Πολιτική παρέμβαση της ΚΝΕ σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις των φοιτητικών Φεστιβάλ σε πολλές πόλεις

Σάββατο 18 Μάρτη 2017

Με σύνθημα εμπνευσμένο από τους στίχους του Βλ. Μαγιακόφσκι «Το μέλλον δε θα 'ρθει από μονάχο του... Αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς!», τα φοιτητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ δίνουν το στίγμα της πολιτικής παρέμβασης της Οργάνωσης στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ ανά την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, ολοκληρώθηκε χτες το διήμερο Φεστιβάλ της Περιφερειακής Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αθήνας με εκδηλώσεις στο αίθριο της Φιλοσοφικής, αλλά και το Φεστιβάλ ΑΕΙ - ΤΕΙ Πάτρας της ΚΝΕ, ενώ ξεκίνησε χτες το Φεστιβάλ ΑΕΙ Θεσσαλονίκης και αντίστοιχες εκδηλώσεις στο Πανεπιστήμιο στην Κέρκυρα, που θα ολοκληρωθούν σήμερα.

Αναλυτικά, η σημερινή δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη περιλαμβάνει εκδήλωση στο φουαγιέ της Νομικής με θέμα «Ο καπιταλισμός γεννά κρίσεις - πολέμους - προσφυγιά! Παλεύουμε για την ανατροπή του!», με ομιλητή τον Σωτήρη Ζαριανόπουλο, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, και μετά μεγάλη συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη στα γρασίδια της Φιλοσοφικής.

Αντίστοιχα, στο Πανεπιστήμιο στην Κέρκυρα, οι εκδηλώσεις σήμερα αρχίζουν στις 7 μ.μ. και περιλαμβάνουν: Συζήτηση για το ρόλο της Τέχνης και του καλλιτέχνη με θέμα δανεισμένο από τα λόγια του Μπρεχτ «Παραστήστε αυτό που υπάρχει, αλλά παριστάνοντάς το, δείξτε κι αυτό που δεν υπάρχει, μα θα μπορούσε να υπάρξει και θα ήτανε ωφέλιμο». Ομιλητής θα είναι ο Λουκάς Αναστασόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία με τους «Red Trees» και άλλα φοιτητικά συγκροτήματα.

Από τη βιβλιοπαρουσίαση στην Πάτρα
Η πλούσια συζήτηση ήταν το χαρακτηριστικό των εκδηλώσεων που έγιναν την Πέμπτη στα Φεστιβάλ στην Πάτρα και τα Γιάννενα. Στα Γιάννενα μίλησε η Κέλλυ Παπαϊωάννου, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ, σε μια συζήτηση με θέμα «Με το δρόμο που οδηγεί στην ανεργία και το εξωτερικό ή με το δρόμο του αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες;». Οι ερωτήσεις που ακολούθησαν την αρχική της εισήγηση ήταν πολλές, και αρκετές από αυτές επικεντρώθηκαν στο σοσιαλισμό και τις δυνατότητες που άνοιξε για τις σπουδές, την προοπτική των αποφοίτων και γενικότερα την πρόοδο της κοινωνίας.

Αντίστοιχα, στην Πάτρα, την Πέμπτη, πρώτη μέρα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ ΑΕΙ - ΤΕΙ, έγιναν εκδηλώσεις παράλληλα στην εστία του Πανεπιστημίου Πατρών και στον Κεντρικό Διάδρομο του ΤΕΙ. Το πρόγραμμα περιλάμβανε παρουσιάσεις του βιβλίου «Η πορεία των μπολσεβίκων προς τη νίκη», που έκαναν η Μαρίνα Λαβράνου, μέλος του ΓΠ της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, και η Κωνσταντίνα Τσιουπρά, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Εγινε πλούσια συζήτηση για τα διδάγματα της Οχτωβριανής Επανάστασης, άνοιξε η συζήτηση με φοιτητές γύρω από ζητήματα που αφορούν το ρόλο του Κομμουνιστικού Κόμματος σε μη επαναστατικές και σε επαναστατικές συνθήκες, ενώ αναπτύχθηκαν και προβληματισμοί γύρω από το πώς θα φτάσουμε στην επανάσταση. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εμπλουτίστηκε με θεατρικό μονόπρακτο του Μπρεχτ από την ομάδα «Το τρίτο κουδούνι», με παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό του Δήμου Πάτρας, με συναυλίες, ενώ το ενδιαφέρον συγκέντρωσαν και οι εκθέσεις βιβλίου που υπήρχαν στους δυο χώρους.