ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ECONOMIST»
Ομοβροντία υπέρ νέων αντιασφαλιστικών ανατροπών

Στο επίκεντρο των εκπροσώπων του κεφαλαίου η αξίωσή του για παραπέρα ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης

Σάββατο 1 Απρίλη 2017

Κυβέρνηση, αντιπολίτευση, αξιωματούχοι της ΕΕ και όλα τα αστικά επιτελεία προετοιμάζουν το έδαφος για τις νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό
Ούτε ένας χρόνος δεν πέρασε από την ψήφιση του νόμου - λαιμητόμου 4387 για το Ασφαλιστικό και κάθε μέρα - παράλληλα με την επικείμενη συμφωνία κυβέρνησης και κουαρτέτου για τις νέες περικοπές στις συντάξεις - πληθαίνουν τα συνέδρια και οι ημερίδες με κοινό παρανομαστή τις προτροπές για νέες ανατροπές στην κοινωνική ασφάλιση και παραπέρα ανάπτυξη των ιδιωτικών συστημάτων ασφάλισης.

Η πολιτική αυτή ήταν δεσπόζουσα και στο 1ο Ασφαλιστικό Συνέδριο που διοργάνωσε το «Economist» στην Αθήνα: Μετά τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, ο οποίος προχτές υπερθεμάτισε για την ενίσχυση της επαγγελματικής και της ιδιωτικής ασφάλισης (των περιβόητων 2ου και 3ου «πυλώνα» αντίστοιχα), στην ίδια γραμμή κινήθηκαν χτες και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στο συνέδριο, πολιτικοί, εκπρόσωποι ασφαλιστικών εταιρειών και διεθνών οργανισμών. Στη γραμμή των επιχειρηματικών ομίλων δηλαδή, που αξιώνουν ακόμα μεγαλύτερη απαλλαγή του κεφαλαίου και του κράτους από ασφαλιστικές εισφορές, όπως και το παραπέρα άνοιγμα κερδοφόρων πεδίων για τις επιχειρήσεις τις ιδιωτικής ασφάλισης.

Προκλητική σύνδεση των συντάξεων με το χρέος του αστικού κράτους!

Ετσι, η πρώην Επίτροπος της ΕΕ και υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Αννα Διαμαντοπούλου, ευθέως ενοχοποίησε τις συντάξεις για το χρέος του αστικού κράτους, ισχυριζόμενη πως «το ότι δεν λύσαμε το Ασφαλιστικό μας ήταν η βασική αιτία της χρεοκοπίας» και πως το 83% της αύξησης του κρατικού χρέους οφείλεται στην κάλυψη των ελλειμμάτων του Ασφαλιστικού. Με προκλητικό τρόπο, δηλαδή, επιχειρεί να ενοχοποιήσει τους συνταξιούχους, τον εργαζόμενο λαό που παράγει όλο τον πλούτο, ως υπεύθυνους για το κρατικό χρέος που δημιουργείται από την πολιτική κρατικής στήριξης των μονοπωλιακών ομίλων!

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο καθηγητής Πλάτων Τήνιος ισχυρίστηκε πως «οι συντάξεις ήταν κυρίως υπεύθυνες για την κρίση στην Ελλάδα, οι συντάξεις είναι που και τώρα εμποδίζουν την έξοδο από την κρίση. Και στις δύο περιπτώσεις, τα αίτια βρίσκονται στα χαρακτηριστικά που καθιστούν τις συντάξεις παρόμοιες με το εθνικό χρέος»! Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ «ενός νέου μοντέλου Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, που έχουν πολλά να προσφέρουν, ιδίως ο χρηματοοικονομικός τομέας και η Ασφάλιση».

Μετά απ' αυτά, δεν είναι τυχαίο που ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), Δ. Μαζαράκης, υποστήριξε ότι «το ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα πρέπει να αλλάξει, γρήγορα και ριζικά...», ενώ ως παθογένειες του συστήματος ανέφερε τα δήθεν «υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης, τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις», αλλά και τις «δημογραφικές εξελίξεις».

Στους παραπάνω προστέθηκε και η εκπρόσωπος του ΟΟΣΑ, Α. Γιόχανσον, η οποία σε απόλυτη συμφωνία με τους εγχώριους εκπροσώπους του κεφαλαίου, έκανε λόγο για «σχετικά γενναιόδωρα» ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων, όταν οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις έχουν κατακρεουργηθεί και αυτές που θα βγαίνουν με βάση το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα είναι ακόμα μικρότερες...

Η ομοβροντία αυτή περί «γενναιοδωρίας» του ασφαλιστικού συστήματος από τη μια προαναγγέλλει τις νέες περικοπές, την ώρα που στο έδαφος παλιών και νέων περικοπών, στρώνεται το έδαφος για την επέλαση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.