Απεργούν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων

Συγκέντρωση την Παρασκευή στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια. Κάλεσμα από την Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ

Τρίτη 28 Μάρτη 2017

Από παλιότερη κινητοποίηση
Σε απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων την Παρασκευή 31 Μάρτη. Στο επίκεντρο του αγώνα τους βρίσκονται το άθλιο καθεστώς των συμβάσεων έργου, που συνεπάγεται μόνιμη ομηρία και κίνδυνο να βρεθούν στην ανεργία, οι μισθοί - ψίχουλα και οι καθυστερήσεις στην πληρωμή τους. Η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ καλεί τα πρωτοβάθμια σωματεία και τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία και στη συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια.

Στην ανακοίνωσή της η Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει: «Την ίδια στιγμή που προετοιμάζεται ένα νέο κύμα δυσβάσταχτων μέτρων που θα φέρουν νέα πλήγματα στους μισθούς και στις εργασιακές σχέσεις, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την εκμετάλλευση και την κοροϊδία. Κοροϊδία απ' όλες τις κυβερνήσεις που δημιούργησαν και διαιωνίζουν το αίσχος των συμβάσεων ανάθεσης έργου και αποκαλούν τις καθαρίστριες εργολάβους. Παράλληλα, η απλήρωτη εργασία έχει γίνει μόνιμο καθεστώς, αφού οι εργαζόμενοι στον κλάδο πληρώνονται τρεις φορές το χρόνο».

Για το καθεστώς με το οποίο εργάζονται οι σχολικές καθαρίστριες, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ επισημαίνει τα εξής: «Οι καθαρίστριες των σχολείων παραμένουν εδώ και μια δεκαετία σε καθεστώς μόνιμης ομηρίας, εκβιασμών, ψεύτικων υποσχέσεων τόσο με τη σημερινή κυβέρνηση όσο και με τις προηγούμενες. Η ανανέωση των συμβάσεων βρίσκεται κάθε Σεπτέμβρη στον "αέρα" και μόνο οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις πιέζουν τις κυβερνήσεις ώστε στο παρά 1 να τις παρατείνουν. Εμπαίζουν τις καθαρίστριες των σχολείων ξανά και ξανά, με τα ίδια ή νέα τεχνάσματα (διαγωνισμούς ΑΣΕΠ, μοριοδότηση, μετάθεση ευθυνών από υπουργείο σε υπουργείο, παραπομπή λύσης στο μέλλον), με αποτέλεσμα κανένας εργαζόμενος - καμία εργαζόμενη να μη γνωρίζει τι "ξημερώνει" αύριο».

Οι ευθύνες για την κατάσταση αυτή βαραίνουν την κυβέρνηση, η οποία «κάνει πολιτική σπέκουλα, προσπαθεί να κερδίσει χρόνο καλλιεργώντας ελπίδες και προσδοκίες, μοιράζοντας κάλπικες υποσχέσεις», ενώ παράλληλα «προσπαθεί να διασπάσει τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, να βγάζει ο ένας το μάτι του άλλου».

Οσο για την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑΕ - ΠΑΣΟΚ), στα λόγια διεκδικεί τη μονιμοποίηση των καθαριστριών αλλά στην πράξη υπονομεύει τους αγώνες. «Γι' αυτό και σπεύδει να ζητήσει από την κυβέρνηση τη συγκρότηση "ομάδας εργασίας" που θα συζητά τους όρους και τις προϋποθέσεις με την κυβέρνηση παζαρεύοντας την εργασία των καθαριστριών», αναφέρει το ΠΑΜΕ.

«Καλούμε τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν τη μόνη ρεαλιστική λύση, που απαντάει τόσο στις εργασιακές μας ανάγκες όσο και στο πρόβλημα της καθαριότητας των σχολείων», αναφέρει το ΠΑΜΕ, και συνεχίζει:

«Το αίτημα για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κριτήρια αιθουσών, με πλήρη και σταθερή εργασία, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, είναι επίκαιρο και αναγκαίο. Ο αγώνας των εργαζομένων στην καθαριότητα αφορά όλους τους εργαζόμενους, τους γονείς που έχουν τα παιδιά τους στα δημόσια σχολεία, αφορά τους εκπαιδευτικούς. Για να είναι καθαρά τα σχολεία πρέπει να υπάρχουν καθαρίστριες που να δουλεύουν σε ανθρώπινες συνθήκες και να αμείβονται όπως αξίζει στη βαριά και ανθυγιεινή δουλειά τους, να μην είναι κριτήριο το κόστος που αποτυπώνεται σε προϋπολογισμούς οργανισμών, υπουργείων, της ΕΕ».