ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Κλείνουν εκκρεμότητες της αντιλαϊκής συμφωνίας

Παρέμβαση του ΣΕΒ με την οποία επιβεβαιώνεται ότι τα «αναπτυξιακά αντίμετρα» που συζητά η κυβέρνηση είναι συνέχεια και συμπλήρωμα των μέτρων που αποφασίζει με το κουαρτέτο σε Εργασιακά και Ασφαλιστικό

Παρασκευή 10 Μάρτη 2017

«Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί σε ένα ισορροπημένο δημοσιονομικό πακέτο για την περίοδο μετά την λήξη του προγράμματος και σε έναν αριθμό κρίσιμων μεταρρυθμίσεων, ειδικά στον χρηματοπιστωτικό τομέα», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των «θεσμών» του κουαρτέτου, τα κλιμάκια του οποίου αναχώρησαν χτες από την Αθήνα.

Οπως αναφέρει η ίδια ανακοίνωση, «το ΔΝΤ συμμετείχε στις συζητήσεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το δικό του πρόγραμμα», ενώ για την επόμενη βδομάδα προγραμματίζονται νέες επαφές μέσω τηλεδιασκέψεων, με στόχο «να ολοκληρωθεί τάχιστα η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο». Με το ίδιο θέμα συνεχιζόταν μέχρι αργά χτες βράδυ η συνεδρίαση του «Euro working group» (Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ).

Σε αυτό το πλαίσιο, και ενώ τα αντιλαϊκά παζάρια επικεντρώνονται στα μνημόνια της «επόμενης μέρας», η πλευρά του ΣΕΒ και των Ευρωπαίων βιομηχάνων φέρνει στην επιφάνεια τα «αναπτυξιακά αντίβαρα» της υπό διαμόρφωση συμφωνίας, με στόχο βέβαια την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Σε κάθε περίπτωση, η αντιλαϊκή κλιμάκωση προσλαμβάνει γενικευμένες διαστάσεις, με αιχμή τα Εργασιακά, τη φοροληστεία απέναντι στο λαό και την κατακρεούργηση των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων.

Παρέμβαση του ΣΕΒ

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, συναντήθηκε χτες στην Αθήνα με τα κλιμάκια του κουαρτέτου, δίνοντας έμφαση «στο αναπτυξιακό σκέλος της τρέχουσας αξιολόγησης, καθώς και στα κίνητρα για επενδύσεις», ενώ συζητήθηκαν επίσης και οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΒ.

Σε αυτό το επίπεδο, έρχεται στην επιφάνεια το ταξικό υπέρ του κεφαλαίου πρόσημο των λεγόμενων «αντισταθμιστικών» παρεμβάσεων που σχεδιάζει η συγκυβέρνηση με το κουαρτέτο, και μάλιστα με την άμεση εμπλοκή τόσο των εγχώριων βιομηχάνων, όσο και του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου των Βιομηχάνων της «Business Εurope», με αιχμή τα νέα χτυπήματα στο Ασφαλιστικό, στα Εργασιακά, τις αναδιαρθρώσεις που στοχεύουν στην ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου κ.ά.

«Η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων δεν διαφέρει ουσιαστικά από τα μέτρα πολιτικής στα οποία δίνει προτεραιότητα και ο ΣΕΒ, που είναι μέλος της "Business Europe"», επισημαίνει ο ΣΕΒ στο «εβδομαδιαίο δελτίο», παρουσιάζοντας τις προτάσεις των Ευρωπαίων βιομηχάνων, που αποσκοπούν στην «ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης σε σχέση με τις άλλες μεγάλες οικονομίες του πλανήτη».

Επιπλέον, ανεξάρτητα από εξειδικεύσεις και προσαρμογές, τα λεγόμενα «αντισταθμιστικά μέτρα» που συζητά η συγκυβέρνηση με το κουαρτέτο εντάσσονται στο ευρύτερο πακέτο για την ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Και όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο ΣΕΒ, «ας αξιολογήσουν λοιπόν τα αναπτυξιακά μέτρα που καλούνται να λάβουν οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, για να τα ενσωματώσουν στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς δεύτερη σκέψη».

Αναπτυξιακά «αντίβαρα» από τα κιτάπια του κεφαλαίου

Χαρακτηριστικές είναι οι αντιλαϊκές παρεμβάσεις που προτείνει ο ΣΕΒ, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:

-- Μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, που να στοχεύουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με διεύρυνση ασφαλώς της ευελιξίας και καθήλωση - παραπέρα μείωση των μισθών.

-- «Εξορθολογισμός» του ρυθμιστικού περιβάλλοντος εργασίας, ώστε να γίνει «πιο απλό, ευέλικτο και σαφές».

-- Παραμονή στην εργασία για «μακρύτερο χρονικό διάστημα», ώστε να διασφαλίζεται η «βιωσιμότητα» του ασφαλιστικού συστήματος, μέσω της παράτασης του εργάσιμου βίου, που σημαίνει δουλειά μέχρι τον τάφο.

-- Μείωση του «μη μισθολογικού κόστους», μέσω στοχευμένων μειώσεων στις εργοδοτικές εισφορές.

-- Αντιμετώπιση των ελλείψεων σε εργασιακές εξειδικεύσεις, μέσω καλύτερης στόχευσης του εκπαιδευτικού συστήματος και του συστήματος επαγγελματικής κατάρτισης στις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

-- Αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής προσαρμογής προς την κατεύθυνση μείωσης των μη παραγωγικών δαπανών και τόνωσης των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, με παράλληλη μείωση της υπερφορολόγησης. Είναι φανερό ότι οι βιομήχανοι «αποκωδικοποίησαν» το μήνυμα της κυβέρνησης για το «τέλος της λιτότητας» και ζητάνε την επίσπευση άμεσων και έμμεσων επιδοτήσεων για τη στήριξη της κερδοφορίας τους.

-- Μείωση των τιμών Ενέργειας, μέσω μείωσης ενεργειακών φόρων και απελευθέρωσης της αγοράς. Στόχος, όπως αναφέρουν, είναι να «μετριαστεί η διαφορά κόστους χρήσης της Ενέργειας μεταξύ ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και των ανταγωνιστών τους», καθώς και να προωθηθεί η «ενεργειακή ασφάλεια».

-- Επέκταση των ευρωπαϊκών υποδομών Μεταφοράς και Ενέργειας, μέσω άρσης όλων των εμποδίων (ρυθμιστικών, διοικητικών, τεχνικών).

Βέβαια, όλα τα παραπάνω αποτελούν πλευρές των «βέλτιστων συστημάτων» που προωθούνται στην ΕΕ. Μάλιστα, ο ΣΕΒ χαρακτηριστικά τονίζει: «Η ενίσχυση των σχημάτων πολλών ταχυτήτων στην ΕΕ σημαίνει ότι οι πιο ανταγωνιστικές οικονομίες θα αυξήσουν ακόμα περισσότερο την απόστασή τους από τις υπόλοιπες, και φυσικά από την Ελλάδα». Στο «δια ταύτα», ο ΣΕΒ καταλήγει: «Είναι επιτακτικό για τη χώρα μας, αν δεν θέλει να μείνει στην τελευταία ταχύτητα, να εφαρμόσει αυτές τις πολιτικές».

Εργασιακά και Ασφαλιστικό

Στα Εργασιακά και στο Ασφαλιστικό, κυβέρνηση και κουαρτέτο συνεχίζουν τις μεθοδεύσεις πίσω από την πλάτη των εργαζομένων, για την προώθηση των νέων αντεργατικών μέτρων που απαιτεί το κεφάλαιο, όπως και τα παζάρια για το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησής τους.

Μετά και το χτεσινό τέλος αυτού του κύκλου των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα, οι πληροφορίες επιβεβαιώνουν πως όλες οι νέες αντιλαϊκές ανατροπές είναι στο τραπέζι.

Συγκεκριμένα, στα Εργασιακά συζητείται η αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, με την κυβέρνηση να έχει δεσμευτεί για την κατάργηση της προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων πέραν των ορίων που ισχύουν κάθε φορά, για να διευκολυνθούν ακόμα παραπέρα οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι στις αναγκαίες γι' αυτούς αναδιαρθρώσεις.

Στο τραπέζι βρίσκονται επίσης οι ανατροπές στον συνδικαλιστικό νόμο, με αιχμή την επιβολή νέων περιορισμών στο δικαίωμα της απεργίας, ενώ παραμένει και το ζήτημα της ανταπεργίας των εργοδοτών.

Ολα τα παραπάνω λανσάρονται από την κυβέρνηση ως «ιδεολογικές εμμονές του ΔΝΤ», όπως ανέφερε χτες αξιωματούχος του υπουργείου Εργασίας. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι απαιτήσεις του κεφαλαίου, οι οποίες διατυπώνονται από τις ενώσεις του σε τακτική βάση, ενώ εντάσσονται στις περιβόητες «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» και το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» που εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, προς όφελος των ευρωπαϊκών επιχειρηματικών ομίλων.

Στον ίδιο αντιλαϊκό κορσέ του «ευρωπαϊκού κεκτημένου» εντάσσεται και η όλη συζήτηση για την περιβόητη «επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων», την οποία έχει κάνει σημαία στη διαπραγμάτευση η ελληνική κυβέρνηση, ως δήθεν «αντιστάθμισμα» στα αντιλαϊκά μέτρα που σχεδιάζονται.

Την ίδια ώρα, στο Ασφαλιστικό, δεδομένη είναι η συμφωνία της κυβέρνησης για επιβολή πρόσθετων μειώσεων, περίπου στο 1% του ΑΕΠ (περίπου 1,8 δισ. ευρώ), με τον ίδιο τον κυβερνητικό αξιωματούχο μάλιστα να επιβεβαιώνει ότι τα παζάρια αφορούν στη χρονική κλιμάκωση των περικοπών και όχι στις ίδιες τις περικοπές, που είναι δεδομένες.

Θυμίζουμε ότι από την πλευρά της φοροληστείας απέναντι στο λαό, μέσω της συρρίκνωσης του αφορολόγητου ορίου, προβλέπονται μόνιμες «παρεμβάσεις» αντίστοιχου ύψους (1,8 δισ.) μετά το 2018.

Τα Ενεργειακά στην ατζέντα

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό παράγοντα, υπάρχει μόνον ένα τεχνικό ζήτημα στον τομέα της Ενέργειας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, το οποίο, όπως είπε, θα επιλυθεί. Με αυτόν τον τρόπο «φωτογραφίζεται» η περίπτωση της ΔΕΗ και των ιδιωτικοποιήσεων που μαγειρεύονται, είτε με την απευθείας μεταβίβαση κρατικού μετοχικού πακέτου, είτε με πώληση μονάδων παραγωγής ή ακόμη και συνδυαστικά.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) κάνει αισθητή την παρουσία της στον κλάδο της Ενέργειας. Οπως ανακοίνωσε, ενέκρινε το Ελληνικό Πλαίσιο Επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο «συνιστά ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της πράσινης οικονομίας της χώρας». Μάλιστα, ένα από τα πρώτα έργα που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα χρηματοδότησης αφορά αιολικό πάρκο που ανήκει στον Ελληνικό κατασκευαστικό όμιλο «J&P Ava».

Την ίδια ώρα η συγκυβέρνηση, με νομοσχέδιο που κατέθεσε τις προάλλες στη Βουλή, προβλέπει την επέκταση των υφιστάμενων φοροαπαλλαγών της EBRD και μάλιστα στις «κάθε είδους εργασίες και συναλλαγές» της. Πρόκειται για μια ακόμα νέα απροκάλυπτη πρόκληση απέναντι στο λαό.