ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Καθημερινές πρωτοβουλίες με στόχο τη δημιουργία προϋποθέσεων για απεργιακή απάντηση

Πρωτοστατούν στην ενημέρωση των εργαζομένων και την κλιμάκωση του αγώνα απέναντι στην ενιαία επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ

Τρίτη 21 Μάρτη 2017

Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποιεί μεθαύριο το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής (φωτ. από τη Γενική Συνέλευση της περασμένης βδομάδας)
Με περιοδείες και εξορμήσεις για την πλατιά ενημέρωση των εργαζομένων για το ταξικό περιεχόμενο των νέων μέτρων που σχεδιάζουν κυβέρνηση και κουαρτέτο, με συσκέψεις και συνελεύσεις για την ανταλλαγή πείρας και το σχεδιασμό της δράσης, κινητοποιήσεις για τα οξυμένα προβλήματα σε κλάδους και χώρους δουλειάς, συνεχίζουν την καθημερινή τους δραστηριότητα σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα.

Μέσα από τη δραστηριότητα που έχει ήδη υλοποιηθεί, αλλά και τις πρωτοβουλίες του επόμενου διαστήματος, στο πλαίσιο των οποίων ιδιαίτερη σημασία έχει η πάλη για την επιτυχία των συλλαλητηρίων του ΠΑΜΕ την Παρασκευή 7 Απρίλη, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις συζητούν με χιλιάδες εργαζόμενους για την ανάγκη να δοθεί απεργιακή απάντηση ενάντια σε παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα, δημιουργούν προϋποθέσεις για την επιτυχία της.

Πείρα από τον κλάδο Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής

Οι εξελίξεις και η ανάγκη ενιαίας αγωνιστικής απάντησης των εργαζομένων και στον κλάδο Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής ήταν τα θέματα συζήτησης στη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής, την περασμένη Παρασκευή. Η συνέλευση εξουσιοδότησε το Διοικητικό Συμβούλιο να κηρύξει απεργία, σε συντονισμό με τα άλλα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, όταν εκδηλωθεί ο νέος αντεργατικός κύκλος επίθεσης.

Εισηγητικά, ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Αλέκος Περράκης, σημείωσε ότι παρά τη μείωση του τζίρου, οι επιχειρήσεις διατηρούν και αυξάνουν την κερδοφορία τους, μέσα από το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων και την πλήρη εκμετάλλευση της εξελισσόμενης τεχνολογίας. Υπάρχει, σημείωσε, χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας. Στους εργαζόμενους χαμηλής εξειδίκευσης επικρατούν πλήρως οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και οι χαμηλοί μισθοί. Στους εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης δίνονται πολύ κατώτεροι μισθοί από τα προηγούμενα χρόνια. Γίνονται χιλιάδες απολύσεις παλιών εργαζομένων. Παράλληλα, η εργοδοσία προσπαθεί να παρέμβει στη συνείδηση των εργαζομένων, να τους πείσει να κάνουν νέες θυσίες για να πιαστούν οι στόχοι των επιχειρήσεων. Ανέδειξε επίσης τις ευθύνες του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, ο οποίος παρεμβαίνει στην ίδια κατεύθυνση, στηρίζοντας τη λογική ενίσχυσης των επιχειρήσεων στον ανταγωνισμό ή καλλιεργώντας την αυταπάτη ότι μπορεί να βρεθεί φιλεργατική λύση μέσα από αλλαγές κυβερνήσεων.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, επισήμανε, ξεκαθάρισαν από την πρώτη στιγμή ότι δεν μπορεί ο αγώνας να είναι αποτελεσματικός χωρίς σαφή αντίθεση στα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις τους.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από μέλη σωματειακών επιτροπών του Συνδικάτου και εργαζόμενους, κυρίως από μεγάλες εταιρείες του κλάδου. Τονίστηκε ότι η επίθεση των εργοδοτών στα δικαιώματα των εργαζομένων συνοδεύεται από την προσπάθειά τους να πείσουν ότι δήθεν εργοδότες και εργαζόμενοι έχουν κοινά συμφέροντα, την ίδια ώρα που επιδιώκουν να κρατούν τους εργαζομένους διαιρεμένους. Ακόμα, αναδείχθηκε η αξία της ύπαρξης και δράσης των σωματειακών επιτροπών, οι οποίες φέρνουν το Συνδικάτο μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς σε καθημερινή βάση, συζητούν τα προβλήματα, πρωτοστατούν στον αγώνα για αυτά, συμβάλλουν στη συμμετοχή των εργαζομένων στην πάλη.

Συζήτησαν με αιχμή τις Συμβάσεις

Σύσκεψη με θέμα την οργάνωση της πάλης για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) οργάνωσαν την περασμένη Πέμπτη τρία επιχειρησιακά σωματεία ξενοδοχείων της Ρόδου («Amilia Mare» & «Paradise Village», «Sheraton», «Mira Mare»).

Στην εισηγητική ομιλία, ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, στάθηκε σε πλευρές του ίδιου του χαρακτήρα των ΣΣΕ, εξήγησε ότι χτίστηκαν με δεκαετίες σκληρών αγώνων. Μέσα από αυτές ρυθμίζεται ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας, η εβδομαδιαία ανάπαυση των εργαζομένων, ο καθορισμός των καθηκόντων, προβλέπονται μια σειρά δικαιώματα, όπως οι άδειες, η προστασία της μητρότητας.

Οι ερωτήσεις και η συζήτηση που ακολούθησε, αποτύπωσαν ότι το ζήτημα απασχολεί έντονα τους εργαζόμενους του κλάδου. Παράλληλα, ήρθε στην επιφάνεια η ανάγκη οι εργαζόμενοι να εξοπλιστούν, να μάθει η νεολαία για τις κατακτήσεις προηγούμενων χρόνων που αφαιρέθηκαν, να προταχθούν οι σύγχρονες εργατικές ανάγκες. Η σύσκεψη έκλεισε με την απόφαση το κάθε Σωματείο να προχωρήσει σε αναλυτική συζήτηση για τον προγραμματισμό δράσης το επόμενο διάστημα.

Στο υπουργείο Εργασίας οι μεταλλεργάτες την Πέμπτη

Με πυρήνα τη διεκδίκηση για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ), αλλά και την ανάγκη να υψωθεί τείχος αντίστασης στα νέα μέτρα, προχωρά σε κινητοποίηση την Πέμπτη 23/3, στις 6 μ.μ., το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Το Συνδικάτο καλεί σε συγκέντρωση στην Ομόνοια και στη συνέχεια σε πορεία στο υπουργείο Εργασίας.

Στη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου, την περασμένη βδομάδα, συζητήθηκε η πείρα από τις κινητοποιήσεις στη Ζώνη για την υπογραφή ΣΣΕ και η ανάγκη ο αγώνας για τις Συμβάσεις να γίνει υπόθεση όλου του κλάδου. Στην κατεύθυνση αυτή, με την κινητοποίησή τους οι μεταλλεργάτες απαιτούν: Να έρθει για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής το Σχέδιο Νόμου των συνδικάτων για την επαναφορά των ΣΣΕ. Επαναφορά των τελευταίων υποχρεωτικών κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε ισχύ. Επαναφορά των επιχειρησιακών και τοπικών συμβάσεων, όπου υπήρχαν, σε Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, Χαλυβουργική, Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, ΕΑΣ και αλλού. Να επανέλθει το θεσμικό πλαίσιο περί υποχρεωτικότητας, επεκτασιμότητας και μετενέργειας των ΣΣΕ. Επίσης, διεκδικούν να καταργηθεί το «σκλαβοπάζαρο» και οι εργασιακές σχέσεις - λάστιχο. Να ληφθούν μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους και να χορηγηθεί οικονομική ενίσχυση μπροστά στο Πάσχα σε όλους τους ανέργους. Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα που οφείλουν οι εργοδότες σε εκατοντάδες εργαζόμενους του κλάδου.

Αλλες πρωτοβουλίες

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, μαζί με το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, καλεί τους εργαζόμενους στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» στο δήμο Αχαρνών σε συνέλευση, σήμερα Τρίτη, στις 8 π.μ., σε αίθουσα του Δημαρχείου.

Επίσης, οργανώνει Γενικές Συνελεύσεις σε όλα τα παραρτήματά του. Αυτή τη βδομάδα πραγματοποιούνται οι εξής συνελεύσεις: Αύριο Τετάρτη, τα Παραρτήματα Πειραιά (6.30 μ.μ., Ομ. Σκυλίτση 19) και Μενιδίου - Ανω Λιοσίων (6.30 μ.μ., Δεκελείας 42). Την Πέμπτη 23/3, τα Παραρτήματα Κέντρου (6.30 μ.μ., Βερανζέρου 1) και Ιλίου - Καματερού (6.30 μ.μ., Μενελάου 33 και Χρυσηίδος). Την Παρασκευή 24/3, το Παράρτημα Βύρωνα - Καισαριανής - Ζωγράφου (6.30 μ.μ., Περιάνδρου 18).

-- Περιοδείες οργανώνει το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, την Πέμπτη 23/3, το πρωί στους εργαζόμενους στο «hot spot» της Μόριας και το απόγευμα (6.30 μ.μ.) στα εμπορικά καταστήματα στην αγορά της Μυτιλήνης. Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου, συμμετέχοντας στις πρωτοβουλίες του Εργατικού Κέντρου, οργανώνει σήμερα το απόγευμα περιοδεία σε εμπορικά καταστήματα και γειτονιές της πόλης, ενώ αύριο προχωρά σε εξορμήσεις το πρωί έξω από το «hot spot» στο Καρά Τεπέ, στα σούπερ μάρκετ και σε επιχειρήσεις της περιοχής και στο αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης» και το απόγευμα στα σούπερ μάρκετ στην πόλη.

-- Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στα νέα μέτρα οργανώνει η Λαϊκή Επιτροπή Μενιδίου, την Πέμπτη 23/3, στις 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.