ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την Οχτωβριανή Επανάσταση
Τετάρτη 15 Μάρτη 2017

Βόρειος Τομέας
Μια σειρά εκδηλώσεις με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 100 χρόνων από την Οχτωβριανή Επανάσταση έκαναν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Αττική το περασμένο Σαββατοκύριακο, με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου και κυρίως νέων, που διψούσαν να ακούσουν, να συζητήσουν και να διευρύνουν τις γνώσεις τους για τη νικηφόρα έφοδο στον ουρανό των Μπολσεβίκων το 1917, αλλά και για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

Μια τέτοια εκδήλωση διοργάνωσε η Τομεακή Οργάνωση Βορείου Τομέα της ΚΝΕ, το Σάββατο 11 Μάρτη, στο Πολύκεντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου», στο Νέο Ηράκλειο.

Στην εκδήλωση προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ που επιμελήθηκε η ΤΟ Βορείου Τομέα με τίτλο «100 χρόνια από τον Κόκκινο Οκτώβρη», που απέσπασε θερμό χειροκρότημα και θετικά σχόλια. Μέλη και στελέχη της Οργάνωσης εργάστηκαν με μεράκι πολλές μέρες για τα κείμενα και τα πλάνα αυτού του ντοκιμαντέρ, έμαθαν να χειρίζονται τα απαιτούμενα προγράμματα στον υπολογιστή για να δουλέψουν το μοντάζ και τον ήχο και πέτυχαν ένα αποτέλεσμα που άξιζε το χειροκρότημα που εισέπραξε. Ο «Ριζοσπάστης» θα παρουσιάσει αναλυτικά σε επόμενο φύλλο του το ντοκιμαντέρ.

Ακολούθησε στην εκδήλωση η παρουσίαση των εκδόσεων του ΚΣ της ΚΝΕ «Αλήθειες και ψέματα για τον σοσιαλισμό» από την Στέλλα Παπαοικονόμου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ. Στο χώρο λειτούργησε βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» και σχεδόν εξαντλήθηκαν όλα τα βιβλία που διέθετε. Επίσης, όλοι οι παρευρισκόμενοι παρέλαβαν πρωτότυπο αναμνηστικό για τα 100 χρόνια από την Οχτωβριανή Επανάσταση.

Δυτική Αθήνα
Αντίστοιχη εκδήλωση έκανε η Τομεακή Οργάνωση Νοτίου Τομέα της ΚΝΕ την περασμένη Κυριακή στην Καλλιθέα. Η εκδήλωση ξεκίνησε με βιβλιοπαρουσίαση του έργου «Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο» του Τζον Ριντ από τον Πασχάλη Καγιάννη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, και ακολούθησε προβολή βίντεο με τίτλο «100 χρόνια από τον Κόκκινο Οκτώβρη». Στο χώρο λειτούργησε βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» και, όπως ήταν φυσικό, το ενδιαφέρον κέρδισε το βιβλίο που πρωταγωνίστησε στην εκδήλωση.

Πετυχημένη ήταν και η εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Πειραιά που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής, στη μουσική σκηνή «KREMLINO». Η εκδήλωση ξεκίνησε με προβολή βίντεο για την Οχτωβριανή Επανάσταση και ακολούθησε βιβλιοπαρουσίαση των εκδόσεων του ΚΣ της ΚΝΕ «Αλήθειες και ψέματα για το σοσιαλισμό», από τον Δημήτρη Βιτάλη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στην ομιλία του ανέδειξε τη συμβολή της Οχτωβριανής Επανάστασης στην εργατική τάξη διεθνώς, καθώς επιβεβαίωσε στην πράξη τη μαρξιστική - λενινιστική θεωρία για την επανάσταση και έβαλε τη σφραγίδα της όχι μόνο στη ζωή των ανθρώπων στην ΕΣΣΔ, αλλά και σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Τόνισε ότι η προσωρινή νίκη της αντεπανάστασης δεν ακυρώνει τη νομοτελειακή επικράτηση του σοσιαλισμού, καθώς και ότι μέσα στα κορυφαία καθήκοντα των νέων κομμουνιστών είναι η αποκατάσταση της αλήθειας για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση.

Νότιος Τομέας
Μετά την παρουσίαση ακολούθησε συζήτηση γύρω από πλευρές της διαπάλης με τον αντικομμουνισμό και προβληματισμούς σε σχέση με το πώς ένας νέος μπορεί να μάθει την ιστορική αλήθεια.

Ακόμα ένα μεγάλο τέτοιο νεανικό ραντεβού έδωσε η Περιφερειακή Οργάνωση Δυτικής Αθήνας της ΚΝΕ. Η εκδήλωση έγινε στο Χαϊδάρι, όπου παραβρέθηκε μεταξύ άλλων και ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος. Εκεί παρουσιάστηκε το συλλογικό έργο της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ «Οκτώβρης 1917 "Η πορεία των μπολσεβίκων προς τη νίκη"» από τον Θοδωρή Σκολαρίκο, μέλος του Γραφείου Δυτικής Αθήνας του ΚΚΕ, και ακολούθησε μουσικό αφιέρωμα από το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη», ενώ χαρακτηριστικό στιγμιότυπο ήταν όταν οι νεολαίοι σηκώθηκαν όρθιοι και ύψωσαν τις γροθιές στο άκουσμα της «Διεθνούς».



Πειραιάς