νέας τάξης» έφερε και την αφύπνιση των λαών, το δυνάμωμα των αγώνων. Ο δρόμος της δυστυχίας δεν είναι, ποτέ δεν ήταν, μονόδρομος.

Προχωρήσαμε χέρι - χέρι με χιλιάδες νέους και νέες στις αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις, στους μαθητικούς φοιτητικούς και εργατικούς αγώνες. Βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή. Βάλαμε τα θεμέλια για την αντεπίθεση της νεολαίας και του λαού. Η αμφισβήτηση, οι αγωνιστικές διαθέσεις της νεολαίας δυναμώνουν. Στο χέρι μας είναι η δυσαρέσκεια, τα ερωτήματα της νέας γενιάς να μετατρέπονται σε απόφαση αγώνα, σύγκρουσης, προοπτικής.

Στο διάστημα που πέρασε έγινε το 16ο Συνέδριο του Κόμματός μας, το οποίο άνοιξε πιο συγκεκριμένα την προοπτική των αλλαγών που έχει ανάγκη η νεολαία, ο λαός και ο τόπος. Εδωσε πιο επεξεργασμένη απάντηση στο πώς μπορεί να οικοδομηθεί μια εναλλακτική λύση στα αδιέξοδα και τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού. Πρόβαλε στο λαό και τη νεολαία τη δική μας πρόταση, για την οικοδόμηση μιας πλατιάς πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας, του Λαϊκού Μετώπου, ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Εδειξε ότι για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της εργατικής τάξης και της νεολαίας είναι απαραίτητη μια λαϊκή οικονομία που θα στηρίζεται στη λαϊκή εξουσία.


Σήμερα είναι απαραίτητο όχι μόνο να δυναμώσουν οι αγώνες για τα καθημερινά προβλήματα, αλλά και να διαμορφώνεται ένα μαζικό νεανικό ρεύμα συμπόρευσης με την εργατική τάξη και το ΚΚΕ. Για να καταθέσει το κίνημα της νεολαίας τη δική του πρωτότυπη συμβολή στην οικοδόμηση του μετώπου.

Στο 8ο Συνέδριό μας θα συζητήσουμε και θα επεξεργαστούμε τους στόχους, την ταχτική, τα βήματα και τους τρόπους, με τους οποίους θα ανταποκριθούμε καλύτερα σε αυτό το καθήκον. Αυτή τη συζήτηση δε θα την κάνουμε μόνοι μας. Δεν αφορά μόνο την ΚΝΕ, αφορά όλους τους νέους και τις νέες που παλέψαμε πλάι - πλάι. Τους χιλιάδες φίλους, συμμαθητές, συναδέλφους μας που ζούνε μαζί μας.

Στηριζόμαστε στο Κόμμα μας, το ηρωικό ΚΚΕ, στην πολιτική και τη στρατηγική του. Αντλούμε δύναμη και αισιοδοξία από την υπεροχή των ιδεών μας, του μαρξισμού -λενινισμού, από το δίκιο της εργατικής τάξης και του λαού. Με εμπιστοσύνη στο λαό και τη νεολαία απλώνουμε το χέρι σε όλους όσοι έχουν καρδιά που δε χωράει τ' άδικο για να συστρατευτούν μαζί μας.

Είναι στο χέρι του καθενός από εμάς, αλλά και όλων μαζί, η δυνατότητα να φέρουμε το σοσιαλιστικό μέλλον πιο κοντά.

Για να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα και τον κόσμο!

Μπροστά στον αιώνα της αληθινής ιστορίας των ανθρώπων, τον αιώνα της σοσιαλιστικής νίκης

1.Βαδίζοντας στον 21ο αιώνα βιώνουμε την καπιταλιστική βαρβαρότητα, την ιμπεριαλιστική Νέα Τάξη

Στα χρόνια που περάσανε από το 7ο Συνέδριο της Οργάνωσής μας τα προβλήματα της νεολαίας οξύνθηκαν. Η ανεργία διογκώθηκε. Τα εμπόδια στη μόρφωση, οι ταξικοί φραγμοί μεγάλωσαν. Τα ναρκωτικά, ο αποπροσανατολισμός γίνεται προσπάθεια να κυριαρχήσουν στη ζωή της νεολαίας. Εκατομμύρια νέοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν το φάσμα της περιθωριοποίησης. Γενικεύεται η ανασφάλεια, η αβεβαιότητα, το άδηλο μέλλον. Στην καρδιά του καπιταλισμού σημαντικά τμήματα νέων ζουν σε συνθήκες μεσαίωνα. 250 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 14 ετών σε όλο τον κόσμο εργάζονται σε απάνθρωπες συνθήκες. Οι εργαζόμενοι, η νεολαία, μπορούν να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα μιας κοινωνίας που έχει όνομα και ταυτότητα, του καπιταλισμού: μιας κοινωνίας που στηρίζεται στην εκμετάλλευση, που αναγνωρίζει ένα δίκιο το δίκιο του κεφαλαίου, που έχει ένα μόνο νόμο - το νόμο του κέρδους.


Το πρόβλημα των πυρηνικών όπλων προβάλλει ακόμα πιο απειλητικό. Η ισχύς των ατομικών βομβών που είναι αποθηκευμένες στον πλανήτη είναι ισοδύναμη με μισό εκατομμύριο βόμβες σαν αυτές που χρησιμοποιήθηκαν στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, ενώ χρησιμοποιήθηκαν όπλα του πυρηνικού οπλοστασίου στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ενάντια στη Γιουγκοσλαβία. Με το πρόγραμμα Εθνικής Αντιπυραυλικής Αμυνας οι ΗΠΑ δίνουν νέα ώθηση στην κούρσα των εξοπλισμών.


2.Η νεολαία ένα από τα μεγαλύτερα θύματα της καπιταλιστικής κρίσης και της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας

Στη χώρα μας η άρχουσα τάξη επιδιώκει να παίξει πιο ενεργητικό ρόλο στους σχεδιασμούς της νέας τάξης: με την εξαγωγή κεφαλαίων, τη συμμετοχή στον πόλεμο, στις επεμβάσεις. Η χώρα μας μετατρέπεται σε όχημα για την εφόρμηση του ιμπεριαλισμού στα Βαλκάνια, τη Μέση ανατολή, την Ευρασία. Η κυβέρνηση συμμετέχει ενεργητικά στην αλλαγή του χάρτη της περιοχής, στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, συμβάλλει στην αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων.


Οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, στην Παιδεία, τα συστήματα Ασφάλισης και Υγείας διαμορφώνουν ένα αποκρουστικό παρόν και μέλλον για τους νέους, ειδικά τους εργαζόμενους. Το κεφάλαιο δεν ενδιαφέρεται μόνο για τα άμεσα κέρδη, αλλά και για τη διαμόρφωση της αυριανής εργατικής τάξης. Θέλουν νέους «απασχολήσιμους», «ευέλικτους», δίχως σταθερή δουλιά, ωράριο, προσωπική και κοινωνική ζωή. Χειραγωγημένους, που θα θέτουν τον εαυτό τους 24 ώρες το 24ωρο για το «καλό της επιχείρησης», μακριά από συνδικάτα και τη συλλογική πάλη. Που δε θα ξεχωρίζουν πότε δουλεύουν, πότε καταρτίζονται, πότε είναι άνεργοι. Που επιδιώκουν να τους μάθουν να ζουν χωρίς δικαιώματα.


Associated Press

3.Δυναμώνει η επίθεση χειραγώγησης και παραπλάνησης των νεανικών συνειδήσεων

Σε συνθήκες που κυριαρχεί η αστική ιδεολογία και αξίες δυναμώνει η πίεση για ενσωμάτωση στα πλαίσια του εφικτού, οι ψευδαισθήσεις και αυταπάτες ατομικής διεξόδου. Οι νέοι μαθαίνουν στο σχολειό, στη δουλιά, στο στρατό, σε κάθε δραστηριότητα της κοινωνικής τους ζωής την υποταγή στο «ρεαλισμό», τον ατομισμό. Το σύστημα θέλει τους νέους ραγιάδες και μοιρολάτρες. Η αντικειμενική αδυναμία του συστήματος να δώσει λύσεις στα προβλήματα των νέων παρουσιάζεται σαν αποτυχία των ίδιων των νέων, υπονομεύοντας την αυτοπεποίθησή τους.. Διαμορφώνεται ένας τρόπος ζωής που στραγγαλίζει τις νεανικές προσωπικότητες ανάμεσα στον αδυσώπητο ανταγωνισμό και την έλλειψη ελεύθερου χρόνου.


Η ιστορία ξαναγράφεται. Προσαρμόζουν στα μέτρα που τους βολεύει τις μεγάλες ιστορικές στιγμές και προσωπικότητες του επαναστατικού κινήματος. Θέλουν να διαγραφεί σαν λάθος η πρώτη μεγάλη προσπάθεια της ανθρωπότητας να χτίσει μια κοινωνία δίχως εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Να απαλειφθεί από την ιστορική μνήμη ότι έγινε δυνατό στην πορεία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης να εξαλειφθεί η φτώχεια, ο αναλφαβητισμός, να γίνουν ο λαός και η νεολαία κύριοι της ζωής τους, κοινωνοί των επιτευγμάτων του πολιτισμού.

Αυτή η κοινωνία της «αγοράς», του χρήματος και του κέρδους, το σύστημα του καπιταλισμού, εχθρεύεται τους νέους, γιατί δεν έχει μέλλον. Ο καπιταλισμός αντιμετωπίζει κάθε θετική σκέψη και προσδοκία μας ως εμπόδιο και απειλή. Ο σοσιαλισμός είναι σήμερα πιο επίκαιρος και αναγκαίος. Η αναγκαιότητα αυτή δεν άλλαξε από το γεγονός των ανατροπών του σοσιαλισμού στην Ευρώπη. Μέσα στις αντιφάσεις και τις αντιθέσεις που γεννά το ίδιο το σύστημα φυτρώνει ο σπόρος, η ανάγκη της ανατροπής του. Μπροστά μας βρίσκονται μεγάλες συγκρούσεις, γεγονότα και μάχες. Η γενιά μας θα ζήσει συγκλονιστικές αλλαγές και ανακατατάξεις, μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά σε αυτές.


4. To παγκόσμιο νεολαιίστικο κίνημα μπροστά σε νέες δυνατότητες

Το τέλος της ιστορίας δεν ήρθε, οι λαοί δε σταύρωσαν τα χέρια. Η κοινωνία εξελίσσεται και κινείται. Μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Είναι συλλογική υπόθεση όλων μας, μα και προσωπική υπόθεση του καθενός και της καθεμιάς.


Associated Press

Ο ρόλος της ΠΟΔΝ μπορεί να είναι σημαντικός. Με το σχεδιασμό και την ανάληψη πρωτοβουλιών σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο: στα Βαλκάνια, την Ευρώπη, τη Μεσόγειο. Διευρύνοντας τις κοινές πρωτοβουλίες των νέων και των κινημάτων τους, με συναντήσεις, ανταλλαγές, αποστολές αλληλεγγύης, φεστιβάλ, κοινές πορείες και διαδηλώσεις.

Η επίθεση όμως του ιμπεριαλισμού φέρνει μαζί και την αντίσταση. Το σύστημα είναι δυνατό, όμως δεν είναι παντοδύναμο. Ποτέ ο δρόμος της δυστυχίας, της εκμετάλλευσης δεν ήταν μονόδρομος. Οι λαοί μπορούν να αλλάξουν τη ρότα του κόσμου, η νεολαία έχει σημαντικό μερτικό σε αυτό το καθήκον.


5. Η νεολαία στο δρόμο του Μετώπου, στην πάλη για τη λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό.

Σήμερα που δυναμώνει η επίθεση της άρχουσας τάξης, που πλησιάζουμε σε σημαντικές καμπές της ταξικής πάλης απαιτείται ακόμα υψηλότερη ωριμότητα, απόθεμα γνώσεων, ώστε να ερμηνεύουμε σωστά τις εξελίξεις, να ανταποκρινόμαστε στις ανεβασμένες απαιτήσεις της πολιτικής και ιδεολογικής πάλης.


Σήμερα, από όλες τις πλευρές της ζωής, από την οικονομική, κοινωνική, πολιτική, κατάσταση μπαίνει μπροστά στη νεολαία ένα δίλημμα πιο πιεστικό από κάθε άλλη φορά.

- Είτε θα πει ναι στην υποταγή στα χνάρια που χαράζει η σημερινή πολιτική του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, της «νέας τάξης», την οποία προβάλλουν ως μονόδρομο τα άλλα κόμματα.

- Είτε θα διαλέξει τον άλλο δρόμο της ενεργητικής παρέμβασης, της αντίστασης στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, της ανατροπής της εξουσίας τους.

Στην πραγματικότητα δεν έχουμε άλλη επιλογή. Τα περιθώρια των νέων να ονειρεύονται και να ελπίζουν μια δημιουργική και ευτυχισμένη ζωή θα στενεύουν όλο και περισσότερο όσο η εξουσία βρίσκεται στα χέρια της ολιγαρχίας. Οσο η οικονομία και η ανάπτυξη της χώρας θα καθορίζονται από το νόμο του κέρδους δεν υπάρχει ελπίδα για αλλαγή της κατάστασης.


Το κίνημα της νεολαίας θα αποτελεί βασική συνιστώσα του μετώπου. Η νεολαία με το κίνημά της μπορεί να δώσει αέρα, δύναμη στο Μέτωπο, γιατί είναι υποχρεωμένη να βλέπει μπροστά. Αλλά έχει και να κερδίσει από τη δύναμη και την πείρα, το παράδειγμα των πρωτοπόρων δυνάμεων της εργατικής τάξης, να συναντηθεί με τα κινήματα των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Μπορεί να τραβήξει με την εργατική τάξη τον αγώνα μέχρι το τέλος, το σοσιαλισμό. Μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει την πείρα των συμμαχιών και των μετώπων που χτίστηκαν στον αιώνα μας, το ρόλο της ΕΠΟΝ στο ΕΑΜ.

Ο δρόμος που προτείνει η ΚΝΕ στη νεολαία είναι ο μόνος που οδηγεί στη νίκη των λαϊκών συμφερόντων. Δεν κρύβουμε από τη νεολαία ότι απαιτούνται θυσίες. Ομως αυτές δεν είναι τίποτα μπροστά στις θυσίες που απαιτεί το σύστημα από τη νεολαία, δηλαδή την παραίτηση από τα δικαιώματα, τη μοιρολατρία, τη συμμετοχή σε άδικους πολέμους.

Η συμβολή της νεολαίας στη δημιουργία του Μετώπου πραγματοποιείται μέσα από την αντεπίθεση του νεολαιίστικου κινήματος στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, με την ιδεολογική, πολιτική, μαζική παρέμβαση της ΚΝΕ στη νέα γενιά, μαζί με το ΚΚΕ, για το κέρδισμα χιλιάδων νέων με την πολιτική και την ιδεολογία μας.

H ΝΕΟΛΑΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΟ, ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ.


Η Οργάνωσή μας από το 7ο Συνέδριο έβαλε στο κέντρο της προσοχής της την πάλη για τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων, ώστε η νεολαία να πάρει τη δική της θέση στην πορεία οικοδόμησης του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου.

Η τακτική και οι στόχοι μας στο κίνημα της νεολαίας δοκιμάστηκαν το προηγούμενο διάστημα και συνέβαλαν αποφασιστικά στην ανοδική του πορεία.

Ο πρωτοπόρος ρόλος της ΚΝΕ αναγνωρίζεται σήμερα από σημαντικά τμήματα νέων.

Το Κόμμα, με το 16ο Συνέδριό του, δούλεψε πιο ολοκληρωμένα το δρόμο της διεξόδου που έχει ανάγκη σήμερα λαός και νεολαία. Η δράση για τη συγκρότηση του μετώπου, η προβολή στη νεολαία της λαϊκής εξουσίας, της λαϊκής οικονομίας, του σοσιαλισμού, βρίσκονται στο κέντρο και του προβληματισμού της ΚΝΕ με τις θέσεις για το 8ο Συνέδριό της.

Από την επαφή με τους νέους, από τα αποτελέσματα που έφερε η δουλιά της ΚΝΕ και από την ικανότητα που έχει η πολιτική του ΚΚΕ να κινητοποιεί, να πείθει και να επαληθεύεται, προκύπτει ότι το κίνημα της νεολαίας μπορεί και θα πάρει τη θέση του στο λαϊκό μέτωπο της σύγκρουσης και της νίκης.


Ο ρόλος και η αποτελεσματικότητα της παρουσίας της ΚΝΕ ανάμεσα στους νέους κρινόταν και κρίνεται:

Από την επιμονή στην ανάπτυξη αγώνων - αντιστάσεων και τη συλλογική δράση του νεολαιίστικου κινήματος, την πολιτική - ιδεολογική της παρουσία και δουλιά, τη μαζικοποίηση και ισχυροποίηση των γραμμών της.

1. Τα δικαιώματα και οι σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας απαιτούν τη ρήξη με την κυρίαρχη πολιτική. Προϋποθέτουν λαϊκή εξουσία για την ικανοποίησή τους.

Απέναντι στην πολιτική των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, την πολιτική της ΟΝΕ και της ΝΑΤΟικής τάξης, αντιπαραθέτουμε αιτήματα και στόχους πάλης που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας και προβάλλουν τα δικαιώματα της νέας γενιάς, που υιοθετήθηκαν και έγιναν αντικείμενο διεκδίκησης σε σημαντικούς, μικρότερους ή μεγαλύτερους, νεανικούς αγώνες. Εγιναν συνθήματα και φωνάχτηκαν από χιλιάδες νεολαιίστικες φωνές.

Η ΚΝΕ με το 8ο Συνέδριό της, γενικεύοντας την πείρα της, φιλοδοξεί να προωθήσει τη δική της αγωνιστική πρόταση στη νεολαία, πρόταση διεκδίκησης - αγώνα - ζωής.

Το προηγούμενο διάστημα συζήτησε με χιλιάδες νέους τη «Διακήρυξη Αγώνα», που κυκλοφόρησε, προβάλλοντας την ανάγκη τα δικαιώματά μας να διεκδικηθούν από ένα ρωμαλέο νεολαιίστικο κίνημα, σε σταθερή και συνεχώς διευρυνόμενη κοινή πάλη με την εργατική τάξη και το λαό.


Γύρω από κρίσιμα μέτωπα πάλης που αναδείχνει καθημερινά η ζωή μπορούν να συναντηθούν οι αγωνίες και οι αναζητήσεις της νεολαίας, η αγωνιστική διάθεση και θέλησή της να αλλάξουν τα πράγματα. Για μια κοινωνία διαφορετική, που στο κέντρο της δεν έχει το κέρδος του κεφαλαίου, του ιμπεριαλισμού, αλλά τις ανάγκες και την προοπτική του νέου, τα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα όλου του λαού.

Μπορούμε μαζί με χιλιάδες νέους στο δρόμο του αγώνα να διεκδικήσουμε και να πάρουμε αυτό που μας ανήκει.

Γιατί θέλουμε:


Στρατό χωρίς μισθοφόρους, με διευρυμένα δημοκρατικά δικαιώματα των στρατευμένων, με θητεία υποχρεωτική, 12μηνη.

Δικαίωμα στην πληροφορία κόντρα στη δικτατορία των media που ελέγχει η ολιγαρχία. Πλήρη δικαιώματα στη μουσουλμανική μειονότητα. Θαρραλέο άνοιγμα της δράσης, με σεβασμό στη γλώσσα, την προέλευση και τις παραδόσεις των νέων Ελλήνων μειονοτικών.


Η ανάπτυξη του κινήματος της νεολαίας σ' αυτά τα μέτωπα πάλης θα βάζει εμπόδια στην υλοποίηση της κυρίαρχης πολιτικής. Μπορεί να καθυστερεί την εφαρμογή αντιδραστικών μέτρων, να αποσπά επιμέρους κατακτήσεις. Μπορεί να βάζει εμπόδια στις προσπάθειες για αφαίρεση δικαιωμάτων. Κάθε μάχη που θα δίνεται θα ενισχύει την αυτοπεποίθηση για τη δυναμική του αγώνα. Η σταθερή πολιτική - ιδεολογική παρέμβαση της ΚΝΕ στο κίνημα της νεολαίας θα αναδείχνει την ανάγκη της ρήξης με την πολιτική της ολιγαρχίας και του ιμπεριαλισμού. Θα αναδείχνει την ανάγκη γενικότερων αλλαγών στους πολιτικούς συσχετισμούς. Θα πείθει για τη στράτευση μαζί με το ΚΚΕ στον αγώνα για το Μέτωπο και το σοσιαλισμό.

Η αγωνιστική εμπειρία που αποκτά και θα αποκτά η νεολαία θα αποτελεί το έδαφος για να γίνεται συνείδηση η απαίτηση και η πάλη για μια άλλη εξουσία. Πειστικά θα προβάλλεται και θα κατανοείται η διαχωριστική γραμμή:

Απ' τη μια οι ανάγκες, τα δικαιώματα της πλειοψηφίας της νεολαίας και του λαού, απ' την άλλη η κυρίαρχη πολιτική που έχει για δίκιο το νόμο του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού.

Στο έδαφος αυτό μπορεί το κίνημα της νεολαίας να συναντηθεί με την εργατική τάξη στη συγκρότηση του Μετώπου. Να παλέψει για μια οικονομία που θα μπορεί να αναπτύσσεται στη βάση των λαϊκών αναγκών. Να αγωνιστεί να πάρει το Μέτωπο την εξουσία για να υλοποιηθούν και τα δικά της, μαζί με του λαού, δικαιώματα. Σ' αυτόν το δρόμο θα περπατήσουμε, έχοντας διανύσει τα προηγούμενα χρόνια μια πορεία που μας δίνει τη δυνατότητα να βλέπουμε με αισιοδοξία την υλοποίηση των στόχων μας.


Associated Press

2. Στα χρόνια που πέρασαν από το 7ο Συνέδριο, το κίνημα της νεολαίας είχε ανοδική πορεία.

Τα χρόνια που πέρασαν διευρύνθηκαν οι αγωνιστικές διεργασίες, ανέβηκε ο βαθμός οργάνωσης της νεολαίας σε φορείς. Υπήρξαν αγώνες μαζικοί - πανελλαδικοί, αγώνες με ένταση - διάρκεια και πολυμορφία. Ευρύτερα τμήματα νέων βγήκαν στους δρόμους αποκτώντας αγωνιστικές εμπειρίες.

Δυνάμωσαν χαρακτηριστικά όπως η ενότητα, ο συντονισμός, η οργάνωση, η κλιμάκωση και εναλλαγή των μορφών πάλης σαν στοιχεία που μπορεί να ενισχύουν τη συσπείρωση, τη μαζικότητα, τη συνέχεια ενός αγώνα. Ενισχύθηκε η συλλογικότητα βρίσκοντας νέους δρόμους έκφρασης.


3. Ενταση της πολύμορφης προσπάθειας για να βάλουν στο χέρι το κίνημα της νεολαίας.

Η άνοδος των αγώνων, η ενίσχυση του ριζοσπαστισμού μέσα από την επιδείνωση της θέσης και της προοπτικής για την πλειοψηφία της νέας γενιάς, είναι εξελίξεις που δεν αφήνουν αδιάφορη την άρχουσα τάξη. Μαζί με τις προσπάθειές της να δημιουργήσει αναχώματα στο πολιτικό σκηνικό, για να αντιμετωπίσει την αγανάκτηση και την ανυποληψία που συναντά η πολιτική της, επιδιώκει να παρέμβει στον προσανατολισμό, στις δομές και τη μορφή έκφρασης της συλλογικότητας και δημιουργικότητας των νέων. Μια σειρά μεθοδεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη:


Η προπαγάνδα για υποκινητές και υποκινούμενους.

H θεωρία της αναποτελεσματικότητας του αγώνα. Οι κατηγορίες για αγώνες οπισθοδρόμησης. Και όταν οι αγώνες στρέφονται πιο καθαρά στην κυρίαρχη πολιτική, τότε η δυσφήμηση ακολουθείται με επίκληση της νομιμότητας. Ποινικοποιούνται οι μορφές πάλης, ξεδιπλώνονται οι κατασταλτικοί μηχανισμοί, η ανοιχτή τρομοκρατία, οι προβοκάτσιες.

Με σειρά από πρωτοβουλίες, που υπερπροβάλλονται, προωθεί μεταφυσικές διεξόδους στα προβλήματα, καλλιεργώντας συστηματικά τη συναίνεση στην πολιτική του κατεστημένου.

- Η Ν. ΠΑΣΟΚ επιδιώκει την αποδοχή των συντηρητικών αναδιαρθρώσεων στο όνομα του σύγχρονου και του νέου. Προπαγανδίζει μαχητικά την ΕΕ και την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής. Ορισμένες φορές στα πλαίσια των εσωκομματικών παιχνιδιών που θα ενταθούν σαν ελιγμοί στην ανάπτυξη των αγώνων, εμφανίζεται κριτικά απέναντι στην κυβέρνηση, χωρίς όμως να παραιτείται από την προσπάθεια να πείσει τη νεολαία να αποδεχτεί την πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Αδυνατεί να αναπτύξει αυτοτελή παρουσία και στρέφεται πιο έντονα στη στήριξη και αξιοποίηση διάφορων προγραμμάτων και «θεσμών» ενσωμάτωσης. Στηρίζει, στηρίζεται και χρησιμοποιεί τις πελατειακές σχέσεις και τη ρουσφετολογία του ΠΑΣΟΚ.


- Η ΟΝΝΕΔ αποτελεί στα ΑΕΙ και ΤΕΙ τον πιο ισχυρό φορέα της συντηρητικής λογικής και προπαγανδιστή των ευρωενωσιακών αξιών. Η ΔΑΠ είναι μηχανισμός ενσωμάτωσης και προβολής αντιδραστικών προτύπων. Καλλιεργεί το συντεχνιασμό, το ρουσφέτι και τις πελατειακές σχέσεις. Συμπορεύεται με την ΠΑΣΠ, στην προσπάθεια να στηρίξει την κυβερνητική πολιτική και την αποδοχή της από το κίνημα. Δεν είναι ευκαιριακή η κηδεμόνευση της ΕΣΕΕ (Εθνική Σπουδαστική Ενωση Ελλάδας) από τις ΔΑΠ - ΠΑΣΠ. Δείχνει τη συμφωνία τους στη στήριξη της κυρίαρχης πολιτικής και από τις δομές του κινήματος. Η δράση της ΟΝΝΕΔ εκτός των ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι αδύναμη. Κινείται στην υπόλοιπη νεολαία σαν μηχανισμός κομματικής πελατείας.

- Η Ν. ΣΥΝ έχει ασθενή παρουσία κατά περιόδους. Εμφανίζεται κυρίως μέσω του Τύπου και απευθύνεται σε μικρές παρέες νέων. Οι προσπάθειές της να συγκροτήσει διακριτό χώρο έχουν αποτύχει. Είναι απολογητής της ΕΕ και της κεντροαριστεράς, συνδυάζοντας στο λόγο της έντονο αντικομμουνισμό και αντιΚΝΕ σύνδρομα.

- Ομάδες που δρουν στον εξωκοινοβουλευτικό χώρο, με γενικόλογες αντικαπιταλιστικές αναφορές, εμφανιζόμενες ιδιαίτερα σε τμήματα μικροαστικής προέλευσης. Παρουσιάζουν ανομοιογένεια, ρευστότητα και βρίσκονται σε υποχώρηση. Η περιθωριακή απήχησή τους συνδυάζεται με μια μαχητική αντικομμουνιστική αντίληψη, που εκφράζεται ιδιαίτερα με επίθεση στο Κόμμα και την πολιτική του.


- Ομάδες που προσδιορίζονται αναρχικές και στο παρελθόν αξιοποιήθηκαν ανεπιτυχώς από το σύστημα για χτυπήσουν τους αγώνες και την ΚΝΕ. Η δράση τους παρουσιάζει ύφεση και, όταν εμφανίζεται, παίρνει χαρακτηριστικά συμμοριών.

- Φασιστικές - νεοναζιστικές ομάδες. Εχουν περιορισμένης έκτασης εμφάνιση. Η παρουσία τους έξω από τα σχολεία συνδυάζεται με επιθέσεις εναντίον μελών της ΚΝΕ και μεταναστών μαθητών.

Συνολικότερα χρειάζεται να ενταθεί το ιδεολογικό και πολιτικό μέτωπο της ΚΝΕ ενάντια σε όλα αυτά τα ρεύματα. Η μικρή απήχηση και περιθωριακή δράση δεν πρέπει να οδηγεί σε υποτίμησή τους.

4. Βασικά καθήκοντα της ΚΝΕ στο κίνημα της νεολαίας.

Παρά τα θετικά βήματα που έγιναν, η άνοδος των αγώνων και η ενδυνάμωση στοιχείων οργάνωσης στο κίνημα της νεολαίας βρίσκονται σε αναντιστοιχία με την ένταση της επίθεσης που εξαπολύθηκε στα δικαιώματα και την προοπτική της νέας γενιάς. Μεγάλα τμήματα της νεολαίας βρίσκονται εκτός κινήματος και παρακολουθούν την κατάσταση σαν παθητικοί θεατές. Οι δομές και οι μαζικοί φορείς έκφρασης και δράσης είναι ακόμα αδύναμοι. Οι αρνητικοί συσχετισμοί στο συνδικαλιστικό και το φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα εξακολουθούν να αποτελούν σοβαρό εμπόδιο.

Η συγκρότηση νέων δομών και φορέων σε ανοργάνωτα τμήματα της νεολαίας δεν έχει αποκτήσει γενικευμένο χαρακτήρα. Η περίοδος ύφεσης μετά από αγώνες χαρακτηρίζεται με τη δυσκολία συνέχισης μιας πολύμορφης συλλογικής δράσης από τους νεανικούς φορείς. Ταυτόχρονα η συντεχνιακή λογική ή τα «εφικτά» αιτήματα εμφανίζονται σε κάθε φάση ανόδου ή ύφεσης του κινήματος.


Associated Press

Σήμερα, ξεχωριστή σημασία στη δράση της ΚΝΕ αποκτούν μια σειρά από καθήκοντα, που η προώθησή τους μπορεί να αναπτύσσει και να επιταχύνει διεργασίες ανάμεσα στους νέους και το κίνημά τους, δίνοντας ώθηση στην προσπάθεια μιας ανώτερης μορφής συνάντησης με την εργατική τάξη και το λαό, που θα είναι η συγκρότηση του λαϊκού μετώπου, το άνοιγμα του δρόμου για τη λαϊκή εξουσία και το σοσιαλισμό.

Αυτά τα καθήκοντα είναι:

Α) Η συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων στα μέτωπα πάλης, σε στόχους που συγκρούονται με την πολιτική των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού.

Β) Η ξεχωριστή σημασία της συσπείρωσης δυνάμεων στη νέα βάρδια της εργατικής τάξης, για την άνοδο της οργάνωσης της εργατικής νεολαίας και την κυριαρχία του ταξικού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Γ) Η σταθερή δράση σε όλα τα μέτωπα πάλης όλων των τμημάτων του κινήματος της νεολαίας.

Δ) Η ενίσχυση της ιδεολογικής αντεπίθεσης, για να διαμορφώνονται και να κατακτιούνται πιο μαζικά και ουσιαστικά αξίες και αγωνιστικά πρότυπα, σε όλες τις πτυχές έκφρασης της ζωής της νεολαίας.

Η υλοποίηση αυτών των καθηκόντων προϋποθέτει ότι στο κέντρο της προσοχής όλων των οργανώσεων και των οργάνων της ΚΝΕ θα βρίσκεται η δράση για τα προβλήματα και τις ανάγκες της νεολαίας μέσα από τους φορείς, η συγκρότηση νέων, η ενίσχυση της οργανωμένης συλλογικής δραστηριότητας, όχι μόνο σε φάσεις έξαρσης και ανόδου, αλλά και στη δύσκολη περίοδο που προετοιμάζεται το έδαφος για άνοδο της δράσης και των αγώνων. Κάθε βήμα που κάνουμε, πρέπει να έχει ως κριτήριο το πόσο βοηθά να αναλαμβάνουν την ευθύνη στην οργάνωση της πάλης, στην ανάπτυξη των μορφών πάλης, όσο γίνεται περισσότεροι νέοι.


Α) Η συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων στα μέτωπα πάλης είναι καθήκον αναπόσπαστα δεμένο με την ανάπτυξη αντιστάσεων - αγώνων και δράσης σε στόχους αντιιμπεριαλιστικούς - αντιμονοπωλιακούς. Με την προσπάθεια αλλαγής των συσχετισμών στους φορείς, με την καλλιέργεια της προοπτικής του μετώπου σε πλατύτερα τμήματα νέων. Με τη διαμόρφωση μέσα στη δράση «χειμάρρων» που μπορούν να συγκλίνουν στην κοίτη του λαϊκού μετώπου.

Εχουμε αποκτήσει σημαντική εμπειρία στην προσπάθεια υλοποίησης αυτού του στόχου. Οι αποφάσεις του 16ου Συνεδρίου του Κόμματος μας κάνουν πιο ώριμους για να δουλέψουμε σ' αυτή την κατεύθυνση πιο αποφασιστικά, με μεγαλύτερη απαιτητικότητα, μετρώντας και ελέγχοντας σταθερά τα αποτελέσματα της δουλιάς μας.

Η συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων της νεολαίας στα μέτωπα πάλης και στα τμήματα του κινήματος της νέας γενιάς υλοποιείται μέσα από φορείς και μορφές που δοκιμάστηκαν το προηγούμενο διάστημα ή και άλλες που πρέπει να δημιουργηθούν.

Προωθείται με την πρωτοπόρα παρουσία των μελών της ΚΝΕ στους νεολαιίστικους φορείς, ιδιαίτερα στους πρωτοβάθμιους, κατακτώντας στην πράξη την ικανότητα να απευθυνόμαστε μαζικά και να δουλεύουμε μαζί με τους νέους, που στον ένα ή στον άλλο βαθμό βρίσκονται δίπλα μας.

Πραγματοποιείται συσπειρώνοντας στη δράση και γύρω από στόχους πάλης νέους και νέες που θέλουν να εκφραστούν συλλογικά, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους, άσχετα με τις όποιες πολιτικές οριοθετήσεις τους.

Ο στόχος για συσπείρωση δυνάμεων στο κίνημα της νεολαίας είναι ένα συγκεκριμένο καθήκον για κάθε οργάνωση και ΟΒ της ΚΝΕ.

Σχεδιάζεται και ελέγχεται, μετριέται σε κάθε χώρο που δρα η Οργάνωση. Η δυναμική αυτού του στόχου δεν περιορίζεται στις μορφές και φορείς συσπείρωσης που θα αναφέρουμε αναλυτικά. Μπορεί η δράση μας και η αλλαγή συσχετισμών στους νεολαιίστικους φορείς να μετατρέπει τους ίδιους τους φορείς της νεολαίας και σε φορείς συσπείρωσης, σε δυνάμει κύτταρα του μετώπου.


Σήμερα μορφές και φορείς συσπείρωσης που θέλουμε να αποκτήσουν πολυμέτωπη παρουσία και παρέμβαση είναι:


Avaton

Η Πανσπουδαστική συσπειρώνει σήμερα σε κάθε σχολή σημαντικό αριθμό νέων που της δίνει τη δυνατότητα να γίνει ένας δυναμικός πόλος συσπείρωσης και πολυμέτωπης δράσης. Φορέας δραστικής αλλαγής των συσχετισμών στους συλλόγους, αλλά και ζωντανής πρωτοποριακής συλλογικής δράσης χιλιάδων φοιτητών και σπουδαστών.

Επιβάλλεται να γενικευτεί η παρέμβαση στις Γενικές Συνελεύσεις, στα έτη και τα εξάμηνα, συγκροτώντας στη βάση αποφάσεων συντονιστικά σε κάθε επίπεδο (σχολών, τμημάτων, πόλεων, πανελλαδικά) που θα διευκολύνουν την αγωνιστική δράση.

Αυτή η προσπάθεια διευκολύνει και την πάλη για την αλλαγή των συσχετισμών στην ΕΦΕΕ και την ΕΣΕΕ.

Οι συνεχείς πρωτοβουλίες κάθε κίνησης στις πόλεις ή τους δήμους, η επαφή και έκφραση μέσω της ΝΔΕ και στρατευμένων, η διεύρυνση των δραστηριοτήτων θα δώσει τη δυνατότητα για να μεγαλώνει η συμμετοχή των νέων και να αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά η συσπείρωση αυτού του κόσμου.


Το στήσιμο λεσχών της ΝΔΕ με μορφωτική, ψυχαγωγική, αθλητική δραστηριότητα σε ορισμένες περιοχές, δίνει τη δυνατότητα να γενικευτεί στην αρχή πιλοτικά και αυτός ο τρόπος συνάντησης και δημιουργίας των νέων που συσπειρώνονται στη ΝΔΕ.

Η δράση για προάσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, για δημοκρατία στο στρατό, για τη μη μετατροπή των Ενόπλων Δυνάμεων σε μισθοφορικό σώμα μπορεί να συσπειρώσει νέες πλατύτερες δυνάμεις από τη νεολαία. Η μαζική εναντίωση του νεολαιίστικου κινήματος στην προώθηση του μισθοφορικού στρατού, αποκτά ξεχωριστή σημασία την επόμενη περίοδο, σε συνθήκες ΕυρωΝΑΤΟικών στρατιωτικών επεμβάσεων. Οι στρατευμένοι νέοι που κλήθηκαν να υπερασπιστούν την εθνική ανεξαρτησία της πατρίδας μας θα αρνηθούν να γίνουν «χωροφύλακες» άλλων λαών, τοποτηρητές της Νέας Τάξης Πραγμάτων.


- Ο αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά μπορεί να αποκτά περισσότερη δυναμική και εύρος αν σε πόλεις ή δήμους συναντιούνται διαφορετικοί φορείς ή νέοι, συγκροτώντας επιτροπές, κινήσεις, πρωτοβουλίες ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, για μια ζωή χωρίς υποκατάστατα.

- Η καλλιτεχνική δημιουργία και οι νέοι δημιουργοί καλλιτέχνες, τα δεκάδες σχήματα και ομάδες που κινούνται στο χώρο της ερασιτεχνικής ή επαγγελματικής δραστηριότητας μπορούν να ανιχνεύσουν τις δυνατότητες διαφόρων συσπειρώσεων διεκδίκησης και προβολής μιας άλλης λογικής στον πολιτισμό κόντρα στις πολυεθνικές και τα συγκροτήματα που λυμαίνονται το χώρο.

- Η εναντίωση στην Ολυμπιάδα των πολυεθνικών χορηγών, στην γκετοποίηση της νεολαίας πίσω από την πολυσχιδή βιτρίνα, στο πνίξιμο και την τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων σε συνδυασμό με την επιχείρηση ιδεολογικής χειραγώγησης στο όνομα του κοσμοπολιτισμού και των κερδών της άρχουσας τάξης, δίνει τη δυνατότητα να δημιουργηθούν επιμέρους συσπειρώσεις.

Β. Ξεχωριστή σημασία έχει η δουλιά στη νέα βάρδια της εργατικής τάξης για να ανέβει αισθητά η οργάνωση των νέων εργαζομένων στα σωματεία και η πάλη τους για δουλιά με δικαιώματα ενάντια στην ανεργία και την υποαπασχόληση. Για συμβολή στην ίδρυση σωματείων σε ακάλυπτους χώρους, στην εγγραφή των ανασφάλιστων νέων εργαζομένων στα συνδικάτα, στη συσπείρωση των νέων ανέργων.


Το καθεστώς των εργασιακών σχέσεων σε μεγάλο κομμάτι των νέων, η υποαπασχόληση, η ανεργία και η εργασιακή περιπλάνηση μαζί με την ανυποληψία του κυβερνητικού, Ευρωενωσιακού συνδικαλισμού, κρατάνε τη μεγάλη μάζα της νεολαίας έξω από τα συνδικάτα.

Η οργάνωση της νέας γενιάς της εργατικής τάξης στα συνδικάτα είναι μια από τις προϋποθέσεις για να δυναμώνει αποφασιστικά ο ταξικός πόλος στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Η ενίσχυση της παρουσίας νέων εργαζομένων στο συνδικαλιστικό κίνημα θα δώσει παράλληλα ώθηση στην ίδια τη συνάντηση του κινήματος των νέων με την εργατική τάξη. Θα επιδράσει αποφασιστικά στον προσανατολισμό του νεολαιίστικου κινήματος.

Η εγγραφή είναι το πρώτο βήμα. Πρέπει όμως να συνδυαστεί με πολύμορφη και πολυμέτωπη δουλιά σε επίπεδο σωματείου για όλα τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες τους για να δίνεται περιεχόμενο στη συμμετοχή των νέων εργατών. Ο στόχος μπορεί να μετρηθεί δουλεύοντας οι δυνάμεις μας πρωτοπόρα, πιλοτικά σε σωματεία που αναπτύσσουν στοιχεία τέτοιας δράσης ή σε άλλα σωματεία που υπάρχουν οι δυνατότητες για δράση σ' αυτή την κατεύθυνση.


Να πάρει πρωτοβουλίες σε εργασιακούς χώρους που υπάρχουν δυνάμεις αλλά και σε άλλους που υπάρχει απουσία συνδικαλιστικής παρέμβασης. Σ' αυτή την προσπάθεια ανοίγματος της δράσης του ΠΑΜΕ στους νέους εργαζόμενους μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ που συγκροτήθηκε και αποφασιστικά στηρίζεται και από τις δυνάμεις μας.

Οι διάφορες μορφές οργάνωσης των νέων ανέργων μπορούν να γενικευτούν ιδιαίτερα σήμερα που αυξάνει ο αριθμός και ο χρόνος ανεργίας για χιλιάδες νέους. Οι νέοι άνεργοι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εργατικής τάξης, οι μορφές οργάνωσής τους είναι μέρος του εργατικού κινήματος αποκτώντας σταθερή σύνδεση με τα συνδικάτα.

Γ. Η ανάπτυξη της δράσης του νεολαιίστικου κινήματος σε όλα τα μέτωπα πάλης είναι παράγοντας που επιδρά αποφασιστικά στην κατανόηση του ενιαίου χαρακτήρα της επίθεσης που κάνει η κυρίαρχη πολιτική στο παρόν και το μέλλον της νεολαίας. Η πολιτική που στηρίζει τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς είναι ίδια με την πολιτική που αφαιρεί τα μορφωτικά, εργασιακά, δημοκρατικά δικαιώματα των νέων. Είναι ίδια με την πολιτική που βάζει στο χέρι τον πολιτισμό, που κακοποιεί το περιβάλλον, που δίνει απλόχερα υποκατάστατα στη νεολαία.


Η απάντηση σ' αυτή την πολιτική δεν μπορεί παρά να αποκτά ενιαίο χαρακτήρα. Δεν μπορεί να είναι αποσπασματική, να ενδιαφέρεται μόνο για το στενό ιδιαίτερο πρόβλημα. Η ενίσχυση της πολυμέτωπης αγωνιστικής, δημιουργικής δράσης του νεολαιίστικου κινήματος δυναμώνει το ριζοσπαστισμό των αιτημάτων, βαθαίνει τα πολιτικά χαρακτηριστικά της πάλης, βοηθάει στην ανάδειξη της διαχωριστικής γραμμής ανάμεσα στην κυρίαρχη πολιτική και τη διέξοδο του μετώπου.

Τα βήματα που έγιναν για την ενίσχυση της πολυμέτωπης δράσης, βρίσκονται πίσω από τις απαιτήσεις.

Χρειάζεται να αναδειχτεί πιο αποτελεσματικά στην καθοδηγητική δουλιά των οργάνων σε συνδυασμό με επιμονή και έλεγχο για δράση και πρωτοβουλίες στους νεανικούς φορείς. Να αντιμετωπιστεί το γεγονός της ταύτισης της αγωνιστικής λογικής μόνο με τη ζύμωση, διεκδίκηση αιτημάτων του χώρου, μόνο με την πορεία ή την κατάληψη στη φάση ανάπτυξης ενός αγώνα.

Να εδραιωθεί η αντίληψη ότι το κίνημα και οι φορείς του έχουν λόγο και δράση για όλα όσα απασχολούν, προβληματίζουν, ενδιαφέρουν τους νέους. Η πολυμέτωπη δράση δεν αφορά μόνο τους φορείς του κινήματος αλλά ακόμα πιο έντονα αφορά τους φορείς συσπείρωσης δυνάμεων που στηρίζουμε στη νεολαία.

Η αξιοποίηση κάθε μορφής δράσης και συλλογικής έκφρασης δίνει ώθηση στη συμμετοχή, στην επαφή με τον κόσμο, στην ανάδειξη πιο αποτελεσματικά των αιτημάτων και στόχων.

Καλλιεργεί και προβάλλει τη δημιουργικότητα, τη φαντασία, τη συλλογική διάθεση της νεολαίας.


Ιδια σημασία έχει και η χρησιμοποίηση κάθε μορφής πάλης μαζί με την εναλλαγή τους, όταν αναπτύσσονται οι αγωνιστικές διαθέσεις. Η πείρα του μαθητικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος είναι πολύτιμος σύμβουλος στη χρήση κάθε μορφής πάλης. Είναι σίγουρο ότι η οξύτητα της κυβερνητικής επίθεσης θα απαντιέται και με οξυμένες μορφές πάλης. Τα ολοένα και πιο στενά όρια της αστικής νομιμότητας δεν μπορούν να εμποδίσουν τις αγωνιστικές διαθέσεις και την ευρηματικότητα αυτών που αγωνίζονται.

Δ. Με την υπεροχή των ιδεών μας, διαμορφώνουμε μέσα στη δράση αγωνιστικά πρότυπα ζωής. Η άνοδος του κινήματος της νεολαίας, η ανάπτυξη αγώνων και αγωνιστικών διεργασιών, μπορούν με τη σταθερή παρέμβαση της ΚΝΕ να ανοίγουν δρόμους για να αναζητούν οι νέοι διαφορετικά πρότυπα και αξίες από αυτά που σήμερα κυριαρχούν. Να διαμορφώνουν μια ανυπότακτη αγωνιστική στάση ζωής, να εμπνευστούν από αξίες που τους ανυψώνουν.

Οι αγώνες που ζήσαμε, η κατάρριψη του μύθου της «χαμένης γενιάς», η αναζήτηση δρόμων έκφρασης και δημιουργίας έξω από τα πλαίσια που διαμορφώνουν οι απολογητές του ιμπεριαλισμού, η μαζική συμμετοχή στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ - «Οδηγητή» και η καταξίωσή του σαν η μεγαλύτερη εκδήλωση νεανικής πολιτιστικής - πολιτικής έκφρασης αποτελούν σημαντικές υποθήκες.


Ούτε τα στημένα γκάλοπ των ίδιων των εκφραστών της άρχουσας τάξης δεν μπορούν να κρύψουν ότι τα ιδανικά της συλλογικής δράσης, της αγωνιστικής διάθεσης, της αλληλεγγύης, η αρνητική στάση απέναντι στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και στη νέα τάξη βρίσκουν μεγάλη ανταπόκριση στους νέους.

Είναι καθήκον της ΚΝΕ να συμβάλει ώστε κάθε εκδήλωση και διαδικασία του κινήματος της νεολαίας, κάθε αγώνας, να μετατρέπεται σε σχολείο διαπαιδαγώγησης της νέας γενιάς.

Είναι καθήκον δικό μας η προβολή και το μπόλιασμα των νεανικών συνειδήσεων με τις αξίες της εργατικής τάξης, το κέρδισμα της συνείδησης των νέων για τη διαμόρφωση ενός μαζικού ρεύματος συμπόρευσης με την εργατική τάξη και το ΚΚΕ στον αγώνα για το Μέτωπο, για το σοσιαλισμό. Να ανεβαίνει σταθερά η πολιτική συνειδητοποίηση της νεολαίας, και για τον ένοχο, και για την προοπτική της και για τη διέξοδο.

Στην πάλη των ιδεών και των αξιών ξεχωρίζουμε την αντιπαράθεση με την αστική ιδεολογία σε ορισμένα κομβικά ζητήματα.

Στην προσπάθεια να μας παρουσιάσουν το πισωγύρισμα της ιστορίας, την καπιταλιστική βαρβαρότητα και την οπισθοδρόμηση σαν πρόοδο, αντιπαραθέτουμε τη θετική προσφορά του σοσιαλισμού, τη σύγχρονη αναγκαιότητα και επικαιρότητά του.


Στην προσπάθειά τους να αμαυρώσουν τις παραδόσεις και τις ιστορικές στιγμές του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος αντιπαραθέτουμε την υπεροχή του νέου ανθρώπου, των ανώνυμων και επώνυμων λαϊκών αγωνιστών, που ενσάρκωσαν στην πάλη τα μεγάλα ιδανικά της εργατικής τάξης, της κοινωνικής απελευθέρωσης.


Associated Press

Τα επόμενα χρόνια θα οξυνθεί η ιδεολογική αντιπαράθεση. Πολλές νέες «παγίδες», νέους μηχανισμούς θα κινητοποιήσει η άρχουσα τάξη για να παγιδεύσει τη νεανική συνείδηση. Η αυτοτελής πολιτική και ιδεολογική παρέμβαση της ΚΝΕ πρέπει να βάλει στο κέντρο την προβολή της ιστορίας του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος, την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού, την υπεράσπιση του μαρξισμού - λενινισμού και της επικαιρότητάς του.

Ξεκινώντας από τις εμπειρίες και τα ενδιαφέροντα των νέων σε κάθε χώρο, θέλουμε οι οργανώσεις της ΚΝΕ να αναπτύσσουν μια ευρύτερη ιδεολογική - μορφωτική, διαπαιδαγωγητική δουλιά στη νεολαία, δένοντας τα προβλήματα και τις ανησυχίες των νέων με την προβολή της επιστημονικής γνώσης, την τέχνη, τον πολιτισμό, την ευρύτερη μορφωτική δραστηριότητα.

Η ΚΝΕ ΣΕ ΑΝΟΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΙΟ ΙΚΑΝΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ

Αυτά τα χρόνια, δουλεύοντας με τις αποφάσεις του συνεδρίου μας, στηριγμένοι στη συνολικότερη δράση του Κόμματος και στη βοήθεια που μας έδωσε, η ΚΝΕ ακολούθησε μια σταθερή ανοδική πορεία.

Η ανοδική πορεία της ΚΝΕ, μας κάνει σήμερα, πιο ικανούς, από καλύτερες θέσεις, να συνεχίσουμε αποφασιστικά τον αγώνα μαζί με το ΚΚΕ για το μέτωπο και το σοσιαλισμό.


Η εκτίμηση αυτή χαρακτηρίζει το σύνολο της δράσης μας στη νεολαία.

Ο θεσμός του Φεστιβάλ με το πολύμορφο πολιτικό, πολιτιστικό άνοιγμα σε χιλιάδες νέους, οι τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις δίνοντας τόνο, παλμό και αποτελέσματα στους στόχους του Κόμματος, οι πανελλαδικές αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις, οι εορτασμοί του Πολυτεχνείου και οι πρωτομαγιάτικες διαδηλώσεις ήταν σημαντικές στιγμές κορύφωσης της πλατιάς πολιτικής δράσης που αναπτύξαμε σε μάζες νεολαίας.

Η ΚΝΕ σήμερα αναγνωρίζεται από πλατιές νεολαιίστικες και λαϊκές μάζες σαν η μαχητική, μαζική και αγωνιστική πολιτική οργάνωση των νέων του ΚΚΕ.

Στα πλαίσια της έντονης πολιτικής δράσης που αναπτύξαμε, βρίσκονται οι πρωτοβουλίες που πήραμε σε κρίσιμες φάσεις για την ανάπτυξη του κινήματος μαζί με τις άλλες πολιτικές νεολαίες, για κοινές ενέργειες με θετικά πλαίσια ενάντια στην παράδοση Οτσαλάν, στο ΝΑΤΟικό πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, την αλληλεγγύη σε Τούρκους και Κούρδους αγωνιστές, στον παλαιστινιακό λαό.


Associated Press

Ενισχύθηκε η συγκρότηση της οργάνωσης έχοντας οργανώσεις βάσης που καλύπτουν εκατοντάδες νεολαιίστικους χώρους. Υλοποιήθηκαν σε σημαντικό βαθμό οι αποφάσεις διάταξης των οργανώσεων, προχωρώντας στους κρίσιμους χώρους στη συγκρότηση Τομεακών Οργανώσεων. Από το σύνολο της δράσης που αναπτύχθηκε έχει διαμορφωθεί ένας ικανός αριθμός στελεχών που απαρτίζουν όλα τα καθοδηγητικά όργανα, ένα στελεχικό δυναμικό με διάθεση, εμπειρία και καλύτερη συγκρότηση.

1. Κρίσιμα προβλήματα στη σημερινή φάση ανάπτυξης και δράσης της οργάνωσής μας.

Το ζητούμενο σήμερα είναι το πώς η ΚΝΕ θα γίνει πιο ικανή και αποτελεσματική στον αγώνα για τη συγκρότηση του Μετώπου, στην πάλη για τη λαϊκή εξουσία και το σοσιαλισμό. Αυτό κρίνεται από την άνοδο του νεολαιίστικου κινήματος με την ταυτόχρονη ισχυροποίηση της ΚΝΕ στις γραμμές του, και για την ανάπτυξη των αγώνων αλλά και για την ενεργητική συμμετοχή της νεολαίας στην οικοδόμηση του Μετώπου.

Η προσοχή μας τα επόμενα χρόνια πρέπει να εστιαστεί σε κρίσιμα προβλήματα που η αντιμετώπισή τους στη βάση των σημερινών απαιτήσεων, θα υλοποιεί διαρκώς το στόχο για ΚΝΕ γερή και μαζική, ικανή για αυτό το καθήκον. Για οργάνωση που θα ζει και θα δουλεύει μέσα στις πλατιές μάζες της νεολαίας, με στέρεους και συνεχώς διευρυνόμενους δεσμούς με τα παιδιά της εργατικής τάξης, τους νέους εργάτες, ριζωμένη σε κάθε χώρο και τμήμα της νέας γενιάς.


Τα ζητήματα που επικεντρώνουμε για να βρεθούν στο κέντρο του προσυνεδριακού διαλόγου και των αποφάσεων που θα πάρει το συνέδριό μας είναι:

- Η αισθητή ποιοτική βελτίωση της καθοδηγητικής δουλιάς, των οργάνων και των στελεχών.

- Η ολόπλευρη και δημιουργική λειτουργία της οργάνωσης βάσης, προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα της δράσης των μελών μας στη νεολαία.

- Η διεύρυνση της πολιτικής, ιδεολογικής δουλιάς και παρουσίας πιο πλατιά και αποτελεσματικά στους νέους.

- Η συνέχιση της ορμητικής πορείας ανάπτυξης, συγκρότησης και οικοδόμησης νέων οργανώσεων.

Α. Η καθοδηγητική μας δουλιά χρειάζεται συνεχώς να αναδείχνει τη σχέση των στόχων και της δράσης που αναπτύσσει η οργάνωσή μας, με την προοπτική της διεξόδου. Τη σχέση που έχουν τα καθημερινά καθήκοντα που παλεύουμε με την πορεία συγκρότησης του μετώπου. Να δένει την αποκάλυψη και εναντίωση με την κυρίαρχη πολιτική, με την αναγκαιότητα της ρήξης, με το δρόμο της σύγκρουσης. Να προβάλει επιθετικά το σοσιαλισμό σαν απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, που προσφέρει καθημερινά επίκαιρα παραδείγματα που αποδείχνουν τον απάνθρωπο εκμεταλλευτικό χαρακτήρα της κοινωνίας που ζούμε. Η ανάδειξη της σχέσης της καθημερινής δουλιάς που αναπτύσσει η οργάνωση με τη στρατηγική του Κόμματος, την οικοδόμηση του Μετώπου και το σοσιαλισμό, δε γίνεται με απλή αναφορά του Μετώπου και της σοσιαλιστικής κοινωνίας. Απαιτεί από κάθε στέλεχος και μέλος της οργάνωσης τη γνώση των αποφάσεων, τη δημιουργική αφομοίωσή τους.

Μαθαίνοντας να δουλεύουμε σταθερά με τις αποφάσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ, αποκτάμε τη δυνατότητα να αναδείχνουμε στην καθημερινή μας δουλιά την «ενιαία κλωστή» που διαπερνά και ενώνει τους σημερινούς στόχους με τα αυριανά καθήκοντα. Αποκτάμε την ικανότητα να «προπαγανδίζουμε και να οργανώνουμε» επικοινωνώντας άμεσα, απλά και πειστικά με τη νεολαία.


Η χαμηλή σχέση και επαφή μελών και στελεχών μας με την εφημερίδα του Κόμματος, μειώνει την ικανότητα για πολιτική δουλιά στο ύψος των απαιτήσεων. Αυτό το πρόβλημα οφείλει η καθοδηγητική μας δουλιά να το αναδείχνει συνεχώς, παίρνοντας μέτρα, ελέγχοντας, βρίσκοντας μορφές και τρόπους ώστε τα θετικά παραδείγματα που υπάρχουν να γενικεύονται, να γίνονται κανόνας για όλους μας. Ο «902» μπορεί, με τη δική μας συμβολή, να γίνει βήμα των φορέων της νεολαίας, να αγκαλιαστεί από ομάδες νέων προβάλλοντας τους αγώνες, τις διεκδικήσεις, τη δημιουργία τους.

Ιδιαίτερα στο στελεχικό δυναμικό πρέπει να γίνει συνείδηση ότι: χωρίς γνώση της θεωρίας, την αφομοίωση της μαρξιστικής - λενινιστικής μεθόδου ανάλυσης των εξελίξεων, χωρίς συνεχή μορφωτική - πνευματική καλλιέργεια δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθούμε στα καθήκοντα και στις αποφάσεις που παίρνουμε.

Η ενίσχυση της έφεσης για διάβασμα, για «ψάξιμο» γύρω από τη θεωρία και την ιστορία που υπάρχει στις γραμμές μας, πρέπει να συνοδευτεί με μια σειρά μέτρα φτάνοντας σε όλο μας το δυναμικό.

Μορφές που έχουν δοκιμαστεί, όπως οι σχολές, οι διαλέξεις, η οργάνωση βιβλιοθηκών, η αξιοποίηση της ΚΟΜΕΠ και του «Ριζοσπάστη», χρειάζεται να γενικευτούν σε όλες τις οργανώσεις. Να δοκιμαστούν νέες, όπως το συλλογικό διάβασμα, η οργανωμένη αυτομόρφωση, η διάδοση της προλεταριακής και προοδευτικής λογοτεχνίας. Η οργάνωση σεμιναρίων και συζητήσεων γύρω από την ιστορία του εργατικού κινήματος αλλά και με ειδικότερα θέματα όπως η μετακατοχική περίοδος, η περίοδος του Μεταξά, η αντίληψη των κομμουνιστών για το 1821, για τη χούντα και το Κυπριακό μπορεί να δώσει μεγαλύτερη ώθηση και ερεθίσματα για τη μελέτη της ιστορίας του τόπου και του κινήματος.

Η οργανωμένη αξιοποίηση του ΚΜΕ, των εκδόσεων, των εκδηλώσεών του, των ομάδων δουλιάς του, πρέπει να είναι στο κέντρο της προσοχής ιδιαίτερα των οργανώσεων σε ΑΕΙ - ΤΕΙ.

Η αισθητή άνοδος της ποιότητας της καθοδηγητικής δουλιάς κάθε οργάνου περνά από τις πλευρές που αναφέραμε σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση «συνηθειών», που μετατρέπουν την καθοδήγηση σε ειδοποίηση, στεγνή ενημέρωση, καθηκοντολογία. Είναι συχνά φαινόμενα που συναντάμε στη δράση των στελεχών μας. Φαινόμενα που γίνονται επικίνδυνη συνήθεια στην καθοδηγητική δουλιά. Πρέπει να κατανοηθεί ότι χρειάζεται καθημερινή βοήθεια και στήριξη των στελεχών γιατί δεν είναι δεδομένο και αυτονόητο ότι ο σύντροφος που αναδείχνεται σε ένα όργανο γνωρίζει τους τρόπους, το περιεχόμενο, τις μορφές και τη μέθοδο της καθοδηγητικής δουλιάς. Μέσα από τη λειτουργία, την παρακολούθηση, τις συνεργασίες, κάθε όργανο, από το γραφείο της ΟΒ, τον Γραμματέα της ΟΒ, το Τομεακό-Νομαρχιακό ή Γραφείο Περιοχής και τα αντίστοιχα συμβούλια, πρέπει να αποχτά και να δυναμώνει μια σειρά από χαρακτηριστικά που θα δίνουν ώθηση στον καθοδηγητικό του ρόλο και στη δουλιά των μελών του.

- Να κατανοείται η συνθετότητα της δράσης μας. Η υλοποίηση μαζικών-πολιτικών- οργανωτικών καθηκόντων δεμένων μεταξύ τους απέναντι σε πρακτικές και λογικές αποσπασματικότητας, που βάζουν σε «κουτάκια» τη δράση της ΚΝΕ.

Η σταθερή μας δουλιά στο κίνημα και στους φορείς της νεολαίας συνδυάζεται με πλατιά πολιτική δράση, με ενίσχυση των πολιτικών- ιδεολογικών δεσμών με τους νέους, μετριέται με τη συνεχή ισχυροποίηση-μαζικοποίηση της ΚΝΕ.

- Να γνωρίζουν καλά το χώρο ευθύνης τους, δηλαδή: Τα προβλήματα, τους φορείς, τη δράση άλλων δυνάμεων, τις απόψεις-διαθέσεις, αυτό που «λέγεται» από τους νέους.

Σ' αυτό το έδαφος να σχεδιάζουν, να παίρνουν μέτρα, να ελέγχουν τη δράση, αναπτύσσοντας πρωτοβουλία χωρίς να περιμένουν μόνο τις γενικές κατευθύνσεις.

- Στο κέντρο της δουλιάς τους να έχουν σταθερά την ΟΒ. Την επαφή και ανάπτυξη δράσης με όλους τους συντρόφους που αποτελούν την κάθε ΟΒ. Δίνοντας περιεχόμενο και χρεώσεις σε όλους, αντιμετωπίζοντας λογικές κατηγοριοποίησης των συντρόφων σε «αδρανείς-ξεκομμένους-χαμένους». Δοκιμάζοντας μορφές και τρόπους άμεσης ενημέρωσης-ενεργοποίησης των συντρόφων.

- Να δυναμώνει η επαγρύπνηση των οργάνων απέναντι σε προσπάθειες και μεθοδεύσεις των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους και άλλων ομάδων και συμμοριών, που στόχο έχουν το χτύπημα και την υπονόμευση των γραμμών μας, καθώς και τη δυσφήμιση της ΚΝΕ στη νεολαία. Μετράμε εκατοντάδες συλλήψεις- προσαγωγές-διώξεις μελών μας για την πολιτική και μαζική δράση που αναπτύσσουν. Η επίθεση στην Οργάνωση θα ενταθεί με πολλούς τρόπους το επόμενο διάστημα γι' αυτό απαιτείται ανεβασμένο πνεύμα αυτοθυσίας- επαγρύπνησης-περιφρούρησης-ετοιμότητας, απαιτείται ανεβασμένο πνεύμα τήρησης των αρχών και κανόνων λειτουργίας, ώστε να δίνεται πιο αποφασιστικά η δική μας απάντηση ιδιαίτερα σε συνθήκες που στήνονται νέοι μηχανισμοί καταστολής («τρομονόμος», νομοσχέδιο για απαγόρευση διαδηλώσεων κτλ.).

Β. Η λειτουργία των Οργανώσεων Βάσης είναι βασικός δρόμος για να διαμορφώνονται και να διαπαιδαγωγούνται οι σύντροφοί μας σε νέους επαναστάτες, νέους κομμουνιστές, για να αφομοιώνεται κάθε μέλος μας στην οργανωμένη πάλη καλλιεργώντας την προσωπικότητά του μέσα στη μεγάλη συλλογικότητα που είναι η Οργάνωση και το Κόμμα μας.

Βήματα σημαντικά έγιναν, αυτά όμως βρίσκονται πολύ πίσω από τις σημερινές ανάγκες και απαιτήσεις. Πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλο το δυναμικό της ΚΝΕ ότι δε μας ικανοποιεί ο τρόπος που λειτουργεί σήμερα η ΟΒ. Μπορούμε να αλλάξουμε ριζικά την κατάσταση καλλιεργώντας την ανησυχία, δουλεύοντας με επιμονή πάνω στις αποφάσεις που έχουμε. Να κατακτάμε μια πρακτική που θα έχει σταθερά «τα μάτια της» στην ΟΒ και στη λειτουργία της, αποκτώντας και διευρύνοντας συνεχώς μια σειρά από γνωρίσματα που αναφέρονται στο ίδιο το καταστατικό της Οργάνωσης.

Η δουλιά μας αποφασιστικά να στραφεί στο περιεχόμενο δράσης της ΟΒ και η σταθερή ολόπλευρη καθοδηγητική βοήθεια να παίρνει υπόψη τις δυσκολίες και τις ιδιαιτερότητες που συναντά η κάθε ΟΒ, ανάλογα με το χώρο που δρα, την εμπειρία των μελών της, το επίπεδο της συγκρότησής της.

Για παράδειγμα, η λειτουργία μιας μαθητικής ΟΒ πρέπει να καταπιάνεται με όλες τις πλευρές του περιεχομένου της: Πώς θα συμβάλλει στην ανάπτυξη συλλογικών δραστηριοτήτων μέσα στο σχολείο, πώς θα παρεμβαίνει στο περιεχόμενο της μόρφωσης, στην ανάδειξη της αξίας της γνώσης.

Η λειτουργία της ΟΒ δεν ταυτίζεται με τη συνέλευσή της, η οποία αποτελεί μόνο την κορύφωση της λειτουργίας της. Η στροφή στη λειτουργία της ΟΒ θέλουμε να συμβάλλει ώστε τα μέλη να συζητούν και να διαμορφώνουν συλλογικά το πρόγραμμα δράσης και να ελέγχουν τη δουλιά τους.

Το καινούριο που πρέπει να αποτυπώνεται πιο ζωντανά στη ζωή της ΟΒ είναι η ζωντανή συζήτηση από την επαφή μας με τη νεολαία, ο πλούσιος προβληματισμός του κάθε μέλους μας, που συχνά δεν έρχεται για το τι λέει η νεολαία, τι σκέφτεται, τις της λέμε εμείς, πώς απαντάμε στα ερωτήματά της, πώς μας αντιμετωπίζει.

Η ανάγκη πλούσιας εσωοργανωτικής δραστηριότητας, με στόχο να κερδίζονται καθημερινά στην υπόθεση της ΚΝΕ όλα μας τα μέλη, πρέπει να μετρηθεί από τα όργανα ώστε να υπάρχει σε κάθε ΟΒ ένα πρόγραμμα δουλιάς που να καλύπτει: Ιδεολογική, πολιτική στήριξη των μελών, εξοπλισμό των συντρόφων για κάθε στόχο που βάζουμε, συντροφικό δέσιμο στον κοινό αγώνα, πολιτικές- πολιτιστικές-αθλητικές δραστηριότητες, συνδυασμό πολιτικής-μαζικής δουλιάς στη νεολαία, σταθερή επικοινωνία με τους νέους, σχέδιο δράσης σε κάθε χώρο, αλλαγή συσχετισμών στο κίνημα, ανάπτυξη με νέους συντρόφους.

Οι δυνατότητες για να βελτιωθεί και να αλλάξει η κατάσταση υπάρχουν. Η εμπειρία του Φεστιβάλ και των εκλογικών μαχών αποδεικνύουν πόσο μεγάλα περιθώρια ανοίγονται όταν οι ΟΒ και τα μέλη της ΚΝΕ κάνουν δική τους υπόθεση μια πρωτοβουλία της Οργάνωσης. Η ΟΒ δεν μπορεί να «προσκαλείται» σε δράση μόνο στα πλαίσια της συμμετοχής σε κεντρικές πρωτοβουλίες, καμπάνιες και μάχες.

Ιδιαίτερα στις σύγχρονες δύσκολες συνθήκες, όπου νέα στοιχεία όπως, για παράδειγμα, αυτό της εκμηδένισης του ελεύθερου χρόνου από τις πολύ μικρές ηλικίες μέχρι τις μεγαλύτερες, μας αναγκάζουν να βρούμε νέες μορφές και τρόπους που θα βοηθήσουν στο να γίνει πιο αποδοτική η ίδια η καθοδηγητική μας δουλιά (π.χ. στις μαθητικές ΟΒ αλλά και σ' αυτές των νέων εργαζομένων), αλλά και η παρέμβασή μας στο κίνημα.

Με ιδιαίτερη προσοχή, πρόγραμμα και έλεγχο πρέπει να αντιμετωπίζεται ο ιδεολογικός- πολιτικός εξοπλισμός της ΟΒ, αξιοποιώντας διάφορες μορφές ή να εφεύρουμε και να δοκιμάσουμε καινούριες, ενισχύοντας, π.χ., το πρόγραμμα μαθημάτων με διάφορες δραστηριότητες, όπως η μελέτη και παρουσίαση ενός βιβλίου, η συζήτηση μιας ταινίας ή μιας ιστορικής επετείου, η επίσκεψη σε έναν τόπο ιστορικής μνήμης.

Οργανώσεις Βάσης δραστήριες, δημιουργικές και μαχητικές. Ο στόχος αυτός δεν αποτελεί ευχή για την Οργάνωσή μας, είναι άμεσο καθήκον που ταυτίζεται με το στόχο για ΚΝΕ ικανή-γερή-μαζική.

Γ. Διεύρυνση του πολιτικού ανοίγματος της ΚΝΕ διαμορφώνοντας σταθερούς πολιτικούς δεσμούς με πλατιά τμήματα νεολαίας, ενισχύοντας την πολιτική, ιδεολογική δουλιά και παρουσία. Η κατακτημένη σταθερή πολιτική παρουσία της ΚΝΕ χρειάζεται να παίρνει καινούρια ποιοτικά χαρακτηριστικά, ξεπερνώντας την απλή εμφάνιση με την προκήρυξη στους χώρους και στα στέκια της νεολαίας, μεταδίδοντας ολοκληρωμένα τις θέσεις μας και την πολιτική του Κόμματος, επικοινωνώντας ολόπλευρα με τον νεανικό προβληματισμό, φέρνοντας την εμπειρία από τη ζωντανή συζήτηση με τους νέους.

Μπορούμε, είναι στις δυνατότητές μας η Οργάνωση να αποκτά σταθερούς πολιτικοϊδεολογικούς δεσμούς με ευρύτερα τμήματα νέων, ανεβάζοντας την προσωποποιημένη δουλιά κάθε Οργάνωσης.

Ακόμα καλύτερα, με κέντρο της προσοχής μας την εκλαϊκευμένη προβολή του Μετώπου, η προπαγάνδα μας μπορεί όχι μόνο να στέκεται στον εντοπισμό των προβλημάτων, αλλά και να ανοίγει τη συζήτηση για τις αιτίες και τους ενόχους και κυρίως να προβάλλει την προοπτική, την πρόταση της διεξόδου του ΚΚΕ, τον άλλο δρόμο ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας που πρέπει να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι και οι νέοι, το δρόμο της σύγκρουσης με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

Ενώ έχουμε καταφέρει σε μεγάλα τμήματα νέων η ΚΝΕ να ταυτίζεται με τη λογική του αγώνα για μορφωτικά-εργασιακά δικαιώματα και με την αντιιμπεριαλιστική πάλη, δεν είναι διακριτή-πλατιά η δράση μας ενάντια στα ναρκωτικά, για τον αθλητισμό, στον αγώνα για το περιβάλλον, στην υπεράσπιση άλλων δημοκρατικών και κοινωνικών προβλημάτων. Χρειάζεται να ισχυροποιηθεί η δράση μας αξιοποιώντας δυνάμεις και δυνατότητες που διαθέτουμε ιδιαίτερα στον τομέα του πολιτισμού, του ελεύθερου χρόνου, στην ψυχαγωγία της νεολαίας, τομείς που επιδρούν σημαντικά στη διαμόρφωση της συνείδησής της.

Η δράση μας σ' αυτά τα μέτωπα κυρίως εξελίσσεται μέσω του Φεστιβάλ, δείχνοντας τις δυνατότητες μαζί με την καθυστέρηση που εκτιμάμε. Στην προσοχή μας πρέπει να βρεθούν και οι μορφές που χρησιμοποιούμε στην πολιτική-ιδεολογική επικοινωνία της ΚΝΕ με τη νέα γενιά. Συνεχίζοντας και δυναμώνοντας την έκταση και τη συχνότητα δοκιμασμένων μορφών, όπως η εξόρμηση με υλικό, η σύσκεψη, η συγκέντρωση, οι χοροί, οι πορείες, γενικεύοντας την εξόρμηση με το «Ριζοσπάστη» και τον «Οδηγητή» σε όλους τους χώρους κλπ. Πρέπει να δούμε και άλλες που έχουμε στον ένα ή τον άλλο βαθμό δοκιμάσει, όπως το διαδίκτυο, οι συμβολικές κινήσεις ενημέρωσης-διεκδίκησης, τα σεμινάρια, οι εκδρομές, τουριστικά προγράμματα, κατασκηνώσεις κλπ.

Δείγματα της δυναμικής και της ανάγκης για πολυμέτωπη πολιτική δράση με πολυμορφία είναι οι ετήσιες πανελλαδικές κινητοποιήσεις-συναντήσεις της ΚΝΕ που έχουμε καθιερώσει την τελευταία δεκαετία και ο θεσμός του Φεστιβάλ εδώ και 27 χρόνια.

Η ζωή απέδειξε ότι η φεστιβαλική δραστηριότητα αποτέλεσε χειροπιαστό δείγμα της δυναμικής και της ομορφιάς της οργανωμένης πάλης, του αγώνα για όσα ανήκουν στη νεολαία, της ένταξης στην ΚΝΕ, της πορείας με το ΚΚΕ. Το Φεστιβάλ, που η μεγάλη απήχησή του στη νεολαία ενοχλεί τα επιτελεία της αστικής τάξης, έγινε, χωρίς αποτέλεσμα, στόχος επίθεσης προκειμένου να μειωθεί η επιτυχία του.

Συνεχώς πρέπει να καταπιανόμαστε με την προσπάθεια διεύρυνσης της επιτυχίας του θεσμού του Φεστιβάλ. Με την ανίχνευση και προβολή θεμάτων-ενδιαφερόντων και μορφών, που θα ανανεώνουν την παρουσία του ενισχύοντας την πολιτική και πολιτιστική του διάσταση. Με την άνοδο της ποιότητας, της αισθητικής, της πολυμορφίας των εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων του, στην προφεστιβαλική περίοδο και στις κεντρικές εκδηλώσεις του.

Δ. Η συνέχιση της ορμητικής πορείας ανάπτυξης-συγκρότησης-οικοδόμησης νέων Οργανώσεων δεν μπορεί παρά να είναι το επιστέγασμα της εφαρμογής στη ζωή των αποφάσεων του 8ου Συνεδρίου. Θα αποτυπώσει σε μεγαλύτερο βαθμό από την προηγούμενη τετραετία τον σωστό προσανατολισμό των οργάνων, την ποιότητα και τη σταθερότητα των δεσμών που έχουμε με τη νέα γενιά, πιάνοντας το σφυγμό, τις ανησυχίες της, αποκομίζοντας περισσότερες εμπειρίες, καταλήγοντας σε αρτιότερες επεξεργασίες των θέσεών μας.

Η ανάπτυξη της ΚΝΕ εξακολουθεί να βρίσκεται πίσω από τις δυνατότητες. Οι ρυθμοί ανάπτυξης είχαν απ' τη μια σκαμπανεβάσματα κατά περιόδους κι απ' την άλλη δεν ήταν ομοιόμορφοι σε όλες μας τις Οργανώσεις. Πολλές φορές δεν καταφέρναμε να δέσουμε την υπόθεση της στρατολογίας με την κάθε μάχη που δίναμε. Σε μεγάλο βαθμό εξακολουθούμε να εντάσσουμε στις γραμμές μας τους νέους που δηλώνουν έτοιμοι ή εκφράζουν από μόνοι τους τη θέληση να γίνουν μέλη της ΚΝΕ.

Η ορμητική ανάπτυξη των γραμμών της ΚΝΕ είναι αλληλένδετη με την ανάπτυξη του κινήματος της νεολαίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το μαθητικό κίνημα που τα χρόνια που μεσολάβησαν έγινε ο βασικός τροφοδότης των γραμμών της ΚΝΕ με νέους επαναστάτες, με νέους κομμουνιστές. Οπως, αντίστοιχα, και η ανάπτυξη των Μαθητικών Οργανώσεων της ΚΝΕ συνέβαλε αποφασιστικά στην άνοδο και στον προσανατολισμό του μαθητικού κινήματος.

Το σύνθημα-στόχος «Εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική» παραμένει αναγκαίος-ρεαλιστικός- επιτακτικός. Η ακόμα πιο ορμητική ανάπτυξη των γραμμών μας απαιτεί ανεβασμένη συλλογική και ατομική ευθύνη στα όργανα. Καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν οφείλονται και στην ιεράρχηση που κάνει το κάθε όργανο στους στόχους του. Με θάρρος και εμπιστοσύνη οφείλουμε να απευθυνόμαστε και να εντάσσουμε στις γραμμές μας τους χιλιάδες νέους και νέες που βρίσκονται δίπλα μας, συμφωνούν και μάχονται μαζί μας. Η στρατολογία δεν είναι υπόθεση λίγων συντρόφων - «αυτών που ξέρουν», των ειδικών - είναι υπόθεση κάθε μέλους της ΚΝΕ και πρώτα και κύρια των στελεχών. Αλλωστε, η ανάπτυξη κάθε Οργάνωσης αποτελεί κριτήριο για τη δράση και την προσφορά των στελεχών.

Η παραπέρα μαζικοποίηση της Οργάνωσής μας είναι καθήκον άμεσο. Ολη η δράση μας πρέπει να αρχίζει και να καταλήγει στην ισχυροποίηση της Οργάνωσης. Καθημερινά, με σχέδιο, με επιμονή, με έλεγχο, να προσανατολίσουμε ακόμα πιο έντονα τη δουλιά μας στην επίτευξη αυτού του στόχου, που θα βελτιώσει και τη διάταξη των δυνάμεών μας σε χώρους που ακόμα είμαστε αδύναμοι.

Η ένταξη στις γραμμές μας χιλιάδων νέων συντρόφων είναι αναγκαίο να συνοδεύεται από συγκεκριμένα, πρακτικά, ιδεολογικά και πολιτικά μέτρα για την αφομοίωσή τους. Η ολοκληρωτική ένταξη ενός νέου στην ΚΝΕ είναι πολύμορφη και μακροχρόνια διαδικασία. Τα όργανα, τα στελέχη να μην ξεχνούν τη διαδικασία της δικής τους ένταξης, τις δυσκολίες που συνάντησαν στην οργανωμένη ζωή, να μην τα θεωρούν όλα δεδομένα. Η σημερινή πραγματικότητα κάνει ακόμη πιο περίπλοκη αυτή τη διαδρομή.

- Τους μαζικούς νεολαιίστικους εργασιακούς χώρους και κλάδους, τα παραρτήματα ΟΑΕΔ, τα ΙΕΚ

- Την ολοκλήρωση της συγκρότησης ΟΒ σε κάθε Λύκειο, ΤΕΕ, στα έτη και στα επιμέρους τμήματα των σχολών.

Ολες οι Οργανώσεις πρέπει να καταλήξουν - με τη βοήθεια και της Κομματικής Οργάνωσης - στη συγκεκριμένη-προσωποποιημένη δική τους στόχευση, με πρόγραμμα, χρονοδιάγραμμα, προσωποποιημένη χρέωση και μέτρα που να βοηθούν στην υλοποίηση.

Η κατάκτηση ομοιόμορφα υψηλών ρυθμών στη στρατολογία πρέπει να γίνει άμεσα: Ξεκινώντας από τους χιλιάδες νέους και νέες που ήδη είναι στο πλάι μας. Μπορούμε στο δρόμο προς το 9ο Συνέδριο της ΚΝΕ να βρεθούμε με χιλιάδες νέους συντρόφους και συντρόφισσες, με εκατοντάδες νέες ΟΒ.

2. Για τη δουλιά του Κεντρικού Συμβουλίου και του Γραφείου του.

Το ΚΣ δούλεψε με τις αποφάσεις του 7ου Συνεδρίου, αξιοποίησε και στηρίχτηκε στην καθοδηγητική βοήθεια της ΚΕ και των Κομματικών Οργανώσεων. Επεξεργάστηκε και προώθησε, εκτιμώντας την πολύτιμη εμπειρία δράσης της Οργάνωσης, τις αποφάσεις του Συνεδρίου, καθοδηγώντας τις Οργανώσεις της ΚΝΕ μέσα από τις τακτικές και έκτακτες συνεδριάσεις του, μέσα από την προσωπική χρέωση και δουλιά των μελών του.

Το Κεντρικό Συμβούλιο έχει το δικό του μερίδιο στις μάχες που κέρδισε η Οργάνωση, στις επιτυχίες της στο κίνημα, στην ορμητική ανάπτυξή της, στη διαμόρφωση ενός έμπειρου στελεχικού δυναμικού στα παρακάτω καθοδηγητικά όργανα. Με αποφασιστικότητα έλυσε προβλήματα σταθερής καθοδήγησης Οργανώσεων Περιοχής, βρέθηκε κοντά στις Οργανώσεις.

Στο διάστημα από το 7ο μέχρι και το 8ο Συνέδριο πέρασαν για αξιοποίηση στη δουλιά του Κόμματος πάνω από το 1/3 των μελών του Κεντρικού Συμβουλίου.

Η βασική ευθύνη που εντοπίζουμε στη δουλιά του ΚΣ και ιδιαίτερα του Γραφείου του είναι η αδύναμη στήριξη προς τις Οργανώσεις των σωστών κατευθύνσεων που έδινε.

Η πρακτική στήριξη επεξεργασιών φτάνοντας στην ΟΒ, εμπλουτίζοντας τον ιδεολογικό- πολιτικό εξοπλισμό όλων των μελών. Η ποιότητα στην καθοδηγητική δουλιά, η αδύναμη λειτουργία των ΟΒ, οι καθυστερήσεις στο άνοιγμα πολυμέτωπα της δράσης μας, είναι πλευρές που άπτονται της ευθύνης συλλογικά του ΚΣ και Γραφείου και προσωπικά των μελών του.

Ευθύνη έχει το Γραφείο του ΚΣ για την αδύνατη στήριξη των Επιτροπών του Κεντρικού Συμβουλίου, με αποτέλεσμα να είναι μικρή η συμβολή τους στην ενίσχυση της καθοδηγητικής δουλιάς του οργάνου, στη μελέτη και επεξεργασία πλευρών της ζωής της νεολαίας και της επίθεσης που δέχεται από την κυρίαρχη πολιτική. Της στήριξης με πρακτικό τρόπο της πολύμορφης δράσης μας και ουσιαστικής λειτουργίας της ΟΒ. Το επόμενο ΚΣ αποφασιστικά πρέπει να στελεχώσει τις επιτροπές του, εξασφαλίζοντας τα μέσα και τους όρους της ουσιαστικής λειτουργίας τους.

Στις ευθύνες του ΚΣ είναι η μη ενασχόληση συγκεκριμένα και ολοκληρωμένα με τη βελτίωση του περιεχομένου και της εμφάνισης του «Οδηγητή», οργάνου του ΚΣ.

Ενώ ταυτόχρονα πήρε μέτρα και έλυσε το πρόβλημα της διακίνησης και της κυκλοφορίας σε όλες τις Οργανώσεις, δεν αντιμετώπισε με την ίδια αποφασιστικότητα και δεν πήρε μέτρα για τη βελτίωση κύρια του περιεχομένου αλλά και της μορφής της εφημερίδας, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της Οργάνωσης και να γίνεται καθημερινό όπλο και εφόδιο στην παρέμβασή της στη νεολαία.

3. «Οδηγητής».

Ο «Οδηγητής», πολιτικός και ιδεολογικός καθοδηγητής, μέσο προβολής των θέσεων και της δράσης της Οργάνωσης, το προηγούμενο διάστημα έκανε σημαντικά βήματα που αφορούν κύρια στη σταθερή έκδοσή του και λιγότερο στη βελτίωση του περιεχομένου του. Εγινε μετρήσιμη και ελεγχόμενη η κυκλοφορία του, με την έκδοσή του μαζί με τον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη». Αυτή η μορφή διακίνησης έδωσε τη δυνατότητα να βελτιωθεί αισθητά η σχέση της Οργάνωσης με τον «Οδηγητή» και τον «Ριζοσπάστη», να μετρηθεί και να ανέβει η κυκλοφορία του «Ο», με την άμεση αποστολή του σε όλες τις Οργανώσεις, σε όλη την Ελλάδα.

Ομως, για να γίνει η εφημερίδα μας ο συλλογικός διαφωτιστής και όπλο ισχυρό στην επαφή μας με τη νεολαία, χρειάζεται να επιμείνουμε στη βελτίωση του περιεχομένου και της εμφάνισής του. Είναι πλέον αναγκαιότητα να στηριχτεί ο «Οδηγητής» ολόπλευρα από το Κεντρικό Συμβούλιο και τις επιτροπές του, να ενισχυθεί η συντακτική του επιτροπή και η υλικοτεχνική του υποδομή.

Βασικό μας μέλημα να απαντάει στις αναζητήσεις και στους προβληματισμούς των νέων, να εξοπλίζει και να καθοδηγεί ολοκληρωμένα την Οργάνωση, να αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο και να προβάλλει την πλούσια δράση των Οργανώσεων, να μεταδίδει την πολιτική και τις θέσεις της Οργάνωσης πλατιά στη νεολαία.

4. Οικονομικά.

Η Οργάνωση έχει κατακτήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια να υπερκαλύπτει τα πλάνα της κάθε φορά Οικονομικής Εξόρμησης, δεν έχει όμως μονιμοποιήσει μια σταθερή οικονομική δουλιά. Βασικό πρόβλημα που χρειάζεται αποφασιστικά να ξεπεράσουμε δημιουργώντας μια διαφορετική κατάσταση στις γραμμές μας είναι το μάζεμα των συνδρομών από όλα μας τα μέλη με σχεδιασμό και έλεγχο καθώς και η σταθερή, πέρα από σταθμούς, οικονομική δουλιά με τον κύκλο επιρροής μας. Η ΚΝΕ μπορεί, απευθυνόμενη πλατιά στη νεολαία και το λαό, να ενισχύεται οικονομικά από πολλούς, παίρνοντας τη μικρή αλλά ουσιαστική για τη δράση μας συνεισφορά τους.

Από την οικονομική κατάσταση της Οργάνωσης εξαρτάται και η δυνατότητά της να λειτουργεί χωρίς ελλείψεις, να εκδίδει προπαγανδιστικά υλικά απαραίτητα για το πολιτικό της άνοιγμα, να βελτιώνει αισθητά την προπαγάνδα, τα μέσα και τις μορφές της.

Ταυτόχρονα, με την άνοδο της οικονομικής δουλιάς χρειάζεται να δυναμώσει ο έλεγχος στη διαχείριση, το νοικοκύρεμα σε όλες τις Οργανώσεις, η ουσιαστική αντί της τυπικής διεκπεραίωσης που κάνουν οι Επιτροπές Οικονομικού Ελέγχου.

5. Ενταση της διεθνιστικής δραστηριότητας.

Ο διεθνισμός είναι φυσιογνωμικό χαρακτηριστικό της ταυτότητας και της δράσης της ΚΝΕ. Τα χρόνια αυτά η ΚΝΕ είχε σημαντική συμβολή στην ανασυγκρότηση της ΠΟΔΝ, εκλέχτηκε στην προεδρία της, δούλεψε για την αναζωογόνηση των Παγκόσμιων Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών με τη διοργάνωσή τους στην Κούβα το 1997 και την Αλγερία αυτή τη χρονιά. Η ΚΝΕ συνέβαλε σημαντικά στη συνέχεια του θεσμού και στην προετοιμασία του 15ου ΠΦΝΦ. Επιδίωξε το βάθεμα του πολιτικού στίγματος και του αντιιμπεριαλιστικού χαρακτήρα του, τη σύνδεσή του με τους αγώνες και τις διεκδικήσεις του κινήματος της νεολαίας.

Σήμερα, αυξάνουν οι ευθύνες μας στην ανάπτυξη, στη δράση και στη λειτουργία της ΠΟΔΝ, στην ενίσχυση του αντιιμπεριαλιστικού χαρακτήρα της.

Η ΚΝΕ ανέπτυξε πλούσια δράση κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, διοργάνωσε διεθνές σεμινάριο για το νέο ρόλο του ΝΑΤΟ και την πάλη της νεολαίας για την ειρήνη. Είχε σημαντική συμβολή στο συντονισμό των ΚΝ στις διαδηλώσεις της Πράγας ενάντια στο ΔΝΤ και στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Ελπιδοφόρο σημάδι είναι ο πολλαπλασιασμός πολυμερών πρωτοβουλιών με χαρακτήρα κοινής ή συγκλίνουσας δράσης. Η ΚΝΕ συμμετείχε μαζί με την ΕΔΟΝ, τη νεολαία του ODP (Κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης), την Τουρκοκυπριακή UTK (Επιτροπή Τουρκοκυπρίων Φοιτητών στην Τουρκία) στην κοινή πρωτοβουλία νεολαιών από Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία. Ανέλαβε με την ΕΔΟΝ, την JCP (ΚΝ Πορτογαλίας), την SDAJ (νεολαία του Γερμανικού ΚΚ) κοινή καμπάνια αλληλεγγύης στην Κούβα. Συνυπέγραψε την κοινή έκκληση των επτά οργανώσεων από την ΕΕ κατά τη διάρκεια της συνόδου της Λισαβόνας, την ανακοίνωση των 19 οργανώσεων για τις επιπτώσεις από τη χρήση βομβών απεμπλουτισμένου ουράνιου. Ιδιαίτερα ξεχωρίζει η πρωτοβουλία που πήρε και κατέληξε στην κοινή έκκληση για δράση των 12 οργανώσεων από χώρες του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια του πολέμου, με νέα ποιοτικά στοιχεία όπως οι συγκλίνουσες κινητοποιήσεις στη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον.

Αναβάθμισε τη δράση αλληλεγγύης, την επαφή με τις οργανώσεις μεταναστών και ξένων φοιτητών στη χώρα μας, αν και ακόμα απέχουμε πολύ από μια ουσιαστική-συστηματική ενασχόληση. Συμμετείχε σε αποστολές αλληλεγγύης σε διάφορες χώρες, επιδιώκοντας να δυναμώνει στη νεολαία της χώρας μας η αξία της διεθνιστικής αλληλεγγύης.

Παραμένουν σημαντικά προβλήματα στο συντονισμό και στην κοινή δράση κομμουνιστικών και αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων νεολαίας, ιδιαίτερα στην ΕΕ και στα Βαλκάνια. Η ΚΝΕ θα επιδιώξει την ενίσχυση της συζήτησης και ανταλλαγής εμπειρίας μεταξύ των Κομμουνιστικών Νεολαιών γύρω από κρίσιμα προβλήματα των νέων και των κινημάτων τους. Θα δυναμώσει τις προσπάθειές της ώστε η ΠΟΔΝ πιο αποφασιστικά να στηρίζεται στα κινήματα και στους αγώνες της νεολαίας, να συντονίζει τη δράση τους.

Η οικοδόμηση στενών σχέσεων συνεργασίας με τις ΚΝ αποτελεί προτεραιότητα για την ΚΝΕ, είναι προϋπόθεση για την επίτευξη ευρύτερης συσπείρωσης αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων ιδιαίτερα στην ΕΕ, στη Ν/Α Μεσόγειο, στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες.

Ξεχωρίζουμε την κατάσταση σε Βαλκάνια, Αιγαίο και Κύπρο, που συνεχίζουν να είναι στο κέντρο των επεμβάσεων και των σχεδιασμών. Πρέπει να συνδέσουμε ακόμα πιο ουσιαστικά τη διεθνή και διεθνιστική μας δράση με τις πρωτοβουλίες μας και τους αγώνες του νεολαιίστικου κινήματος της χώρας μας. Να συμβάλλουμε ώστε να οικοδομούνται και αγωνιστικές σχέσεις των κινημάτων, των μαζικών φορέων της νεολαίας.